Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

ICSID HAKEM KARARLARI IŞIĞINDA MİLLETLERARASI YATIRIM TAHKİMİNDE MANEVİ TAZMİNAT

Küreselleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, devletler ile yabancı yatırımcılar arasındaki ilişkiler giderek daha karmaşık ve yoğun bir hâl almıştır. Bu ilişkilerin düzenlenmesi amacıyla ortaya çıkan milletlerarası yatırım hukuku, devletlerin egemenlik yetkileri ile yabancı yatırımcıların hak ve menfaatleri arasında hassas bir denge kurmayı amaçlamaktadır.

KİRA TESPİT DAVASINDA %25’LİK KİRA ARTIŞ ORANI HAKİM TARAFINDAN GÖZETİLİR Mİ? %25’LİK SINIRIN ÜSTÜNDE YAPILAN ZAM KİRACI TARAFINDAN TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

14 Temmuz 2023 tarihine gelindiğinde ise 7456 sayılı 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kabul edilmiş ve 15 Temmuz 2023 tarihinde 32249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

BRODA AGRO TRADE V ALFRED C TOEPFER INTERNATIONAL KARARI IŞIĞINDA TAHKİM SÜRECİNE KATILIMIN YARGI

Tahkim yargılamasının temellerinden biri, tarafların gönüllü olarak uyuşmazlıklarını yerel mahkemeler dışında alternatif çözüm yollarına yönlendirme iradesidir. Bu iradenin varlığı ve kapsamı, birçok tahkim uyuşmazlığının merkezinde yer aldığı söylenebilir. İngiltere Temyiz Mahkemesi tarafından verilen Broda v Toepfer kararı [1], bir tarafın tahkim yargılamasına fiilen katılımının, daha sonra mahkeme nezdinde tahkim anlaşmasının geçerliliğini sorgulama imkânı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır.

TÜRKİYE'DE SİBER GÜVENLİKTE HUKUKİ DÖNÜŞÜM: YENİ KANUN ÇERÇEVESİNDE YETKİ, DENETİM VE SORUMLULUKLAR

21. yüzyılın dijital dönüşüm süreci, devletlerin güvenlik stratejilerinde köklü bir değişimi beraberinde getirmiştir. Gelişen bilgi teknolojileri yalnızca ekonomik ve toplumsal hayatı dönüştürmekle kalmamış; aynı zamanda ulusal güvenliğin yeni bir boyutu olan siber güvenliği stratejik bir öncelik haline getirmiştir.

İCRA VE İFLAS HUKUKUNDA GECİKMİŞ İTİRAZ KAVRAMI VE GECİKMİŞ İTİRAZIN KOŞULLARI

Türk Hukuk Sistemi içerisinde İcra ve İflas Hukuku’nda hukuki sürecin tarafları ve süreci yürüten icra organları için birtakım süreler öngörülmüştür. Taraflar için ön görülen süreler, hak düşürücü nitelikte olup büyük önem arz etmektedir.

ARABULUCULUK-TAHKİM (MED-ARB) KLOZLARINDA HAKEM-ARABULUCU ROLÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ

Geleneksel yargı yollarının karmaşık ve uzun süreçleri, tarafları uyuşmazlıkların daha hızlı, ekonomik ve taraf odaklı yollarla çözülmesine yöneltmiştir. Farklı alternatif çözüm yöntemlerinin bir arada kullanılmasıyla yeni uyuşmazlık çözüm modelleri ortaya çıkmaktadır.

YASAL SÜRESİ İÇERİSİNDE FATURA DÜZENLENMEMESİNİN SONUÇLARI

Faturanın malın veya hizmetin teslim tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerekmesi dışında, muhasebenin dönemsellik ilkesi gereği mal teslim tarihi ile faturanın aynı dönem içerisinde olması gerekmektedir.

BASIN İŞ KANUNU UYARINCA KIDEM TAZMİNATI

Basın mensuplarının kıdem tazminatı hakkı, 5953 sayılı Basın İş Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kanunun 6. maddesi ile, gazetecilerin hangi şartlarda kıdem tazminatına hak kazanacağı düzenlenmiş olup söz konusu maddenin bir kısmı Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edilmiştir.

7545 SAYILI SİBER GÜVENLİK KANUNU HAKKINDA HUKUKİ İNCELEME

Siber güvenlik, dijitalleşmenin hızla yaygınlaştığı günümüz çağında ulusal güvenliğin ve ekonomik istikrarın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Türkiye, bu alandaki boşluğu doldurmak ve siber tehditlere karşı kapsamlı ve güçlü bir savunma mekanizması oluşturmak amacıyla 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu'nu 12 Mart 2025 tarihinde kabul etmiştir. 19 Mart 2025 tarihinde Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun, siber uzaydaki milli gücü korumayı, kritik altyapıları güvence altına almayı ve siber olaylara etkin müdahale edebilmeyi amaçlamaktadır.

YATIRIM UYUŞMAZLIKLARININ ÇÖZÜMÜNDE YATIRIM TAHKİMİ

Küreselleşmenin hız kazanmasıyla birlikte devletler arası ekonomik ilişkiler ve sınır ötesi yatırımlar önemli ölçüde artmıştır. Bu gelişmeler, yatırımcılar ile ev sahibi devletler arasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünü uluslararası hukuk açısından önemli hale gelmiştir.

BASIN KANUNU MADDE 14 ÇERÇEVESİNDE MEDYA, BİREY VE HUKUK: DÜZELTME-CEVAP HAKKININ DİJİTAL ÇAĞDAKİ ROLÜ

Basın Kanunu Madde 14, bireylerin kişilik hakları ile basın özgürlüğü arasında denge kurmayı amaçlayan temel bir düzenlemedir. Bu madde, medya tarafından gerçeğe aykırı veya onur kırıcı yayınlara maruz kalan kişilere, düzeltme ve cevap hakkı tanıyarak hukuki bir savunma mekanizması sunar. Makalede, bu hakkın kullanım koşulları, medyanın yükümlülükleri ve 2022 yılında internet haber sitelerine getirilen URL bağlantısı, ana sayfada 24 saatlik yayın gibi dijital düzenlemeler detaylandırılmaktadır.

REKABET HUKUKUNDA TEKNOLOJİ TEŞEBBÜSÜ KAVRAMININ TARIM KİMYASALLARI ALANI KAPSAMINDA İNCELENMESİ

4 Mart 2022 tarihli ve 31768 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) ile; “teknoloji teşebbüsü” kavramı Türk rekabet hukukuna resmen dâhil edilmiş ve bu teşebbüslerin devralınmasına yönelik ilave bildirim yükümlülükleri getirilmiştir.