Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİ BEKLEYEN UYUM SÜRECİ: AVRUPA BİRLİĞİ DİJİTAL HİZMETLER YASASI (DSA) VE DİJİTAL PİYASALAR YASASI (DMA)

Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte, ülkelerin yerel rekabet hukuku mevzuatları yeterli olmamakta, teknoloji firmalarının yasalara uygun şekilde faaliyet göstermesi için tek dijital pazarın (Digital Single Market) sağlanması gerekli görülmektedir. Tek dijital pazarın sağlanmak istenmesinde bir diğer sebep ise dijital aktörlerin sunduğu hizmetlerden faydalanan tüketicilerin korunmasını sağlamaktır.

FARKLI HİZMET KOLLARINDA ÇALIŞAN İŞÇİNİN HİZMET SÜRELERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ ZORUNLU MUDUR?

Hizmet sürelerinin bir diğer adıyla sigortalılık sürelerinin birleştirilmesi; kendisine yaşlılık aylığı bağlanacak olan sigortalının bir sosyal güvenlik kurumunda yaşlılık aylığı için yeterli hizmet süresinin bulunmadığı durumlarda diğer sosyal güvenlik kurumlarındaki hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle yaşlılık aylığına hak kazanmasına imkân veren bir müessesedir.

YAPAY ZEKÂ ARACILIĞIYLA ÜRETİLEN FOTOĞRAFLARIN MÜLKİYETİ KİME AİTTİR? KULLANIM HAKKI NASIL OLUR?

Yapay zekâ, günümüzde bilim kurgu filmlerinin çoğalmasıyla ve teknolojik gelişmelerle birlikte her kesimden insanın ilgi alanı haline gelmiştir. Eskiden sadece askeri amaçlı kullanılan yapay zekâ, evlerdeki televizyona kadar kullanılmaya başlanmasıyla birlikte yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

ELEKTRONİK TİCARET ARACI HİZMET SAĞLAYICI VE ELEKTRONİK TİCARET HİZMET SAĞLAYICILARI HAKKINDAKİ GELİŞMELER

Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 29/12/2022 tarihli ve 32058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Yönetmelik, 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a dayanılarak hazırlanmıştır.

ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN 7. YARGI PAKETİNDE YER ALAN DÜZENLEMELER NELERDİR?

7. Yargı Paketi ile çeşitli kanunlarda usul ve esasa yönelik yapılan önemli değişiklikler öngörmüş, yargılamaya ilişkin standartları yükseltmek üzere mevzuatın gözden geçirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması amaçlamıştır. Bu çalışmada düzenlenen önemli değişiklikler ele alınmıştır.

SOSYAL MEDYA ARACILIĞIYLA HAKARET SUÇU

Sosyal medya platformlarına erişimin kolaylaşması ve anonim isim ve hesapların da kullanımıyla sosyal medyada herkes her konuda yorum yapabilecek konuma gelmiş; bu durum, suç tanımına uyan tutum ve ifadelerin sosyal medyaya taşınmasına yol açmıştır. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen hakaret suçu sosyal medya aracılığıyla işlenebilmekte, hakaret suçunun mecrası değişmekte ve failler kendilerini kolaylıkla gizleyebilmektedir.

İCRA TUTANAKLARININ İİK M.8 UYARINCA ALENİLİĞİ VE İSPAT KUVVETİ

Tutanak; meclis, kurul, mahkeme vb. yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi, belgelenmesi gereken bir durumu tespit edenler tarafından imzalanan belge, zabıt varakası anlamlarına gelmekte olup tutanaklar, yalın ve açık bir üslupla, kişisel görüş ve yorumlara yer verilmeden olduğu gibi yazılır. Tutanaklar, bilgisayar ve daktiloda yazılabileceği gibi, okunaklı olmak şartıyla el yazısı ile de yazılabilir.

OKUL MÜDÜRLERİNİN YETKİLERİ NELERDİR?

Okul müdürü, yönetiminden sorumlu olduğu kurumda, Milli Eğitim amaçları doğrultusunda, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinden sorumludur. Okul müdürünün diğer önemli görevleri, güvenlik protokolleri ve acil müdahale prosedürlerini geliştirmektir.

ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDAKİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Kanun teklifinde açıklandığı gibi, elektronik ticaretin düzenlemesi hakkındaki mevzuat değişiklikleri bu dönüşümler bağlamında hazırlanmıştır. 02.07.2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklikler yapan 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“E-Ticaret Değişiklik Kanunu”) ve 29.12.2022 tarihli ve 32058 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan işbu kanunun uygulanmasına ilişkin Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik`in 01.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmesi ile elektronik ticarette yeni bir dönem başlamıştır.

ANONİM ŞİRKETLERDE DENETİM KAYYIMI ATANMAK SURETİYLE YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİNİN DENETLENMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Kayyum veya kayyım, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse anlamına gelmektedir. Hukukun birçok alanında kendini gösteren kayyımlık kurumu temelini TMK m 403’ten almaktadır. Bu maddeye göre kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır ve kanunun vasi hakkındaki hükümleri aksi belirtilmiş olmadıkça kıyasen kayyım hakkında da uygulanır.

FESİH YAPILMADAN ARABULUCULUK TUTANAĞINDA FESHE BAĞLI ALACAK KALEMLERİ BAKIMINDAN YAPILAN ANLAŞMA BELGESİNİN GEÇERLİLİĞİ SORUNU

Bilindiği üzere Türk Hukukuna 2012 yılında dâhil olan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi arabuluculuk, geçen süre zarfında başarılı sonuçlar vermiş ve yaygınlaşmıştır. Nitekim 01.01.2018 tarihi itibariyle, iş hukukundan kaynaklanan bazı uyuşmazlıklarda, dava sürecinden önce arabuluculuğa başvuru zorunlu hale gelmiştir.

SÖZLEŞMEDE BELİRLENEN KİRA ARTIŞ ORANI UYGULANMADAN KİRA İLİŞKİSİNİN DEVAM ETTİRİLMESİ DURUMUNDA KİRAYA VERENİN ZIMNEN MUVAFAKATİ GEÇERLİ OLUR MU?

Kira sözleşmesi; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kıracının da bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği tam iki tarafa borç yükleyen sürekli edimli bir sözleşmedir.