Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

10.01.2017 TARİHİNDEN SONRA YAPILAN MARKA BAŞVURULARI BAKIMINDAN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE KULLANIM İSPATI KILAVUZUNUN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ VE UYGULAMAYA OLASI ETKİLERİ

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 19. maddesi gereğince, marka başvurusuna itiraz eden, başvuru sahibinin talebi halinde, gerekçe gösterdiği markasını kullandığını ispatlamak zorundadır.

7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNU KAPSAMINDA İŞ DAVALARININ GÖRÜLMESİNDE USUL VE ESASLAR

İş Mahkemeleri Kanunu 25 Ekim 2017 günü 30221 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

ÖZSERMAYE NEDİR?

Öz sermaye(=Öz Kaynak= Özvarlık); bir işletme sahibinin ya da sahiplerinin kendi kullanımına ayırdıkları sermayedir.

ENERJİ ŞARTI ANLAŞMASI KAPSAMINDA DOĞAN YATIRIM UYUŞMAZLIKLARININ ÇÖZÜMÜ VE TAHKİM YARGILAMASI

Enerji sektöründe uluslararası işbirliğinin usul ve esasları ile tarafların hak ve yükümlülüklerini düzenleyen Enerji Şartı Anlaşması 17 Aralık 1994 tarihinde Lizbon’da imzalanmıştır.

2942 SAYILI YASA ÇERÇEVESİNDE İDARENİN MAL EDİNME YÖNTEMLERİ VE BİREYLERİN HAKLARINI ARAMA YOLLARI

Kamu kuruluşları kamu hizmetlerini gerçekleştirmek adına özel mülkiyette bulunan bazı taşınmaz mallara ihtiyaç duyabilir. İdare bu ihtiyacını satın alma yoluyla karşılayabileceği gibi genellikle kamulaştırma(istimlak) yoluyla gidermektedir.

BAĞLI ŞİRKET YÖNETİM KURULU TARAFINDAN BAĞLILIK RAPORUNUN TUTULMAMASINA İLİŞKİN CEZAİ SORUMLULUK

Şirketler Topluluğu düzenlemesi ile getirilen hak ve sorumlulukların etkin bir şekilde uygulanmasının en büyük teminatı, topluluk içerisindeki etkileşimlere ilişkin güçlü ve işlevsel bir bilgilendirme sisteminin kurulması ve işletilmesidir.

ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YETKİ DEVRİ İLE VERGİSEL SORUMLULUKTAN KURTULMASI

Türk Ticaret Kanunu ile getirilen en büyük yeniliklerden biri de; 367. maddesi ile yönetimin devrine ve 370. maddesi ile ise temsil yetkisinin devrine ilişkin açık hüküm getirilmesidir. Yönetimin devrine ilişkin olan YTTK’nın 367. maddesi, devrin koşullarını da hükme bağlamıştır.

YAVRU ŞİRKETİN ANA ŞİRKETİN PAYLARINI İKTİSAP ETMESİ

Mülga Ticaret Kanunu’nda anonim şirketlerin kendi paylarını ivaz karşılığı iktisap etmesi kesin bir şekilde yasaklanmış ve bu yasağa aykırı işlemler kesin hükümsüz kılınmıştı.

MADDİ OLMAYAN DEĞERLERİN SERMAYE ŞİRKETLERİNE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASI

TKK madde 124’e göre “(1) Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir.(2) Kolektif ile komandit şirket şahıs; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketi sayılır.”

YATIRIMLARIN KARŞILIKLI TEŞVİKİ VE KORUNMASI ANLAŞMALARINDA ZAMAN BAKIMINDAN UYGULANABİLİRLİK ; RATIONE TEMPORIS

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları(“YKTK Anlaşmaları”) ; iki taraf devlet arasında imzalanan, bir devletin gerçek veya tüzel kişileri tarafından, diğer taraf devletin ülkesinde gerçekleştirilecek yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması amacı ile akdedilen uluslararası anlaşmalardır.

TİCARİ İŞLEMLERDE TAŞINIR REHNİ KANUNU KAPSAMINDA REHİN SÖZLEŞMESİNİN TARAFLARI VE KONUSU BAKIMINDAN İNCELEME

01.01.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6750 sayılı “Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu” ile birlikte 21/07/1971 tarihli ve 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu yürürlükten kalkmış olup, işbu Kanun ile mülga kanuna kıyasen esaslı yenilik ve değişiklikler yapılmıştır.

İŞÇİLERİN ŞİRKET BİRLEŞMESİNDE SÖZ HAKKI

“Kanun koyucu işçilere söz hakkı tanımış mıdır?, Devrolan şirket çalışanları yeni işverenle çalışmaya devam etmek zorunda mıdır?, Şirketin devrine işçi itiraz edebilir mi?”