Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

GENEL KURUL KARARININ İPTALİ DAVASININ KÖTÜ NİYETLE AÇILMASI VE TEMİNAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Anonim şirket; sermayesi belirli paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığı ile sorumlu bulunan, pay sahiplerinin sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumlu oldukları şirket tipidir. (TTK m.329)

TÜRK HUKUKUNDA UNUTULMA HAKKI

Unutulma hakkı; birey hakkındaki güncel olmayan bilginin erişimden kaldırılması, bireyin geçmişinin gündeme getirilmemesidir.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE TÜRK HUKUKUNA ETKİSİ

İstanbul Sözleşmesi veya asıl adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadelede devletlerin alması gereken tedbir ve uygulaması gereken yaptırımlar yönünden yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

KONKORDATODA KESİN MÜHLET VERİLMESİNİN ALACAĞIN TEMLİKİ SÖZLEŞMESİNE ETKİLERİ

Konkordato, borçlarını ödeyebilecek durumda olmayan veya ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçlunun iflas etmek yerine mahkemeye başvurarak borçlarını ertelediği, taksitlere bölüştürdüğü genişletilmiş bir ödeme planı uygulanmasını talep etmesidir.

GDPR HÜKÜMLERİ VE İÇTİHADİ HÜKÜMLER IŞIĞINDA 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA BİYOMETRİK VERİLERİN İŞLENMESİ

Teknolojik inovasyonlarla geliştirilen araçların günlük hayata günbegün dahil olmasıyla kişisel verilerin korunması daima önem kazanmakta, bununla birlikte yeni zorluklarla karşılaşılmaktadır.

7249 SAYILI AVUKATLIK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNUN ANAYASAYA AYKIRILIK TARTIŞMASI ÜZERİNE

10 Haziran 2020’yi 11 Haziran 2020’ye bağlayan gece aylardır üzerinde tartışılan, Avukatlık Kanunu’nda değişiklikler getiren 7249 sayılı Kanun’a ilişkin kanun teklifi, 80 baronun ortak itirazına ve mücadelesine rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.

İŞ SÖZLEŞMELERİNE EĞİTİM MASRAFI KARŞILIĞINDA KONULAN CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİK KOŞULLARI

Cezai şart kavramı, borçlunun alacaklıya karşı mevcut bir borcu hiç veya gereği gibi ifa etmemesi hâlinde ödemeyi vaat ettiği, hukuki işlem ile belirlenmiş ekonomik değeri olan bir edimdir.

FRANCHİSE SÖZLEŞMELERİNDE MARKANIN İADESİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Franchise sözleşmeleri, firmaların dağıtım ağını büyüterek yeni piyasalara girilmesi ile markanın gücünü artırmanın hedeflendiği hukuki araçlardan biridir.

TTK 553 VE 376 SAYILI MADDELERİ KAPSAMINDA ALACAKLININ ANONİM ŞİRKETİN YÖNETİM KURULU ALEYHİNE DAVA AÇMA HAKKI

“Yönetim Kurulu”, anonim şirketlerin hak ve borç sahibi olmaya ve şirketi üçüncü kişilere karşı temsil etmeye yetkilidir. Yönetim kurulu, şirketin temsil faaliyetlerini yürütürken kanunda öngörülen birtakım yükümlülüklere uymak mecburiyetindedir.

RÜŞVET SUÇUNUN KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTAKİ DÜZENLENİŞ ŞEKLİ

Rüşvet suçu, 8 Nisan 2010’da yasalaşan ve 1 Temmuz 2011’de yürürlüğe giren Rüşvet Kanunu 2010 kapsamında yasaklanmıştır.

7246 SAYILI REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA ÖNE ÇIKAN DEĞİŞİKLİKLER

Uzun zamandır Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama faaliyetlerine konu olan ve 2008 yılından bu yana birtakım güncellemelere uğrayan Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (“Kanun”) değişiklikleri, nihayetinde 24.06.2020 tarihli ve 31165 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “7246 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yürürlüğe girdi.

İKALE SÖZLEŞMESİ VE BU SÖZLEŞMEDE MAKUL YARAR KAVRAMI

İkale sözleşmesi, bir sözleşmenin ve bu sözleşme ile kurulan hukuki ilişkinin, tarafların karşılıklı iradelerine dayanan yeni bir sözleşme ile ortadan kaldırılmasıdır.