Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

MİLLETLERARASI TAHKİMDE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA YÖNTEMLERİ & HAKEMLERİN GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARI VEREBİLMESİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Geçici hukuki koruma tedbirleri bakımından, uluslararası tahkim yolu seçildiğinde, şüphesiz hakemlerin, devlet mahkemelerinde hâkimlerin sahip olduğu gibi geçici hukuki koruma kararları vermeye yetkisi vardır.

İŞ YERİNDE MOBBİNG

Günümüzde iş hayatında meydana gelen önemli sorunlardan biri olan mobbing (psikolojik taciz) bireylerin kişilik haklarına ve sağlıklarına önemli derecede zarar verebilecek olması nedeniyle üzerinde durulması gereken önemli konulardan biridir.

GEBELİK DÖNEMİNDE TESPİT EDİLEN HASTALIKLARIN BİLDİRİLMESİNE İLİŞKİN HEKİMİN SORUMLULUĞU

Hekim ile hasta arasındaki ilişki kural olarak, güven unsurunun son derece önemli bir özellik olduğu vekalet ilişkisidir. İş görme edimi ihtiva eden sözleşmeler içerisinde güven unsurunun en yoğun olduğu ilişki vekalet sözleşmesidir.

FİNANSAL YARDIM YASAĞI VE KALDIRAÇLI DEVRALMA

Türk Ticaret Kanunu’nun 379. maddesi ile bir şirketin kendi paylarını, esas veya çıkarılmış sermayesinin onda birini aşacak şekilde ivazlı olarak devralması veya rehin olarak kabul etmesi yasaklanmaktadır.

KRİPTO PARALARIN İCRA TAKİBİ KONUSU YAPILMASI

Şifreleme birimine kriptoloji denmekte iken kripto para ise işlemlerini güvence altına almak amacıyla kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakit paraya alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış, dijital ortamlara özgü sanal bir unsurdur.

İŞÇİNİN ULAŞILABİLİR OLMAMA (ULAŞILAMAMA) HAKKI

Dijital araçlar, işveren ve işçiler için verimi artırır ve esneklik sağlar. Ancak dijital araçlar aynı zamanda sürekli olarak “nöbette olma” kültürünü yaratır ve çalışma saatleri dışında da işçilerin her zaman ve her yerde “ulaşılabilir” olmalarına neden olur.

ZİNA SEBEBİNE DAYALI BOŞANMA SONUCUNDA KUSURLU EŞİN KATILMA ALACAĞININ KALDIRILMASI VEYA AZALTILMASI (TMK M. 236/2)

1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’un 236. maddesinin birinci fıkrasına göre her eş veya mirasçılarının diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olmaktadır.

ULUSLARARASI ANDLAŞMALARIN YAPILIŞ USULÜ VE YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ SÜRECİ

22 Mayıs 1969 tarihli Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi’nin tarafı olan devletler bu sözleşmeyi uluslararası hukuk kaynağı olarak kabul etmektedirler. Bu sözleşmenin 1. maddesinde sözleşmenin kapsamı ve 2. maddesinde ise sözleşmenin uygulanması bakımından terimlerin tanımı yapılmıştır.

COVİD-19 SALGIN HASTALIĞI KAPSAMINDA ZORUNLU AŞI TARTIŞMALARINA İLİŞKİN HUKUKİ DEĞERLENDİRME

Aşı hem bireysel bağışıklığın artmasını hem de aşılanmamış kişilerin, aşılanan kişiler nedeniyle, hastalık etkeni ile temaslarının azalması sonucu, toplumda o hastalığın görülme hızının azalmasını sağlar. Buna toplumsal bağışıklık (Herd Immunity) denir.

ESKİ ÇALIŞANIN HUKUK MAHKEMELERİNDE TANIKLIK YAPMASI İŞVEREN İLE İMZALAMIŞ OLDUĞU GİZLİLİK SÖZLEŞMESİNE AYKIRILIK TEŞKİL EDER Mİ?

Yeni işe başlayacak kişiler iş sözleşmesine ek olarak işyerlerinin menfaatlerini korumak için bir dizi ek sözleşmeler de imzalamaktadırlar. Bu sözleşmelerden bir tanesi de işyerinin bilgi gizliliğini sağlayan gizlilik sözleşmesidir.

KONKORDATONUN KİRA SÖZLEŞMELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kira sözleşmeleri, nitelikleri gereği sürekli bir edim içerirler. Taraflar, aralarındaki kira sözleşmesi devam ettiği sürece karşılıklı ve sürekli hak ve borçlara sahiptir.

YARGILAMA HARÇLARININ TÜRK HUKUKU VE UYGULAMALARI BAKIMINDAN ÖNEMİ

Modern hukuk düzenlerinde, bireylerin kendiliğinden hak almaları yasaklanmış̧ ve ceza kanunlarında suç̧ olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle, hakkı ihlal edilen ya da bu nitelikte bir tehlikeyle karşı karşıya kalan bireyler, ancak devletin yargı organlarına başvurmak suretiyle haklarını arayabilirler.