Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TURQUALITY

TURQUALITY

  1. Turquality nedir?

Turquality, Türkiye’nin rekabet avantajını elinde bulunduran ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların; üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayan şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak, uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. Bu kapsamda yapılacak harcamalar, % 50 oranında hibe şeklinde desteklenmektedir.

Turquality Programının odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer alıyor.

Turquality Programı kapsamında firmaların; patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamaları, sertifikasyona ilişkin giderleri, moda, endüstriyel ürün tasarımcısı, şef, aşçı istihdamına ilişkin giderleri, tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri, yurt dışı birimlere ilişkin giderleri, danışmanlık (yönetim, tasarım, hukuk, bilişim) giderleri desteklenmektedir

2-Hedefleri

  1. Marka potansiyeli olan firmalara global bir marka olma yolunda finansal kaynak sağlamak.
  2. Global Türk markaları oluşturabilmek için firmaların ve markalarının gelişimlerine yönelik strateji, operasyon, organizasyon ve teknoloji danışmanlığı çalışmaları ile destek olmak.
  3. Program kapsamında bulunan firmaların yönetim birimlerine yönelik eğitim desteği vermek.
  4. Yurtdışında olumlu Türk malı imajının oluşturulması için iletişim ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak.
  5. Türk firmalarının marka bilincini artırmak.
  6. Türk firmalarının pazar bilgisi dahilinde aksiyon alabilmeleri için istihbarat desteği sağlamak.
  7. Seçilmiş Türk markaları için bir inkübatör ve katalizör olmak.

 

3-Program kapsamında verilen destekler

Başvuru yapan firmalar yapılan değerlendirme ardından Marka Destek Programına dahil ediliyor.

Firmalara Markalaşma Gelişim Yol Haritası Çalışması imkanı da veriliyor. Bu çalışma çerçevesinde firmaların Markalaşma Yol Haritası oluşturmasına ve bu haritanın hayata geçirilmesine destek sağlanıyor.

Programa dahil olan firmalar, dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Deloitte, Ernst and Young, McKinsey, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group ve KPMG’den hizmet alabiliyor. Böylelikle firmanın konusunda uzman profesyonellerle birlikte kendi markasına özgü stratejisini oluşturması imkanı sağlanıyor.

En önemli destek kalemlerinden birisi de Yönetici Geliştirme Programı. Bu program ile destek kapsamındaki firmaların orta ve üst düzey yöneticileri arasında ortak bir lisanın oluşturulması, profesyonelliğin ve etkinliğin artırılması, oluşan iletişim ortamı ile pozitif ilişkiler ağı oluşturulması hedefleniyor. Program ile katılımcıların yönetim, organizasyon, pazarlama, perakende, operasyon ve süreç yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve finans, muhasebe fonksiyonlarına yönelik ayrıntılı bilgi donanımına sahip olacak şekilde desteklenmesi amaçlanıyor.

Turquality programı kapsamında, yer alan şirketlerin ortakları ve yöneticilerinin global rekabet için gerekli vizyon ve yetkinliklere ulaşmasına destek olmak üzere dünyaca ünlü pazarlama ve marka teorisyenlerini Türkiye’ye getiren “Turquality Vizyon Seminerleri” düzenleniyor.

Yeni düzenlemeyle Turquality programında yer alan firmalar, açılacakları her bir yeni ülke için 5 yıl süresince desteklerden faydalanabiliyorlar.

4-     Nasıl başvuru yapılır?

Turquality Otomasyon Sistemi üzerinden başvuru formunu dolduran firmaların istenen belgeleri ileten firmaları sekreteryaya iletmesi gerekiyor. Başvurusunda eksik bulunmayan şirketler için, bir sonraki aşama ön değerlendirme süreci oluyor. Ön Değerlendirme Çalışması sonrası uygun bulunan firmalara, bildirim yapılıyor.

Yurt içinde ve yurt dışında  en az bir markası tescil edilmiş olan firmalar bu programa başvuru yapabiliyorlar. 

Başvuru sürecinden sonra anlaşmalı danışman firmalar aracılığı ile  başvuru yapan firmada gerçekleştirilen 2 günlük bir çalışma ile  firma aşağıdaki alanlarda inceleniyorlar.

Denetimden başarı ile geçen ve Turquality başvurusu onaylanan markalar için onaylı danışman firma desteği ile 5 yıllık bir Gelişim Yol Haritası oluşturuluyor.

  1. Başvuru sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Firmaların pazar, rekabet, müşteri, kanal, ürün analizi gibi çalışmalar yapmaları önem taşıyor. Ayrıca marka stratejilerini belirlemeleri, markalarını hedefledikleri pazarlarda doğru konumlandırmaları, belirledikleri stratejiler doğrultusunda marka planlarını geliştirmeleri ve plan dâhilinde uygulamaya geçirmeleri gerekiyor.

Pazara doğru ürünün, doğru zamanda, iyi kalitede, doğru fiyatta sağlanması da çok önemli. Tüm bunların gerçekleşmesi için müşteri talebinden satın almaya, üretimden dağıtıma kadar uzanan zincirin, malzeme ve bilgi akışının ve kaynaklarının etkin bir şekilde planlanması ve yönetilmesi gerekiyor.

Global arenada rekabet edebilmek için firmaların ürün stratejisi geliştirmesi, birimler arasında işbirliği ve koordinasyon sağlaması, teknolojiyi etkin olarak kullanılması büyük önem taşıyor. Bu süreçte firmaların markalarını global arenaya taşıyabilmeleri için aktiflerini ve borçlarını etkin bir şekilde yönetmeleri ve kaynak planlaması yapmaları bekleniyor.

Hibe desteklerinden yararlanmak isteyen firmalar, desteği veren kuruluşların yönetmeliklerine, mevzuatlarına ve şartnamelerine uygun projelerle bu hibe desteklerden faydalanabiliyorlar.

 

Stj. Av. Özge Akpınar 

 

Kaynakça: 

1. https://www.turquality.com

2. https://www.sigmacenter.com.tr 

3. https://www.ekonomi.gov.tr › portal › faces › home › ihracat › turquality

4. Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi Ve Turquality’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN