Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TÜRKİYE’DE YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUŞU

TÜRKİYE’DE YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUŞU

Yabancıların Türkiye’de şirket kurmalarının birçok açıdan avantajı bulunmaktadır. Bunun sebebi yabancı yatırımcıların yararlanabileceği devlet teşviklerinin bulunması ve yatırımlara sağlanan hukuki güvencelerdir.

Yabancı sermayeli şirket, Türkiye’de, Türk hukuk mevzuatı hükümleri gereğince kurulan Türk uyruklu fakat sermayesinin bir kısmı veya tamamı yabancı olan şirket demektir.  

Türkiye’ye yapılacak yabancı yatırımlar 17.06.2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’yla düzenlenmektedir. [1] Günümüzde halen yürürlükte olan ve doğrudan yabancı yatırımlara birçok yenilik getiren bu Kanunun amacı doğrudan yabancı yatırımları özendirmek, yabancı yatırımcıların haklarını korumak, doğrudan yabancı yatırımların gerçekleştirilmesinde izin ve onay sistemini bilgilendirme sistemine dönüştürmektir. Bu kanun bakımından uygulanacak usul ve esasları düzenlemek amacıyla Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği kabul edilmiştir.

Yabancı Yatırımcı ve Doğrudan Yabancı Yatırım Kavramları

Yabancı Yatırımcı

Yabancı yatırımcı kavramı, ülkemize yapılacak doğrudan yabancı yatırımları düzenleyen 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu gereğince “Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım yapan,

1. Yabancı ülke vatandaşı olan gerçek kişiler

2. Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları

3. Yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler ve uluslararası kuruluşlar”

şeklinde hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla yalnızca yabancı menşeili gerçek kişiler veya tüzel kişiler yabancı yatırımcı olarak kabul edilmeyip yabancı yatırımcı kavramı daha geniş tutulmuş, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları da yabancı yatırımcı olarak sayılmıştır.

Doğrudan Yabancı Yatırım

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uyarınca, yabancı yatırım kapsamına dahil olan kıymetler; yurt dışından getirilen ve yurt içinden sağlanan kıymetler olarak ikiye ayrılmıştır

- Yurt dışından getirilen;

1. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca alım satımı yapılan konvertibl para şeklinde nakit sermaye

2. Şirket menkul kıymetleri (Devlet tahvilleri hariç)

3. Makine ve teçhizat

4. Sınaî ve fikrî mülkiyet hakları

- Yurt içinden sağlanan;

1. Yeniden yatırımda kullanılan kâr, hâsılat, para alacağı veya malî değeri olan yatırımla ilgili diğer haklar

2. Doğal kaynakların aranması ve çıkarılmasına ilişkin haklar

yatırım kıymetleri olarak kabul edilmiştir.

Yabancı yatırım kapsamına dahil olan iktisadi kıymetler aracılığıyla; yabancı yatırımcının Türkiye’de Türk ortaklığı kurması, bir Türk ortaklığına hisse senetlerini satın alarak katılması veya yabancı ortaklığın Türkiye’de şube açarak yatırım yapması yabancı yatırım kapsamında değerlendirilmektedir.

Yabancı Yatırımcıların Kurabileceği Şirket Türleri

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 17. maddesi uyarınca; “Yabancı yatırımcıların kurabilecekleri veya iştirak edebilecekleri şirketler, Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen şirketler ile Borçlar Kanunu’nda düzenlenen adi şirketlerdir. [2]

 

Adi ortaklık, konsorsiyum, iş ortaklığı, ortak girişim gibi isimler altında sözleşmeye dayalı olarak kurulan ve Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen şirketlerin belirgin niteliklerini taşımayan ortaklıklar, Kanun’un uygulanması bakımından adi şirket sayılırlar.”

 

madde metninden anlaşılacağı üzere, Türkiye’de yabancı yatırımcıların kurabilecekleri şirketleri; Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler ile Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen adi şirketler oluşturmaktadır.


Türk hukukundaki her çeşit iş kolu yabancı yatırımlara açıktır. Yabancı yatırımcı hangi alana yatırım yapmak istiyorsa; o sektörü düzenleyen hukuk normları yabancı yatırıma ilişkin mevzuat ile birlikte uygulanır. Örneğin turizm, maden vb. sektörleri düzenleyen kanunlar yabancı yatırımları düzenleyen mevzuat ile birlikte uygulanır.

Türk Hukukunda Yabancı Yatırımcının Şirket Kurmasında Sağlanan İmkânlar

Yatırım Serbestisi ve Yerli Yatırımcıyla Eşitlik Esası

DYYK’nın 3. maddesinin (a) fıkrası gereğince; Uluslararası anlaşmalar ve özel kanun hükümleri tarafından aksi öngörülmedikçe;

1. Yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye'de doğrudan yabancı yatırım yapılması serbesttir.

2. Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcılarla eşit muameleye tabidirler

Dolayısıyla herhangi bir sektör kısıtlaması veya izin alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat bazı mevzuatta kısıtlama getiren hükümler yer almakta bazı mevzuatta ise izin alma zorunluluğu düzenlenmektedir. Bu sebeple yabancı yatırımcı hangi alanda yatırım yapmak istiyorsa o sektörü düzenleyen mevzuat hükümleri önem arz etmektedir.

Kamulaştırma ve Devletleştirmeye Karşı Koruma

DYYK’nın 3. maddesinin (b) fıkrası gereğince; doğrudan yabancı yatırımlar, yürürlükteki mevzuat gereğince; kamu yararı gerektirmedikçe ve karşılıkları ödenmedikçe kamulaştırılamaz veya devletleştirilemez.

Yurt Dışına Transfer Serbestisi

DYYK’nın 3. maddesinin (c) fıkrası gereğince; Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki faaliyet ve işlemlerinden doğan net kâr, temettü, satış, tasfiye ve tazminat bedelleri, lisans, yönetim ve benzeri anlaşmalar karşılığında ödenecek meblağlar ile dış kredi ana para ve faiz ödemeleri, bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla yurt dışına serbestçe transfer edilebilir.

Taşınmaz Edinme Hakkı

DYYK’nın 3. Maddesinin (d) fıkrası uyarınca, yabancı yatırımcıların Türkiye’de Türk şirketleri gibi gayrimenkul mal edinme haklarının bulunduğu kabul edilmişti. Kanunda bu hususta yer alan hüküm; “Yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketleri, Türk vatandaşlarının edinimine açık olan bölgelerde taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinmeleri serbesttir.” şeklindeydi. Kanunun bu maddesinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal davası açılmış ve Anayasa Mahkemesi bu hükmü 11 Mart 2008 tarihinde iptal etmiştir. [3]

İptal kararı sonrası, 03.07.2008 tarihli ve 5782 sayılı Kanun [4] ile Tapu Kanunu 36. maddesi yeniden düzenlenmiştir. Yapılan bu düzenlemeyle yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de gayrimenkul mal edinme haklarını düzenleyen kurallar Tapu Kanunu’na alınmıştır. [5]

Tapu Kanunu 36. maddesi uyarınca; “…yabancı uyruklu gerçek kişilerin, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin ve uluslararası kuruluşların yüzde elli veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları veya yönetim hakkını haiz kişilerin çoğunluğunu atayabilme veya görevden alabilme yetkisine sahip oldukları Türkiye’de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilir ve kullanabilirler.” (TK. m.36/1)

Bu fıkrada belirtilen şirketlerin “Türkiye’de kurulu başka bir şirkete doğrudan veya dolaylı olarak ortak olması durumunda, yabancı yatırımcının ortak olunan şirketteki nihai ortaklık oranının yüzde elli veya daha fazla olması halinde; yabancı yatırımcıların, taşınmaz maliki yerli sermayeli şirketlerin hisselerinin yüzde elli veya daha fazlasını doğrudan veya dolaylı olarak edinmesi ve taşınmaz maliki mevcut yabancı sermayeli şirketlerde yabancı yatırımcıların ortaklık oranının hisse devri sonucunda yüzde elli veya daha fazlasına ulaşması durumunda da aynı esaslar geçerlidir.” düzenlemesi mevcuttur.

Bu düzenlemelerden anlaşılacağı üzere, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamından Türkiye’de kurulacak veya iştirak edilecek Türk tabiiyetindeki ticaret şirketleri, faaliyet konuları ile sınırlı olarak, Türkiye’de bulunan gayrimenkul mallar üzerinde mülkiyet ve sınırlı ayni hak elde edebileceklerdir. 4875 sayılı DYYK uyarınca yabancı yatırımcı olarak kabul edilen yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının doğrudan yabancı yatırım kapsamında kurdukları veya kanunda belirlenen oranda katıldıkları şirketler, Tapu Kanunu 36. maddesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın gayrimenkul mallar üzerinde hak iktisap edebileceklerdir.

Tahkim ve Diğer Uyuşmazlık Çözüm Yollarına Başvurabilme İmkânı

DYYK’nın 3. Maddesinin (e) fıkrası gereğince; Özel hukuka tabi olan yatırım sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü ile yabancı yatırımcıların idare ile yaptıkları kamu hizmeti imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden kaynaklanan yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenmesi için; görevli ve yetkili mahkemelerin yanı sıra, ilgili mevzuatta yer alan koşulların oluşması ve tarafların anlaşması kaydıyla, milli veya milletlerarası tahkim ya da diğer uyuşmazlık çözüm yollarına başvurulabilinir.

Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde yerel mahkemelerin yanı sıra uluslararası tahkime de başvurulabilmektedir.

Nakit Dışı Sermayenin Değerinin Tespitinde Uygulanacak Esas

DYYK’nın 3. Maddesinin (f) fıkrası uyarınca; Nakit dışındaki sermayenin değer tespiti, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılır. Yabancı ülkelerde kurulu bulunan şirketlerin menkul kıymetlerinin yatırım aracı olarak kullanılması halinde, menşe ülke mevzuatına göre değer tespitine yetkili makamların veya menşe ülke mahkemelerince tespit edilecek bilirkişilerin ya da uluslararası değerlendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri esas alınır.

Yabancı Sermayeli Şirket Kuruluşunda İzlenmesi Gereken Prosedür ve Gerekli Belgeler

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 17. maddesinde Türkiye’de yabancı yatırımcıların kurabilecekleri şirketler; Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler ile Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen adi şirketler şeklinde düzenlenmiştir.

DYYK’nın 3. maddesinin (a) fıkrası gereğince; istisnası kanunla öngörülmedikçe, yabancılar yerli yatırımcılarla eşit muameleye tabidirler. Bu sebeple yabancı yatırımcılar için hangi şirket türünde kuruluş yapmanın daha avantajlı olduğunun tespiti 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca şirket türlerinin özelliklerine bakılarak belirlenebilir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca T.C. vatandaşları gibi yabancı yatırımcıların kuracakları anonim şirketler için 50.000 TL, limited şirketlerde 10.000 TL asgari sermaye tutarı gereklidir. Kollektif ve Komandit şirketler için asgari sermaye tutarı öngörülmemiştir. Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen adi şirketlerin kuruluşu için de asgari sermaye aranmaz. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar, yalnızca anonim ve limited şirket kuruluşunda öngörülen asgari sermaye tutarı şartına T.C.  vatandaşlarıyla eşit olarak tabi bulunmaktadırlar. Yabancı yatırımcılar için ayrıca bir sermaye tutarı şartı bulunmamaktadır. [6]

Yabancı yatırımcının Türkiye’de şirket kurabilmesi için kuruluşta yabancı yatırımcıdan istenen özel belgeler bulunmaktadır. Bunlar;

Yabancı yatırımcının gerçek kişi olması durumunda,

 

- Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti

- Potansiyel vergi numarası dökümü, istenir.

 

Yabancı yatırımcı tüzel kişi olması durumunda,

 

-Türk Konsolosluğundan veya şirketin kayıtlı bulunduğu sanayi ve/veya ticaret odasınca veya yetkili mahkemelerce tanzim edilmiş apostil şerhli ya da konsolosluk tarafından onaylanmış faaliyet belgesinin aslı ve noter onaylı tercümesi istenir.

Türkiye’de Yabancı Yatırımcılara Sağlanan Devlet Teşvikleri

Yabancı yatırımcılara verilecek teşvik ve destekler kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Yatırımcılara sağlanan teşvikler, 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile düzenlenmiştir. [7] [8]

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar uyarınca yatırımların Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanabilmesi için yatırımın uygun görülmesi ve teşvik belgesi düzenlenmesi gerekir. 

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na müracaat ile alınacak Yatırım Teşvik Belgesi ile yabancı yatırımcı da bazı teşvik ve desteklerden yararlanabilecektir.

Yatırım Bölgeleri ve Uygulanacak Teşvikler

Yatırım teşvik sistemi içerisinde dört farklı teşvik uygulamasından oluşmaktadır. Bu teşvik türleri de ülke genelindeki 6 farklı yatırım bölgesi ve her bölgede sağlanacak teşvikler ayrı olarak düzenlenmiştir.

15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır.

1- Genel Teşvik Uygulamaları: Teşvik edilmeyecek veya teşviki için aranan şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç olmak üzere, asgari sabit yatırım tutarı ve kapasiteler üzerindeki yatırımlar bölge ayrımı yapılmaksızın Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asgari sabit yatırım tutarı 1. ve 2. Bölgelerde 3 milyon TL, 3, 4, 5 ve 6. Bölgelerde 1,5 milyon TL'dir.

2- Bölgesel Teşvik Uygulamaları: Bölgesel Teşvik Uygulamalarında her ilde desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiş olup, bölgelerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır. Asgari sabit yatırım tutarı her sektör ve bölge için ayrı ayrı belirlenmekte olup en düşük tutar 1. ve 2. bölgelerde 3 milyon TL, diğer bölgelerde ise 1,5 milyon TL'dir.

3- Öncelikli Yatırımların Teşviki: Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, tespit edilen alanlarda yapılacak olan yatırımlar, öncelikli yatırımlar olarak belirlenmiş yatırımlardır.

Öncelikli Yatırımlar kapsamında desteklenecek yatırım konuları şöyledir:

·       - Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde, Turizm Merkezlerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları.

·        - Madencilik yatırımları.

·       - Demiryolu, denizyolu veya havayolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar.

·       - Savunma sanayi yatırımları,

·       - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) teknoloji yoğunluk tanımına göre orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlere yönelik test merkezi yatırımları.

·       - Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan kreş ve gündüz bakımevleri ile okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim yatırımları ile hava araçlarının kullanım, tamir ve bakımına yönelik eğitim yatırımları.

·       - TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ya da 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen Ar-Ge projesi sonucunda geliştirildiği Bakanlıkça görevlendirilen izleyici raporu veya varsa ilgili Değerlendirme ve Denetim Komisyonu kararı ile belgelenen ürünlerin veya parçaların üretimine yönelik yatırımlar.

·      - Motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek asgari 300 milyon TL tutarındaki yatırımlar ve asgari 75 milyon TL tutarındaki motor yatırımları ile asgari 20 milyon TL tutarındaki motor aksamları, aktarma organları/aksamları ve otomotiv elektroniğine yönelik yatırımlar.

·       - 3213 sayılı Maden Kanunu’nda tanımlanmış 4-b grubunda yer alan madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları.

·       - Mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek enerji verimliliğine yönelik yatırımlar.

·       - Atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar.

·       - Asgari 50 milyon TL tutarındaki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları.

·       - Karbon elyaf üretimine veya karbon elyaf üretimi ile birlikte olmak kaydıyla karbon elyaftan mamul kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar.

·       - OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar.

·       - Maden Kanunu’na istinaden düzenlenmiş geçerli Arama Ruhsatı veya Sertifikasına sahip yatırımcıların ruhsatlı sahalarında yapacağı maden arama yatırımları. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

·       - Yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları.

·       - Direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimine yönelik entegre yatırımlar.

·       - Lisanslı depoculuk yatırımları.

·       - Nükleer enerji santrali yatırımları.

·       - Belirli nitelikteki laboratuvar yatırımları.

·     - İstanbul ili hariç olmak üzere asgari 5 milyon TL tutarındaki 25 dekar ve üzeri yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı (bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemi ihtiva eden) sera yatırımları.

·       - Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Çevre Lisansına tabi yatırımlar.

·       - Sağlık turizmi kapsamında yaşlı ve/veya engelli bakım merkezleri ve esenlik tesisi (wellness) yatırımları.

·       - Asgari 500 milyon TL tutarındaki orta-yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar.

·       - Asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın ihtisas serbest bölgelerinde gerçekleştirilecek yazılım ve bilişim ürünleri üretimi yatırımları.

·       - Ar-Ge ve çevre yatırımları.

·       - Elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım araçları imalatı.

·       - Asgari 5.000 m² beyaz alan şartını sağlayan belirli standartlardaki veri merkezi yatırımları.

·       - Vulkanize edilmiş kauçuktan taşıyıcı kolonlar ve transmisyon kolonları üretimine yönelik yatırımlar (depremde hasar önleyici sismik izolasyon cihazı, epoksi kaplı öngerme halatı vb.).

·       - Dijital Dönüşüm Destek Programı kapsamındaki yatırımlar.

·       - Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamındaki yatırımlar.

4- Stratejik Yatırımların Teşviki: İthalat bağımlılığı yüksek olan ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Bu kapsamda desteklenecek olan yatırımların aşağıdaki kriterlerin tamamını sağlamaları gerekmektedir.

1. Asgari sabit yatırım tutarının 50 milyon TL olması,

2. Yatırım konusu ürünle ilgili yurt içi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması,

3. Yatırımla sağlanan katma değerin asgari %40 olması (rafineri ve petrokimya yatırımlarında bu şart aranmayacaktır),

4. Üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat değerinin son 1 yıl itibarıyla en az 50 milyon dolar olması.

Yatırım yapılmak istenen bölgeye göre teşvik türleri de değişiklik gösterir. [9]

KDV İstisnası ve İadesi

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 10. maddesi uyarınca, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için KDV (katma değer vergisi) ödenmez.

Asgari sabit sermaye tutarı 500 milyon TL’nin üzerindeki stratejik yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV iade edilir.

Gümrük Vergisi Muafiyeti

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 9. maddesi uyarınca, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmez.

Faiz Desteği ve Kar Payı Desteği

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 11. maddesi uyarınca, Faiz veya Kar Payı Desteği, teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Sigorta Primi Desteği (İşveren payı)

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 12. maddesi uyarınca, yatırımla sağlanan istihdam için yasal asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan sosyal sigorta primi işveren payı devlet tarafından karşılanır. 

Sigorta Primi Desteği (İşçi payı)

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 13. maddesi uyarınca, Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı devlet tarafından karşılanır.

Yatırım Yeri Tahsisi

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16. maddesi uyarınca, Teşvik Belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilmektedir.

Stj. Av. Orhan Beken

 

Kaynakça:

1. 17.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu

2. 29.08.2003 tarihinde yürürlüğe giren Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği

3. 11.03.2008 T. ve E.2003/71-K.2008/79

4. RG. 15.12.2008, S. 26937

5. Doğan, Türk Yabancılar Hukuku

6. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu

7. 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar

8. 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ

9. https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN