Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TÜRKİYE'DE AR-GE MERKEZİ OLMANIN KOŞULLARI VE BU KAPSAMDA SAĞLANAN AVANTAJLAR

TÜRKİYE'DE AR-GE MERKEZİ OLMANIN KOŞULLARI VE BU KAPSAMDA SAĞLANAN AVANTAJLAR

Genel Olarak AR-GE Kavramı

AR-GE, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen, yaratıcı çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımıdır.

 AR-GE Neden Önemlidir?    

Hayatımızın her aşamasında yer alan AR-GE çalışmaları doğrudan insan yaşamıyla ilgilidir. AR-GE, ülkelerin, toplumların mevcudiyetini ve yaşam kalitesini dert edinir. İsrail ve İrlanda gibi ülkeler AR-GE’ye verdikleri önem sonucu başarılı AR-GE politikaları geliştirmiş ve toplumlarının refah seviyesini en az üç-dört kat arttırmayı başarmışlardır. Dünyada yapılan araştırmada,  AR-GE’nin o ülkede yaşanan krizlerden etkilenmeyip aksine kriz zamanlarında daha çok getiri sağlayan bir faaliyet alanı olduğu görülmüştür.  Bu nedenle de, AR-GE yatırımlarına harcanan paranın kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede çok daha fazlasıyla geri döndüğü artık herkesçe bilinen bir gerçek haline gelmiştir.

 AR-GE Merkezi Olma Koşuları Nedir?   

1-AR-GE Olmak İçin Teknik Koşulların Sağlanması Gerekmektedir.

 AR-GE  Merkez İsteyen Bir Kurumda En Az 30 Personel Bulunmalıdır.

AR-GE merkez statüsüne ulaşmak isteyen bir kurumun öncelikle eş zamanlı ve eş değer 30 tane AR-GE personeli çalıştırması gerektiği belirtilmiştir.

 AR-GE İle İlgili Hedeflerin Belirlenmiş ve Net Olması Gerekmektedir.

Kurumun veya şirketin AR-GE ile ilgili olarak hedef ve stratejisinin net olması ve hedefleri ile bütünleşmiş halde olması aranmaktadır.

 Kurumun Stratejileri ve Vizyonları Bütünlük İçinde Olması Gerekmektedir.

AR-GE merkezi olmaya adaylığını koymuş bir kurumun stratejilerinde ve hedeflerinde AR-GE ile ilgili vizyonun paylaşıyor olması aranmaktadır.

 2-AR-GE Olmak İçin Fiziki Koşullarında Sağlanması Gerekmektedir.

AR-GE Merkezi İçin Ayrılmış Bir Alanın Bulunması Gerekmektedir.

AR-GE merkezi için satın alınmış veya kiralanmış ve faaliyetlerinin sürdürülmesine elverişli bir yerin bulunması aranmaktadır.

 AR-GE Faaliyetinin Yürütülmesi İçin Gerekli Araç, Gerek ve Teknolojik Aletlerin Bulunması Aranmaktadır.

Belirtmiş olduğumuz gibi, AR-GE merkezlerinin geliştirmek istedikleri alanı veya üretmek istedikleri hedeflerini net bir şekilde belirmesi aranmaktadır. Bu geliştirme ve hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli her türlü araç, gerek ve benzeri aletlerin merkezde fizikken bulunması aranmaktadır.

 AR-GE Merkezindeki Çalışanların Görevi, Çalışma süreleri ve Benzeri Bilgilerin Ayrıntılı Rapor Edilmesi Aranmaktadır.

Ar-Ge Merkezinde çalışana işçileri giriş çıkış kontrollerinin bir şekilde farklı mekanizmalar ile kuruma uygun şekilde sağlanması gerekmektedir. Özellikle vergi İndirilmelerinden ve diğer istisnalardan yararlanabilmek için bu harcamaların ayrı bir şekilde tutulması önem arz etmektedir. 

 3-Tescil İçin Kamuya Başvuru Yapılmalıdır

AR-GE merkezi başvurusunda bulunmayı düşünen bir kurum 5746 sayılı kanun gereğince hali hazırda bir AR-GE merkezi gibi faaliyet göstermelidir. Bu sebeple de firmalar AR-GE merkezlerini önce kendi bünyelerinde kurmuş olmaları gerekmektedir. Daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuruda bulunarak tescil ettirmeleri gerekmektedir.

 AR-GE Olmanın Avantajları Nelerdir? 

Türkiye’de AR-GE faaliyeti yürüten şirketlerin, Ar-Ge mevzuatı ve nakit destek programları kapsamında sağlanan farklı teşvik ve desteklerden faydalanma imkânı bulunmaktadır. Şirketlerin AR-GE ve yenilik faaliyetlerinin maliyetlerini düşürmek amacıyla yapılarına en uygun destek ve teşvik mekanizmasından faydalanmaları önem arz etmektedir. AR-GE faaliyeti yürüten şirketlere 4691 Sayılı ve 5746 sayılı Kanunlar Kapsamında sağlanan destek ve teşvik imkânları sağlanmıştır.

 4691 Sayılı Kanun Kapsamında Sağlanan Destek ve Teşvikler:

1-Kurumlar Vergisi Bakımından

Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin münhasıran bu bölgelerdeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur.

2-Gelir Vergisi İstisnası (+Ücretlerde Damga Vergisi İstisnası)

6170 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı, AR-GE ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerinin her türlü vergiden 31.12.2023 tarihine kadar müstesna tutulacağı hükme bağlanmıştır. 

 3-Sigorta Primi Desteği

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda sigorta primleri ile ilgili destek bulunmamakla birlikte, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da teknokent bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin AR-GE ve yazılım personelinin ücretlerine ilişkin sigorta primi işveren hissesi desteğine yönelik düzenlemeler yer almaktadır. Bu kapsamda, 4691 sayılı Kanun çerçevesinde ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı Hazine tarafından karşılanmaktadır. 

 4-KDV İstisnası

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 20. Madde kapsamında ''4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin katma değer vergisinden müstesnadır.

5-Gümrük Vergisi İstisnası

AR-GE, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesna edilmiştir. 

6-Temel Bilimler Alanlarından Mezun Personel İçin Sağlanan Ek Destek
Temel bilimler alanlarında (matematik, fizik, kimya, biyoloji) en az lisans derecesine sahip AR-GE personeli istihdam eden AR-GE merkezlerine, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı iki yıl süreyle, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.

 5746 Sayılı Kanun Kapsamında Sağlanan Destek ve Teşvikler

1-AR-GE ve Tasarım İndirimi 

5746 Sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında AR-GE/Tasarım Merkezlerinde gerçekleştirilen AR-GE ve yenilik veya tasarım harcamalarının tamamı (%100’ü) 31/12/2023 tarihine kadar kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir. Ayrıca, aşağıdaki göstergelerden herhangi birinde bir önceki yıla göre en az yüzde yirmi artış sağlayan AR-GE/Tasarım merkezlerinde, o yıl yapılan AR-GE ve yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde 50’si ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir. 

 

AR-GE veya tasarım harcamalarının toplam ciro içindeki payı,

?  Tescil edilen ulusal veya uluslar arası patent sayısı,

?  Uluslar arası destekli proje sayısı,

?  Lisansüstü dereceli arastırmacı sayısının toplam AR-GE personeli sayısına oranı,

?  Toplam araştırmacı sayısının toplam AR-GE personeli sayısına oranı,

?  AR-GE sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı.


2-Gelir Vergisi Stopajı Teşviki 

5746 sayılı Kanun kapsamında, kamu personeli hariç olmak üzere AR-GE merkezlerinde çalışan AR-GE ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; 

?  Doktoralı veya temel bilimler alanlarından birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için %95’i,

?  Yüksek lisans derecesine sahip veya temel bilimler alanlarından birinde lisans derecesine sahip olanlar için %90’ı,

?  Diğerleri için %80’i,

verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir.


3-Sigorta Primi İşveren Payı Desteği 

5746 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde kamu personeli hariç olmak üzere AR-GE merkezlerinde çalışan AR-GE ve destek personelinin AR-GE ve yenilik faaliyetlerine ilişkin çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı Hazine tarafından Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır. 

4-Damga Vergisi İstisnası 

5746 sayılı kanun kapsamındaki her türlü AR-GE ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden istisnadır. 

5-Gümrük Vergisi İstisnası 

AR-GE, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesna edilmiştir. 

6-Temel Bilimler Alanlarından Mezun Personel İçin Sağlanan Ek Destek 
Temel bilimler alanlarında (matematik, fizik, kimya, biyoloji) en az lisans derecesine sahip AR-GE personeli istihdam eden AR-GE merkezlerine, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı iki yıl süreyle, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.

 

Av. Gülden Mehmed Altın 

 

Kaynakça:

  1. N. Yetiş, “Bilim ve Teknoloji ve Ulusal Rekabet Gücü”, TÜSİAD Yükseköğretim, Bilim ve Teknolojide Yeni Yönelimler Semineri, 2004
  2. TÜİK Haber Bülteni, “2003 ve 2004 yılları araştırma ve geliştirme faaliyetleri araştırması”, Sayı 129, Ağustos 2006
  3. Türkiye 2. Bilişim şurası ARGE çalışma raporu, 2002,
  4. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu
  5. 5746 sayılı AR-GE ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun
MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN