Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİ BEKLEYEN UYUM SÜRECİ: AVRUPA BİRLİĞİ DİJİTAL HİZMETLER YASASI (DSA) VE DİJİTAL PİYASALAR YASASI (DMA)

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİ BEKLEYEN UYUM SÜRECİ: AVRUPA BİRLİĞİ DİJİTAL HİZMETLER YASASI (DSA) VE DİJİTAL PİYASALAR YASASI (DMA)

I- GİRİŞ

Bilim ve teknolojide meydana gelen gelişmeler, dijital platformların tüm dünyada giderek yaygınlaşmasını beraberinde getirmektedir. Dijital hizmetlerden faydalanan kullanıcı sayısının artmasıyla; kullanıcıların güvenliğinin sağlanması, dijital piyasalarda yer alan oyuncuların pazar gücünün kontrolünün sağlanması, aktörler arasındaki rekabete hukuki zemin sağlanması büyük önem kazanmaktadır.

Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte, ülkelerin yerel rekabet hukuku mevzuatları yeterli olmamakta, teknoloji firmalarının yasalara uygun şekilde faaliyet göstermesi için tek dijital pazarın (Digital Single Market) sağlanması gerekli görülmektedir. Tek dijital pazarın sağlanmak istenmesinde bir diğer sebep ise dijital aktörlerin sunduğu hizmetlerden faydalanan tüketicilerin korunmasını sağlamaktır.

Bu doğrultuda; Avrupa’nın dijital geleceğine yön verecek iki düzenleme çok yakın zamanda yürürlüğe girmiştir. Bunlar, 27.10.2022 tarihinde Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde yayımlanan ve 16.11.2022 tarihinde yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile 01.11.2022 tarihinde yürürlüğe giren ve 02.05.2023 tarihi itibarıyla uygulamaya geçecek olan Dijital Piyasalar Yasası’dır. (DMA)

Bu çalışmada, adı geçen iki yeni düzenlemenin amaçları gerek kullanıcılara gerekse dijital piyasa aktörlerine ne getireceği ortaya konacak ve önümüzdeki süreçte bu yasalara uyumlanmanın önemi açıklanmaya çalışılacaktır. 

II- DİJİTAL HİZMETLER YASASI VE DİJİTAL PİYASALAR YASASININ AMACI

Avrupa Birliği, pek çok konuda öncü regülatör olarak hareket etmekte, küresel ekonominin ve pazarların tabi olduğu tek bir regülasyon getirme amacıyla; pek çok konuda çeşitli yasalar, tüzükler yayımlamakta ve otoriteler kurmaktadır.

Avrupa Birliği, regülasyon konusunda öncü olduğunu Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR), Kripto Varlık Piyasaları Hakkında Yönetmelik (MiCA), Avrupa Tedarik Zinciri Yasası (ESC), Avrupa Birliği Piyasa Gözetim Regülasyonu (MSR), Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) gibi çalışmalar yaparak ve Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), Avrupa Sigorta ve Emeklilik Otoritesi (EIOPA), Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Kara Para Aklamayı Önleme Otoritesi (AMLA) (Yasa teklifi 20 Temmuz 2021’de yapılmış olup, bu otorite henüz aktif değildir.) gibi otoriteler kurarak ortaya koymaktadır. [1]

Dijital Hizmetler Yasası ve Dijital Piyasalar Yasası, Avrupa değerlerine uygun dijital düzenin sağlanabilmesi ve dijital aktörlerin belirli bir çerçevede faaliyet göstermesini sağlayabilmek amacıyla yürürlüğe girmiştir.

Bu iki yasa; dijital piyasanın adil, şeffaf ve çekişmeli olmasını, kullanıcıların temel haklarının korunduğu daha güvenli bir dijital alan yaratmayı ve işletmeler için eşit şartlar oluşturmayı amaçlamaktadır. [2]

Yerel otoritelerin ulusal düzeyde konuya ilişkin düzenlemeler yapması bir yandan gerekli görülmekle birlikte, Avrupa Komisyonu bu durumun Avrupa genelinde kargaşa ve uygulama farklılığı yaratacağından endişelenerek, bu iki yasayı onaylamış ve yürürlüğe koymuştur.

III- DİJİTAL HİZMETLER YASASI (DIGITAL SERVICES ACT) (DSA)

3.1.      Dijital Hizmetler Yasası Kapsamında Şirketleri Bekleyenler

27 Ekim 2022 tarihinde Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde yayımlanan, 16 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası, çevrimiçi pazar yerleri, sosyal ağlar, içerik paylaşım platformları, uygulama mağazaları, çevrimiçi seyahat ve konaklama platformları gibi çevrimiçi aracılar ve platformlar üzerinde etkili olacaktır.

Dijital Hizmetler Yasası, bir yandan Avrupa Birliği’nin mevcut e-ticaret direktifinde yer alan kuralların değişmesine neden olacak bir yandan da dijital platformların tabi olacağı yeni düzenlemeler getirecektir.  

Önemle belirtmek gerekir ki Yasa, çevrimiçi ekosistemdeki sorumlulukları, bu ekosistemin oyuncularının büyüklüğüne göre dengelemekte, yükümlülüklerin gerektirdiği uyumlanma maliyeti ile yükümlülük altında olacak platformun büyüklüğü arasında makul bir denge kurmaktadır. [3] Söz konusu Yasanın çekişmeli ve adil bir dijital piyasa düzeni sağlamayı hedeflediği gözetildiğinde, aksi bir durumun Yasanın amacıyla çelişeceği Dijital Hizmetler Yasası, piyasada faaliyet gösteren aktörlere yeni yükümlülükler getirmektedir. Şirketlerden, platformlarında bulunan yasal olmayan içerikler ya da üçüncü taraflara ait tehlikeli içerik ve ürünlere ait raporlama yapması beklenmektedir.

Dijital Hizmetler Yasası ile birlikte; çevrimiçi platformların aktif kullanıcı sayılarını 17 Şubat 2023’e kadar yayınlamaları gerekecektir. Platformun aylık Avrupa nüfusunun %10’u olan 45 milyondan fazla kullanıcısının olması halinde, bu platform Komisyon tarafından büyük çevrimiçi platform-çevrimiçi arama motoru olarak nitelendirilecek ve platformdan Dijital Hizmetler Yasası’na 4 ay içinde uyum sağlaması beklenecektir. Dijital Hizmetler Yasası’na tabi platformlardan öncelikli olarak, Komisyona ilk yıla ilişkin risk değerlendirmesi sunması beklenecektir. [4]

Önemle belirtmek gerekir ki Dijital Hizmetler Yasası, yalnızca Avrupa Birliği’nde kurulu olan çevrimiçi platformları ve çevrimiçi pazar yerlerini etkilemeyecektir. Avrupa Birliği’nde kurulu olmayan ancak Avrupa Birliği sınırları içerisinde bulunan ülkelerde hizmet veren kuruluşların da Yasaya uyum sağlaması beklenmektedir.

Bu kapsamda, Avrupa Birliğinde kurulu olmayan pek çok şirket, bir yasal temsilci atamakla yükümlü olacak ve Avrupa Birliği’nde hizmet sağlarken ortak kurallardan yararlanacaktır.

Dijital Hizmet Yasası ile birlikte; çevrimiçi platformlarda reklam veren/gösteren şirketler, kullanıcıya sunulan içeriğin reklam olduğunu, reklamın kim için gösterildiğini, bu reklamın hangi kullanıcıya gösterileceğinin belirlenmesinde kullanılan parametreleri şeffaf bir şekilde kullanıcıya sunmakla yükümlü olacaktır. Çok büyük çevrimiçi platformlar için bunlara ek yükümlülükler getirilmiş olup, bu platformların reklamların fiyatı ve yayıncıya ödenen ücret konusunda kullanıcılara bilgi sağlaması, reklama ilişkin bilgileri halka açık veri havuzunda derlemesi gerekecektir.

Çevrimiçi azar yerlerinden, platformları aracılığıyla kullanıcılarla mesafeli satış sözleşmesi akdeden satıcılara ilişkin bilgileri “işletme müşterini tanı” ilkesi kapsamında bünyesinde tutması beklenecektir.

Aracı hizmet sağlayıcılarının, Yasa kapsamında her yıl gerçekleştirdiği içerik denetimine ilişkin açık, şeffaf ve detaylı bir rapor yayınlaması söz konusu olacaktır. Yasa, hosting (barınma) hizmeti sağlayan çevrimiçi platformlardan bir şikâyet mekanizması kurmasını beklemektedir. Bu mekanizmalarla birlikte, kullanıcılar tarafından gelen bildirimler hızlı bir şekilde karara bağlanacak ve yasadışı içerik ve sahte ürünlerle olan mücadele etkin kılınacaktır.

Yukarıda yer verilen yükümlülükler, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında getirilen yükümlülüklerin tamamını açıklamaya yeterli olmayacaktır. Bu çalışmamızda Yasa ile birlikte gelen yükümlülüklerin genel çerçevesi çizilmiş olup, her bir platformun hangi yükümlülüklere tabi olacağı ancak söz konusu Yasanın detaylı bir tahlilinin yapılmasıyla birlikte ortaya konacaktır.

Dijital Hizmetler Yasası’nın ihlali halinde, ihlalin niteliğine, büyüklüğüne ve tekrarlanmasına bağlı olarak, ihlal eden teşebbüs yıllık cirosunun %6’sına kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecektir. Bu doğrultuda; her bir teşebbüsün/şirketin, bu yasa kapsamında yükümlülüklerini belirlemesi, bu yükümlülüklere nasıl uyumlanacağını tespit etmesi ve bu doğrultuda harekete geçmesi en doğru yol olacaktır.

3.2. Dijital Hizmetler Yasası Kullanıcılara Getirdikleri        

Çalışmanın başında değinildiği üzere; dijital platformların yaygınlaşması ve bu platformlar aracılığıyla kullanıcıların pek çok olumsuz durumla karşı karşıya kalma ihtimalinin artması, kullanıcıların çevrimiçi güvenliğinin sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Bu doğrultuda, kullanıcıların dijital güvenliğini temin etmek için değişen koşullara uygun olacak şekilde düzenleme yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir.

Dijital Hizmetler Yasası kapsamında gelen değişiklikler sayesinde, kullanıcıların çevrimiçi platformlarda daha güvenli bir deneyim elde etmesi, şirketlerin/teşebbüslerin kullanıcıları azami ölçüde bilgilendirmesi sağlanacak ve şeffaflığın hâkim olduğu bir dijital ortam temin edilecektir.

Özellikle çok büyük çevrimiçi platformların sunduğu bilgi içeriklerinin ve reklamların kullanıcıya ulaşmasında kullanıcının tercihinin ön planda olması temin edilecek ve kullanıcıyı manipüle edecek içeriklerin varlığı azaltılacaktır.

Kullanıcıların yasa dışı içerikle karşılaşmaları halinde, bu durumu bildirebilecekleri mekanizmalar var olacak, kullanıcıların dijital platformlardaki içeriklerinin kaldırılması durumunda ise çevrimiçi platformlar tarafından verilen bu karara karşı itiraz edebilme hakları olacaktır.

Çok küçük platformlar dışındaki tüm platformların, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında düzenlenen yükümlülüklere tabi olması, kullanıcıların güvenli dijital ortamda var olmalarını kolaylaştıracak ve manipüle edici, yasa dışı içeriklerle karşı karşıya kalma ihtimalini azaltacaktır.

IV- DİJİTAL PİYASALAR YASASI (DIGITAL MARKETS ACT) (DMA)

1 Kasım 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Yasası, 2 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla uygulama geçecek olup, çevrimiçi platform ekonomisinde geçit bekçisi (gatekeeper) konumunda olan şirketlerin (Google, Amazon, Apple gibi) haksız uygulamalarına son vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Dijital Piyasalar Yasası, çevrimiçi platformların hangi hallerde geçit bekçisi olarak kabul edileceğini düzenleyerek söz konusu platformlara uygulanacak birtakım yeni yükümlükleri düzenlemektedir. [5]

Dijital Hizmetler Yasası, büyük ölçekli platformlardan küçük ölçekli platformlara kadar pek çok teşebbüsü ilgilendirirken, Dijital Piyasalar Yasası, küçük ölçekli platformlardan çok Silikon Vadisi’nde bulunan büyük teknoloji firmalarını yakından ilgilendirmektedir.

Platformların çok sayıda kullanıcının kişisel verisine ulaşabilmesi ve bu bilgileri işleyerek zenginleştirmesi, kimi platformların dijital piyasanın kontrolünü ele almasına sebebiyet vermektedir. Bu durum, piyasaya yeni aktörlerin girişine engel olmakta ve dijital piyasaları çekişmeli ve adil olmaktan uzaklaştırmaktadır.

Dijital Piyasalar Yasası, “ana platform hizmetleri” sunan eşik bekçilerini (gatekeeper) ilgilendirmektedir. Yasa, gatekeeper olarak nitelendirilen şirketleri tanımlayarak, bu şirketlere bazı yükümlülükler getirmekte, bazı faaliyetlerde bulunmalarını ise yasaklamaktadır.

Öncelikle yapılması gereken, “ana platform hizmetleri” nin kapsamını belirlemek ve bu kapsamda bulunan hangi şirketlerin “gatekeeper” olarak nitelendirileceğini tespit etmektir. Ana platform hizmetleri; (i) çevrimiçi aracılık hizmetleri, (ii) çevrimiçi arama motorları (iii) çevrimiçi sosyal ağ hizmetleri (iv) video paylaşım platformu hizmetleri (v) numarasız iletişim hizmetleri (vi) işletim sistemleri (vii) bulut bilişim hizmetleri ve bu hizmetlerle bağlantılı olarak sunulan reklam hizmetleri şeklinde ifade edilebilir.

Bu platform hizmetlerini sunan hangi şirketlerin gatekeeper (kapı bekçisi) olarak nitelendirileceği ise Yasa’da yer alan düzenleme doğrultusunda belirlenecektir. Bir şirketin gatekeeper olarak nitelendirilebilmesi için;

- Son üç mali yıl içerisinde Avrupa cirosunun 7.5 milyar Euro veya üzeri olması ya da son mali yılda ortalama piyasa değerinin 75 milyar Euro veya üzeri olması ve en az üç AB üyesi ülkede ana platform hizmeti sağlaması,

- Son mali yıl içerisinde AB’de yerleşik 45 milyondan fazla aylık aktif son kullanıcıya ve AB’de kurulu 10.000'den fazla yıllık aktif işletme kullanıcısına sahip bir ana platform hizmeti sağlaması,

- İlk iki maddede yer alan eşik değerlerin son üç mali yılda da karşılanmış olması gerekmektedir.

Bir platformun, kendisinin gatekeeper olduğunu tespit etmesi halinde, bu durumu Komisyon’a bildirmesi gerekmektedir. Platform bu bildirimde bulunmasa dahi, Komisyon tarafından bu tespit re’sen yapılabilecektir.

Dijital Piyasalar Yasası ile birlikte;

- Gatekeeperlar, ana platform hizmetleri kapsamında ulaştığı kişisel verileri, kendi sunduğu diğer hizmetlerden veya üçüncü taraf hizmetlerinden elde ettiği kişisel verilerle birleştiremeyecektir.

- Gatekeeperlar, kendi ürün veya hizmetini üçüncü taraflara nazaran sıralamada öne çıkaramayacaktır.

- Gatekeeperlar, uygulama geliştiricilerinin kendi mağazasında görünmesi için, kendi ödeme sistemleri veya kimlik tanımlama sistemlerini kullanmasını zorunlu tutamayacaktır.

- Gatekeeperlar, işletme kullanıcılarına ilişkin elde etmiş olduğu kamuya açık olmayan verileri, onlarla rekabet etmek için kullanamayacaktır.

Yukarıda sayılan yasaklanan faaliyetler, Yasa’nın getirmiş olduğu öne çıkan yasaklamalar olup, yasaklanan tüm faaliyetler Dijital Piyasalar Yasası’nın detaylı incelemesi sonucunda görülebilecektir. Yasaklamaya tabi olan platformların bu yasaklara uymaması halinde, Dijital Hizmetler Yasası’nda öngörülen yıllık cironun %6’sı olan ceza %10’a çıkmaktadır.

Gatekeeperlar için öngörülen yükümlülüklerden bazıları ise;

- Son kullanıcıların, abone oldukları gatekeeperlar tarafından sunulan hizmetlerden abone olduğu kadar kolay bir şekilde abonelikten çıkmalarının sağlanması,

- Uygulama geliştiricilerinin akıllı telefonların tamamlayıcı işlevlerine adil bir şekilde erişmesine izin verilmesi,

- Platformlarında reklam veren şirketlere, pazarlama veya reklam performansı verilerine erişim izninin verilmesi,

- İşletme kullanıcılarının, tekliflerini sunmalarına/tanıtmalarına ve gatekeeper dışında müşterileriyle sözleşme yapmasına izin verilmesidir. [6]

Tüm bu yasaklama ve yükümlülükler, Dijital Piyasalar Yasası’nda öne çıkan yasak ve yükümlülükler olup, Yasaya tabi platformların herhangi bir yaptırımlar karşılaşmaması için Yasa kapsamında düzenlenen tüm yasak ve yükümlülükleri kendi platformları açısından değerlendirmesi ve bu kapsamda Yasaya uyum sağlaması gerekmektedir.

V- SONUÇ

Dijital platformların hayatımızın her alanında önemli bir rol oynaması nedeniyle, dijital pazarların kontrolü gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Dijital platformların kontrolünün sağlanması, hem bu dijital piyasada rol oynayan aktörlerin çekişmeli ve adil bir ortamda faaliyet göstermesi, piyasaya yeni girecek aktörlerin karşılaştığı zorlukların önüne geçilmesi hem de kullanıcılara güvenli dijital ortamda hizmet sunulması bakımından son derece önemlidir.

Avrupa Birliği’nin regülatif yönü dijital piyasalar ve hizmetler bakımından da kendini göstermiş ve Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ve Dijital Piyasalar Yasası (DMA) yürürlüğe girmiştir.

Dijital Hizmetler Yasası büyük küçük pek çok çevrimiçi platformu ilgilendirirken, Dijital Piyasalar Yasası daha çok büyük ölçekte ana platform hizmetleri veren ve gatekeeper (kapı bekçisi) olarak adlandırılan teknoloji şirketlerini yakından ilgilendirmektedir.

Şirketlerin, herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması için Yasalarla öngörülen yasak ve yükümlülükleri kendileri açısından tespit etmesi ve bu doğrultuda Yasalara uyumlanmak için gecikmeksizin uyum sürecini başlatması önem arz etmektedir.    

Av. Gülşah Işık

 

Kaynakça:

1. Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliğinde Yeni Denetleyici Otoriteler, Kasım 2011, Ankara

2. https://commission.europa.eu/, Policies, The Digital Services Act package

3.  https://commission.europa.eu/, Questions and Answers: Digital Services Act

4. https://commission.europa.eu/, Policies, The Digital Services Act package

5. TÜSİAD Rekabet Bülteni-Kasım 2022

6. https://commission.europa.eu/, Digital Markets Act: Ensuring fair and open digital markets

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN