Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

RİSKLİ BİNA TESPİTİ NASIL YAPILIR?

RİSKLİ BİNA TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Türkiye’de meydana gelen ilki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da büyük yıkıma ve tahribata yol açtı. Ülkemizin deprem ülkesi olduğu ve yaşanan bu depremin son deprem olmayacağı bilgisine hepimiz sahibiz. Durum bu olunca ikamet ettiğimiz evlerin, işyerlerinin depreme dayanıklı olması önem arz etmektedir. Bu yazımızda sahibi olduğunuz veya kiracı olarak bulunduğunuz binalar için nasıl riskli bina tespiti talebi ve “riskli yapı tespit şerhi” koyulmamak şartıyla deprem risk analizi talebinde bulunabileceğinizi açıklayacağız.

Riskli bina analizi yaptırmak isteyen vatandaşların başvurabileceği üç tür yöntem mevcuttur. Birincisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmadır. Diğeri 2018 tarihli Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında yapılan özel rapor, üçüncüsü de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında alınan resmi rapordur. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında alınan resmi rapor kapsamında riskli bina tespitinde bulunulduğunda tapu kaydına “riskli yapı tespit şerhi” konulur. İBB’ye yapılacak başvuru sonucu veya özel kuruluşlar tarafından hazırlanan raporda binanın riskli olduğu tespit edildiğinde ise tapu kaydına herhangi bir kayıt düşülmeyecektir.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Kapsamında Alınan Resmi Rapor Kapsamında Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?

Kat maliklerinden birinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetki verilmiş ve Bakanlığın web sitesinde ilan edilen kuruluşlara müracaatı ile yapılır. Başvuru tapu ve kimlik fotokopisi ile yapılabilmektedir. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Binaların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan bu başvuru neticesinde risk tespiti istenen binadan alınmış beton ve donatı örnekleri üzerinde bilgisayar ortamında mühendislik analizi yapılarak rapor hazırlanır. [1] Binanın performansı ya da depreme dayanıklılığı hakkında bilgi vermese de binanın risk durumu ortaya konulur. Binanın riskli olduğu tespit edilirse hazırlanan rapor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sistemine iletilerek maliklere tahliye ve yıkım için 60 günlük süre verilir. Ayrıca bu türü tercih eden vatandaşlarımıza binanın risk taşıdığı tespit edilirse tapu kaydına riskli yapı belirtmesi konulacağını belirtmek isteriz.

Deprem bölgesinde bulunan vatandaşlarımız için ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 10.03.2023 tarihinde Deprem Bölgesinde Bulunan Hasar Tespit Çalışmaları hakkında yapılan duyuruda;

“31 Mart 2023 günü mesai bitimine kadar, kilitli olduğundan veya maliklerine ulaşılamadığından içerisine girilemeyen ve hasar tespit raporlarında “girilemeyen” kaydı düşülen binalara ait listeler, Valilik (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından ilgili Kaymakamlıklara ve bağlı oldukları muhtarlıklara gönderilecek, yine Valilik/Kaymakamlık koordinesinde kolluk kuvvetlerince güvenlik önlemleri alınarak ve gerekli ekipman desteği sağlanarak bahse konu binalara girilmek suretiyle hasar tespit çalışmalarının re’sen yapılması sağlanacaktır.” Şeklinde hasar ve risk tespiti çalışmalarının re’sen yapılacağı belirtilmiştir. Kahramanmaraş Depremi Hasar Tespit çalışmaları kapsamında yapınızın hasarlı olup olmadığını görmek için E-Devlet üzerinden adrese dayalı sorgulama yapabilirsiniz.

Tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye veya yıkım tarihinden itibaren Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir. Yardım süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 aydır. Riskli ve rezerv yapı alanlarında ise kira yardımı süresi 48 ayı geçmemek şartı ile ilgili kurumca belirlenir. Aylık kira bedeli Bakanlıkça belirlenir. İnşaat halinde olup içinde ikamet edilen yapılarda kira yardımı veya faiz desteğinden, sadece inşaat halindeki yapıda ikamet edilen bağımsız bölümlerin malik, kiracı ve sınırlı ayni sahipleri faydalanır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması hâlinde, kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine kadar geçici konut veya işyeri tahsisi yapılabilir.

Riskli olarak tespit edilen yapıların yıktırılması yerine güçlendirilmesi tercih edilebilir mi?

Riskli yapının yıktırılması yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda, riskli yapının yıktırılması için maliklere verilen süreler içerisinde; maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde (4/5 çoğunluk ile) güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekir. [2] Ayrıca, yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde güçlendirme işi tamamlandıktan sonra, tapu kaydındaki riskli yapı belirtmesinin kaldırılması için ilgili Müdürlüğe başvurulması gerekmektedir.

Kiracılar Riskli Yapı Tespiti Başvurusu yapabilir mi?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Binaların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Riskli tespit raporuna kiracının doğrudan riskli yapı tespit ettirebilme hakkı yoktur. İlgili Kanun’da sadece maliklerin veya temsilcilerin bu başvuruyu yapabilecekleri belirtilmiştir. Fakat kiracıların bu kanun kapsamında riskli yapı tespit ettirebilme hakkı bulunmasa da aşağıda ayrıntılı açıklayacağımız üzere İBB tarafından yapılan çalışma ve özel kuruluşlara başvurmak suretiyle alınan rapor neticesinde riskli binanın yıkımını veya güçlendirilmesini talep edebilecektir.

Riskli yapı tespitinde bulunulması halinde kiracılar bakımından önemli bir husus da malik tarafından 60 ile 30 günlük tahliye süresinin kiracıya da bildirimi gerekmektedir. Malik tarafından kiracı veya sınırlı ayni hak sahibine tahliye için bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde bildirim idarece yapılacaktır.

İBB Tarafından Yürütülen Bina Tespit Raporu için başvuru nasıl yapılır?

6306 sayılı yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar riskli yapı rotasyonunu aldıktan sonra evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için çoğunlukla bu başvuruda bulunmaktan imtina etmektedirler. Ancak hızlı bina taraması yöntemi bundan bir önceki adım olduğu için ve binayı direkt riskli yapı olarak tapu kaydına şerh düşülmediğinden vatandaşlara fikir veren ve yol gösteren harita olarak da önüne koyan bir içerik taşımaktadır. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, uzmanlar tarafından uzun zamandır beklenen Marmara depremi için önlemler kapsamında İstanbul’da ikamet eden çok sayıda vatandaş oturdukları binaları denetletmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yoğunluğu oluşturmuşlardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan bina tespiti için başvuru, internet üzerinden “https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/basvuru/” adresine girerek ve online form doldurarak yapılabilecektir. İBB tarafından hayata geçirilen Bina Tespiti Projesine başvurmak son yaşanan depremlerin ardından oldukça kolay hale getirilmiştir. Bu internet sayfası aracılığı ile ikamet edilen bina için inceleme talep edilebilecek, bina inceleme sonucu sorgulanabilecektir. Yapılacak inceleme sonucunda binanın riskli olduğu tespit edilse dahi tahliye ve yıkım işlemi yapılmamaktadır. Daha öncesinde Bina Tespiti Projesine 2000 yılı öncesi yapılar için sadece malikler tarafından başvuru yapılabilmekteydi. Yaşanan depremlerin ardından İstanbul’da talep yoğunluğu yaşanan İBB’nin ücretsiz hızlı bina taraması çalışmalarında yapılan önemli bir değişiklik ile 2000 yılı sonrası yapılar için de ve kiracılar tarafından da başvuru yapılabilecektir. Bina incelemesi 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıları önceleyerek başvuruya konu tüm binalar için yapılacağı yetkili kişiler tarafından duyurulmuştur.

Kiracılar da bu başvuru hakkından yararlanabilir mi?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, hızlı tarama testine kiracılardan da artık başvuru almaya başlayacaklarını daha önceki günlerde açıklamıştı. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bina taramalarına kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapabilmesine imkân sağladı. Yapılan açıklamalarda ikamet ettiği binadan endişe eden kiracılara da kira yardımı yapılacağı belirtilmiştir.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce ayrıca “Mevzuat esasında bu yardımın sadece ev sahibine verilmesi öngörüyor. 6306 kanun uygulama yönetmeliği kiracıya tek seferlik taşınma yardımı veriyor. Biz bu düzenlememizle kiracıya da yardım vereceğiz. Kiracının da evi boşaltması halinde 4500 kira yardımını en riskli binalardan başlayarak uygulayacağız. Riskli yapıların boşaltılması anlamında bunun önemli bir açılım olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştır.  

İBB Tarafından yapılan Bina Tespiti İşlemi ücretli midir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bina tespiti işlemi ücretli değildir. Taramalar da dahil tüm işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Özel Kuruluşlardan Bina Risk Tespit Raporu Nasıl Alınır?

Bünyesinde deneyimli ve alanlarında uzman mühendisler bulunan birçok özel kuruluşlar tarafından deprem güvenliği belirleme ve bina deprem risk tespiti hizmetlerini vermektedir. Hazırlanacak rapor ile risk analizi istenen binanın depreme dayanıklı olup olmadığı tespit edilebileceği gibi güçlendirme çalışması ve kentsel dönüşüm çalışması da yapılabilmektedir. Oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen ev sahibi veya kiracı fark etmeksizin her vatandaşın özel kuruluşlar nezdinde risk tespiti yaptırması mümkündür. Deprem risk raporu almak için herhangi bir çoğunluk aranmayacaktır.  Alınan rapor neticesinde binanın riskli olduğu tespit edilse dahi tapu kaydına şerh düşülmeyecektir.

Sonuç

Riskli bina analizi yaptırmak isteyen vatandaşların başvurabileceği üç tür yöntem mevcuttur. Birincisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmadır. Diğeri 2018 tarihli Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında yapılan özel rapor, üçüncüsü de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında alınan resmi rapordur. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında alınan resmi rapor kapsamında riskli bina tespitinde bulunulduğunda tapu kaydına “riskli yapı tespit şerhi” konulur. İBB’ne yapılacak başvuru sonucu veya özel kuruluşlar tarafından hazırlanan raporda binanın riskli olduğu tespit edildiğinde ise tapu kaydına herhangi bir kayıt düşülmeyecektir. Kiracılar ise 6306 sayılı Kanun kapsamında başvuruda bulunamayacak olsa da İBB’ne ve özel kuruluşlara başvuruda bulunarak binanın risk tespitini yaptırabileceklerdir. Her daim deprem ülkesi olduğumuzun bilincinde olmak ve oturduğumuz binaların güvenirliliğine ve dayanıklılığına önem arz etmemiz gerekmektedir.

Av. Esra Ayaz

 

 Kaynakça:

 

1. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Binaların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun,

2. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu

3. 2018 tarihli Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği

4. 6306 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN