Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI HAKKINDAKİ REKABET KURUMU KARARININ İNCELENMESİ

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI HAKKINDAKİ REKABET KURUMU KARARININ İNCELENMESİ

1-RKHK ve Özellikle 4. Madde

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (RKHK) yayımlandığı 1994 yılında beri hukukumuzda mevcudiyetini korumaktadır. Kanun ile amaçlanan temel hedef rekabetin korunmasını sağlamaktır. Bu yol ile rekabet diri tutularak, pazardaki aktörlerin kendi ürün ve hizmetlerini geliştirmek zorunda kalmaları ve bu sayede daha iyi hizmet vermeleri sağlanmak istenilmiştir.

Madde 1’de kanunun amacına yer verilmiştir. İlgili madde şu şekildedir; “Bu Kanunun amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır”.

Bu amaca istinaden RKHK’da çeşitli düzenlemelere yer verilmiş olunup, rekabetin sınırlanması engellenmek istenilmiştir. Makalemize konu olan karar bakımından önem taşıyan hüküm RKHK’nın 4. maddesidir. Yasaklanan faaliyetler adlı birinci bölümün ilk maddesi RKHK madde 4’tür. Madde 4 uyarınca rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar hukuka aykırı ve yasaktır.

 

RKHK madde 4 şu şekildedir; “Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır”. Maddenin devamında ise bahsi geçen hallere örnek verilmiş olmakla birlikte, yasaklanan durumlar örnek verilen haller ile sınırlı değildir.

 

İlgili madde irdelenecek olunursa, belli türdeki teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararları yasaklanmıştır. Bu işlemler doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacı taşırsa veya bu etkiyi doğuran / doğurabilecek nitelikte ise yasaktır.

 

2-Rekabet Kurumu ve İşlevleri

RKHK madde 20’de Rekabet Kurumu’nun tanımı yapılmıştır. İlgili hükme göre kurum, serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı oluşmasını sağlamak, RKHK’nın kendisine verdiği görevleri gerçekleştirmek ve kanunun uygulanmasını gözetmek için kurulmuştur. Rekabet kurulu ise kurumun karar organı mahiyetindedir.

RKHK madde 27’de ise kurulun görev ve yetkileri belirlenmiştir. Hüküm uyarınca kurul,

- yasaklanan faaliyetler ve hukuki işlemler hakkında, başvuru üzerine veya resen inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak,

- ihlal edildiğinin tespit edilmesi üzerine, bu ihlallere son verilmesi için gerekli tedbirleri alıp bundan sorumlu olanlara idari para cezaları uygulamak,

ile yetkili ve görevlidir.

RKHK madde 9 uyarınca, kurulca Kanunun 4’üncü, 6’ncı veya 7’nci maddelerinin ihlal edildiğini tespit edilerek, ihlale son verilmesini istenebilecektir. Bu bakımdan kurulca davranışsal veya yapısal tedbirlere kanaat getirilebilir. Ayrıca bu yasak davranışlarda bulunan teşebbüsler bakımından kurulca yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde onuna kadar idarî para cezası verilebilecektir.

RKHK madde 14 ve madde 15 uyarınca, kurul kanunun kendisine verdiği yetkileri yerine getirirken teşebbüslerden bilgi isteme ve teşebbüslere yerinde inceleme yapma hakkına haizdir. Teşebbüsler ve teşebbüs birlikleri istenilen bilgileri vermek ve yerinde incelemeye izin vermek ile mükelleftir.

3-Kurulun İnceleme ve Araştırma Usulü

Kurul resen veya kendisine yapılan başvurular üzerine doğrudan soruşturma aşamasını başlatabileceği gibi, soruşturmaya yer olup olmadığına karar verilmesi için ön araştırma da başlatabilir. Eğer ön araştırma yapılmasına karar verilirse, ön araştırma raporu vasıtasıyla kurulca soruşturmaya yer olup olmadığına kanaat getirilir.

Kurulca direkt olarak veya ön araştırma neticesinde soruşturma yapılmasına karar verilirse, soruşturmaya başlanılır. Soruşturmayı gerçekleştirecek raportörler kurulca belirlenir. Soruşturma 6 ay içerisinde tamamlanır, gerekli görülen hallerde kurulca 6 ay daha ek süre verilebilir. Başlayan soruşturma dolayısıyla taraflar bilgilendirilir, taraflara yazılı savunma için 30 günlük süre verilir.

Soruşturma sonunda hazırlanan rapor kurul üyeleri ve taraflara tebliğ edilir. Kanunu ihlal ettiği tespit edilen taraflara yazılı savunma için süre verilir. Bu savunmaya da kurulca ek yazılı görüş bildirilir. Kurul, nihai kararını Başkan ya da İkinci Başkan dahil en az toplam beş üyenin katılımı ile toplanarak ve en az dört üyenin aynı yönde oy kullanması ile verir.

4-22-52/776-320 Sayılı ve 19.09.2023 Tarihli Rekabet Kurumu Kararı [1]

4.1- Genel Olarak

Bahsi geçen kararda rekabet kurulunca resen başlatılan bir ön araştırma söz konusudur. RKHK madde 40 uyarınca kurulun resen ön araştırma başlatması mümkündür. İşbu ön araştırmanın konusu birden çok eğitim öğretim teşebbüsünün eylemlerinin RKHK madde 4 bakımından ihlal taşıyıp taşımadığına dair soruşturma yapılmasına yer olup olmadığının incelenmesidir.

İlgili ürün pazarı kurulca “ilköğretim ve ortaöğretime yönelik özel okul işletmeciliği pazarı” olarak tanımlanmıştır. İlgili coğrafi pazar bakımından ise “İstanbul” ve “Ankara” pazarlarının isabetli olacağı fakat sonucu değiştirmeyeceğinden kurulca coğrafi pazar tespiti yapılmayacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda İstanbul ve Ankara’da eğitim öğretim faaliyeti sürdüren bazı özel okulların eylemleri incelenerek, kurulca madde 4 bakımından soruşturma gerektirecek sakıncalı bir halin varlığı tespit edilecektir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere RKHK’nın 4. maddesi uyarınca teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararları doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacı taşırsa veya bu etkiyi doğuran / doğurabilecek nitelikte ise yasaktır.

 

Ön araştırma raporuna konu olan esas husus, adı geçen teşebbüslerin ücretleri danışıklı belirledikleri şüphesidir. İlköğretim ve ortaöğretime yönelik özel okul işletmeciliği pazarındaki teşebbüslerin okul ücretlerini danışıklı olarak belirlemesi, bu pazardaki rekabeti önemli ölçüde sınırlayacaktır. Sağlıklı rekabet ortamında ise rakiplerin fiyat politikasının bilinmezliği rekabeti arttıracak ve teşebbüsler bakımından en iyi hizmet en uygun fiyat ile rakiplerin önüne geçebilmek adına sunulmak istenecektir. Dolayısıyla okul ücretlerinin danışıklı olarak belirlenmesi rekabeti sınırlayacak ve madde 4’te düzenlenen yasak işlemler niteliğinde olacaktır.

 

Okul ücreti belirlenmesi hususu kanunlar ile düzenlenmiştir. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ücretlerin hangi esaslara göre tespit, tayin, ilan ve tahsil edileceğinin yönetmelik ile belirleneceği ifade edilmiştir. İlgili yönetmelik, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’dir. Yönetmeliğin 53. Maddesi uyarınca özetle, özel okullar yeni kayıtlar kapsamındaki 1., 5. ye 9. sınıf öğrencilerinin fiyatlarını herhangi bir sınıra tabi olmadan sözleşmelerle serbestçe belirleyebilmektedir. Ancak 1., 5. ye 9. sınıfın dışındaki ara sınıfların zam oranı belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen fiyatın ortalama (Yurt içi UFE+TUFE) /2 oranına en fazla %5 artış yapılabilecektir.

 

Her ne kadar bir serbestinin hâkim olduğu gözükse de bu durum pazar unsurlarının anlaşarak birlikte fiyat belirlemesinin sakıncalı oluşu gerçeğini ortadan kaldırmayacaktır. Bu doğrultuda rekabeti sınırlayabilecek bir durumun varlığı şüphesi ile bahsi geçen ön araştırma vuku bulmuştur. Ön araştırma neticesinde yerinde incelemeler yapılarak İstanbul ve Ankara’da eğitim öğretim faaliyeti sürdüren bazı özel okullar incelenilmiştir.

 

4.2- Rapordaki Bulgular

Raporda yerinde inceleme kapsamında bulunan bulgular özetle aşağıdaki şekildedir. KVKK gereği bu makalede özel okul isimleri paylaşılmayacak, harfler ile ifade edilecektir.

 

-(A) Özel Okulu

Bulgu 1; (A) özel okulu e-posta yazışmaları incelendiğinde, kurum yetkililerine okul ücreti belirlenmesi ile ilgili yöneticilere e-posta gönderildiği görülmüştür. Yönetmelik uyarınca belirlenen artış oranına dikkat çekilmiş ve yapılması planlanan artış konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Tüfe baz alınarak hesaplama yapılacağı da eklenmiştir.

 

-(B) Özel Okulu

Bulgu 2; (B) özel okulu şirket içi yazışmalar incelendiğinde “rakip okul çalışmaları” adında yazışma ve excel tablosu tespit edilmiştir. Bu tablo İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’daki rakip okulların liste fiyatı, yemek ücreti ve öğrenci sayısı gibi unsurlar bakımından karşılaştırılmasını içermektedir.

 

Bulgu 4’te de (B) özel okuluna ait e-posta yazışmaları rapora konu olmuştur. İlgili e-posta yazışmalarında kurumun hocalarından rakip okullara dair bilgi toplanılması talep edilmiştir. Bu bilgiler özetle rakip okulun öğrenci sayısı, rakip okulun ortalama liste fiyatı, rakip okul okul öncesi ortalama ücret, rakip okul ortalama ilkokul-ortaokul-lise ücretidir.

 

-(C) Özel Okulu

Bulgu 3; (C) özel okulu şirket içi yazışmaları incelendiğinde “okul ücretler” adında yazışma tespit edilmiştir. Yazışma içeriği özel okulların eğitim ücretlerini gösterir bir tabloya ilişkindir. Okulların tablodaki fiyatları uygulamadığı, gerçekte farklı fiyatların uygulandığı yazışmada belirtilmiştir.

 

-(D) Özel Okulu

Bulgu 5; (D) özel okulu şirket içi yazışmaları incelendiğinde “ücret artışları ile ilgili bilgilendirme hakkında” adında yazışma tespit edilmiştir. İletide Ankara’da ücretlerini açıklayan bazı okullara ilişkin karşılaştırmalı tablo yer almıştır.

 

Bulgu 6’da da (D) özel okuluna ait yazışmalara yer verilmiştir. İlgili iletide ücret artış oranına dair kuruma gelen bir tepki ve kurumca bu artışın hukuka uygun olduğunun ifade edildiği bir yazışma mevcuttur.

 

-(E) Özel Okulu

Bulgu 8; (E) özel okulu şirket içi yazışmaları incelendiğinde “kıyafet fiyat düzenleme” adında yazışma tespit edilmiştir. Bulguda kurumun üniforma tedarikçisi ile arasındaki e-mail silsilesi mevzu bahistir. Bulgu özetle kurumun tedarikçisinin enflasyon sebebiyle aralarındaki sözleşmeyi uyarlama talebidir. E-posta silsilesinde inceleme bakımından alakalı olabilecek durum tedarikçi tarafından diğer bazı okulların enflasyon nedeniyle daha sade ve ucuz yemek firmaları ile çalışmaya geçiş yaptığına dair ifadesidir.

 

4.3- Rapordaki Tablosal Değerlendirmeler

 

Kurumca İstanbul ve Ankara pazarına ilişkin olarak 2022-2023 dönemi yeni kayıt (1.,5. Ve 9. Sınıflar) öğretim fiyatları ayrı ayrı incelenilmiştir. İnceleme uyarınca özel okulların fiyatlarının ve fiyat politikalarının birbirinden oldukça farklılaştığının tespit edildiği belirtilmiştir.

 

Buna ek olarak, 2019-2022 yılları arasında özel okullarca uygulanan fiyat artış oranlarını içeren tablo incelenilmiştir. Artışların bazı yıllarda bazı oranlarda yoğun olarak görüldüğü bazı yıllarda ise oldukça çeşitlilik gösterdiği tespit edildiği belirtilmiştir.

 

Benzer şekilde, özel okullardaki yemek ücretleri ve yemek ücretlerinin artış oranlarını içeren tablolar kurulca incelenilmiş, fakat bu unsurlar bakımından bir eşitlik tespit edilemediği belirtilmiştir.

 

4.4- Rapordaki Genel Değerlendirmeler

 

RKHK madde 4’ün temel amacı her bir teşebbüsün ticari politikalarını ve faaliyetlerini kendi başlarına ve bağımsız olarak belirlemesinin istenilmesi olarak raporda ifade edilmiştir. Rekabet Kurumu’nun birden çok diğer kararında da RKHK madde 4’ün temel amacı bu şekilde tanımlanmıştır.

 

Rekabeti bozacak şekilde teşebbüslerin anlaşma içerisinde olması, teşebbüslerin rekabetçi bir piyasadakinden daha rahat şekilde normalde ulaşamayacakları kârlara ulaşarak piyasa ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işlemesini engelleyeceği ifade edilmiştir.

 

Kurulca teşebbüslerin paralel davranışlarının bilinçli olması hususuna vurgu yapılarak; “teşebbüslerin ortak bir amaç veya sonuca yönelik niyetlerinin örtüştüğünü ve bu amaca yönelik bağlılığın bilinçli olduğunu göstermek gerekmektedir. Teşebbüslerin ortak bir amaca yönelik niyetlerinin bilinçli olarak örtüşmesi anlaşmanın varlığını göstermek için yeterli olmaktadır.” Şeklinde ifade raporda yer almıştır.

 

4.5- Somut Olaya İlişkin Öğrenim Ücretleri İle İlgili Raporda Bulunan Değerlendirmeler

 

*Bulgu 1 uyarınca fiyat tespitinin tek taraflı olarak (A) kurumu yönetim kurulu

uyarınca yapıldığı, bu tespit yapılırken yönetmelik ve enflasyon oranları baz alındığı tespit edilmiştir. Bu neticede herhangi bir rekabeti kısıtlayıcı durumun söz konusu olmadığı tespiti yapılmıştır.

 

*Bulgu 2 ve Bulgu 4 yukarıda da bahsettiğimiz üzere (B) özel okuluna ilişkin verilerdir.

Bu bulgularda her ne kadar rakip okulların ücretleri bulunsa da bu bilgilerin piyasadan elde edilen bilgiler olduğu ve bu sebeple rekabeti sınırlayan bir hal yaratmadığı tespiti yapılmıştır.

Bulgu 4’e konu olan kurumun hocalarından rakip okulların ücretleri ve çeşitli bilgileri ile ilgili veri toplamasını istemesi hususu, bu talebin birçok okulun fiyatlarını ilan ettiği döneme denk gelmesi sebebiyle rekabeti sınırlayan bir hal yaratmadığı tespiti yapılmıştır. Bu doğrultuda rakip okulların ücret bilgilerine ulaşılırken aleni kaynakların kullanıldığı savı mantıklı bir zemine oturmuştur. Kurulca aleni veriler haricinde rakip kurullardan veri alındığına dair bir bulgu bulunamadığı tespit edilmiştir.

Böyle bir halde rakip kurumların aleni verilerinden yararlanmanın herhangi bir rekabete hassas durum taşımadığı hatta aksine bu veriler baz alınarak pozisyon alınmasının daha rekabetçi bir ortam oluşacağı tespiti yapılmıştır.

Sonuç olarak, (B) özel okulunun kamuya açık bilgilerden yararlandığı, rekabeti sınırlayıcı bir bilgi aktarımında bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

*Bulgu 3 ve Bulgu 5 bakımından da paralel şekilde tespit yapılmış, teşebbüslerce rakip

teşebbüslerin sadece kamuya açık bilgilerinden yararlanıldığı aksine bir bulgu bulunamamıştır. Bu tespiti destekler şekilde zaten 2022-2023 eğitim ücretlerinin ve artış oranları bakımından ön araştırmaya konu olan özel okullar arasında benzerlik olmadığı tespit edilmiştir.

 

*Sonuç olarak, kurumca yukarıda bahsedilen tespitler yapılmış, bu neticede 4054 sayılı

Kanun’un 4. maddesinin ihlaline ilişkin herhangi bir delil elde edilemediğinden, ön araştırma tarafları hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararlaştırılmıştır.

 

5-Karar ile İlgili Öne Çıkan Çıkarımlar

Kurulca 4054 sayılı RKHK’nın 4. Maddesine yönelik bir ihlal şüphesinin bulunmadığının tespiti gerçekleştirilmiştir. Bu neticede raporda yer alan tespitlerden bazıları dikkat çekici niteliktedir.

Öncelikle kurulca RKHK madde 4’ün temel amacı her bir teşebbüsün ticari politikalarını ve faaliyetlerini kendi başlarına ve bağımsız olarak belirlemesi olarak tespit edilmiştir.

İkinci önemli husus, uyumlu eylemin rekabete aykırı bir hal teşkil etmesi için bilinçlilik unsurunun varlığına kurulca vurgu yapılmıştır. Birçok kurum kararında da uyumlu eylem için bilinçli paralellik hususuna vurgu yapılmıştır. Örnek olarak, 07-59/683-239 sayılı ve 11.07.2007 tarihli Rekabet Kurulu kararında “bir pazarda uyumlu eylemden bahsedilebilmesi için iki veya daha fazla işletmenin var olması, teşebbüsler arası bilinçli bir paralellik olması, bu paralel davranışların ekonomik ve rasyonel gerekçelerle açıklanamaması ve bu davranışların amacının rekabeti kısıtlaması gerekmektedir” [2] denilmektedir.

Somut karar bakımından en çarpıcı çıkarım, teşebbüslerin aynı pazardaki rakipleri hakkındaki bilgilere erişimlerinin hangi yol ile olduğunun kurumca değerlendirilmesidir. Kamuya açık bilgiler ışığında teşebbüslerin rakip teşebbüsler hakkında bilgi sahibi olması zaten engellenemez bir durumdur. Kurumca ön araştırmaya konu olan teşebbüslerin iç yazışmalarında bulunan rakip teşebbüs verilerinin kamuya açık bilgiler dışında bilgilere erişildiğine dair bir şüphe oluşturmadığı ve bu neticede de soruşturmaya değer bir hal olmadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda şirket içi yazışmaların gerçekleştiği tarih itibariyle rakip okulların çoğunun ücretlerini açıklamış oluşu da başlı başına içerikteki bilgilerin kamuya açık bilgilerden ibaret olduğuna işaret olarak görülmüştür. Kamuya açık olmadığı şüphesi oluşturmayan bilgilerin rakip teşebbüslerce elde edilmesinde rekabeti kısıtlayıcı değil hatta aksine rekabeti arttırıcı bir etki olduğu da kurulca saptanmıştır. Neticede, teşebbüslerin iç yazışmalarında bulunan rakip teşebbüslere ilişkin verilerin kamuya açık olmayan bir veri olduğuna dair bulgu kurulca tespit edilememiş ve bu durum soruşturmaya yer olmadığı kanaatine ulaştırmıştır.

Buna ek olarak, aynı pazardaki rakip özel okulların fiyatlarının ve artış oranlarının genellikle paralel olmaması kurumun bir ihlal şüphesi olmadığına dair karar vermesinde etkin rol oynamıştır. Ayrıca artış oranları belli yıllarda benzer oranlarda yoğunlaşmış olsa da bu oranlar rasyonel değerlerle (enflasyon ve yasal oranlar gibi) ilgili olduğundan bu yoğunlaşma makul ve gerekçeli olarak kabul edilmiştir.

6-Sonuç

RKHK madde 4 uyarınca teşebbüslerin bazı eylemleri ve teşebbüsler arası bazı anlaşmalar yasaklanmıştır. Bu anlaşmaların rekabeti sınırlayıcı ve sağlıklı rekabet ortamını bozucu nitelikte olacağı düşünülerek kanun koyucu tarafından sınırlandırılmıştır. Makalemize konu olan kararda da özellikle İstanbul ve Ankara pazarında bulunan özel okullar bakımında fiyat belirleme hususunda madde 4’e ilişkin bir ihlal şüphesi olup olmadığı incelenmiştir. Kurulca hazırlanan raporda yukarıda bahsettiğimiz nedenler ile soruşturmaya gerek olmadığı kararı verilmiş ve bazı tespitlerde bulunulmuştur. Bir başka deyişle, soruşturma açılmayarak bahsi geçen özel okulların eylemlerinin RKHK madde 4 uyarınca bir ihlalin şüphesini taşımadığına kanaat getirilmiştir.

Stj. Av. Halit Ata Yıldırım

 

Kaynakça:

1. 22-52/776-320 Sayılı ve 19.09.2023 Tarihli Rekabet Kurumu Kararı

2. 07-59/683-239 sayılı ve 11.07.2007 Tarihli Rekabet Kurulu Kararı

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN