Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

OYAK BAĞIŞA DAYALI EMEKLİLİK SİSTEMİNDE ÖDENEN VERGİLER İADE ALINABİLİYOR

OYAK BAĞIŞA DAYALI EMEKLİLİK SİSTEMİNDE ÖDENEN VERGİLER İADE ALINABİLİYOR

Ankara 3. Vergi Mahkemesi, OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) bağışa dayalı emekli gelir sistemine (BDEGS) üye iken ayrılanların çıkışta ödemiş oldukları gelir vergisini iade alabileceklerine dair emsal niteliğinde bir karar verdi. Yargının vermiş olduğu bu karara göre artık gerek önceden beyan edilmiş gelirler ve gerekse bundan sonra beyan edilecek olan OYAK’tan ayrılanlarla ilgili sistemden çıkanlara ödenen faiz gelirleri üzerine kesilen vergiler iştirakçilere iade edilecektir.

OYAK üyesi olan iştirakçiler bu kurumdan OYAK’ın tasfiyesi nedeniyle ayrılmış ve OYAK tarafından kişilere toplu ödemeler yapılmıştır. Yapılan ödemeler içerisinde iştirakçiler tarafından yatırılan anaparalar haricinde nemalarında bulunduğu ve bu nemaların Gelir Vergisi Kanunu 75.maddesi uyarınca alacak faizi olarak gelir vergisine tabi olduğu belirtilmiş olup devam eden süreç içerisinde iştirakçilerin herhangi bir itirazları olmadan beyannameleri verdiği ve tahakkuk eden vergiyi de ödedikleri görülmektedir.

Ancak aşağıda belirtilen ilgili mahkeme kararı gereğince; OYAK’tan elde edilen bağışa dayalı emekli gelir sistemi faiz gelirleri üzerinden kesilen vergilerin hakkaniyete aykırı olması gerekçesiyle sistemden çıkanlara iade edileceği görülmektedir. Buna göre;

5 yıllık tarh zamanaşımı içerisinde geçmişte OYAK'tan bağışa dayalı emekli gelir sisteminden çıkanlar aldıkları faizler üzerinden ödedikleri vergileri 213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 122 uyarınca bağlı bulundukları vergi dairesine başvurup geri isteyebilecekler.

Vergi dairesi, mükellefin düzeltme talebi başvurusunu reddederse bunun üzerine yine ilgili kanunun 124.maddesi uyarınca 30 gün içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na şikâyet yoluyla başvuru yapılacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ise; mükellefe yine olumsuz yanıt verilmesi durumunda 30 gün içerisinde yerel vergi mahkemesinde iptal davası açılarak önceden yatırılan vergiler geri istenmesi sağlanacaktır.

Burada OYAK iştirakçileri ihtiyari olarak özü bağış olan bir sisteme girmekteler ve daha sonra bu sistemden çıkanlar için herhangi bir vergi olmaması veya buradan bir miktar faiz geliri elde edilse dahi Gelir Vergisi Kanunu 75/6 mad. gereğince alacak faizi olarak değerlendirme olanağı bulunmayan bir tutarın alacak faizi olarak vergilendirilmesi hakkaniyete aykırılık oluşturmaktadır.

Nitekim; Ankara 3.vergi mahkemesi 2015/161 E. 2015/1738 K. sayılı kararında ‘’….davacıya anılan kurumca yapılan ödeme, davacının anılan kuruma verdiği borç haksız fiil vb. sebebiyle doğan alacağının davacıya ödenmesi değil, bir takım kendine özgü usul ve esaslara tabi mevzuatlar çerçevesinde tesis edilen emeklilik sistemi çerçevesinde davacıya yapılan toplu ödemedir. Davacı emekli olarak ayrılsaydı davacıya yapılan ödemenin alacak faizi olmayacağı açık olup, emekli olmadan ayrılması sebebiyle aldığı toplu ödemenin de ödemeyi alacak haline getirmeyeceği muhakkaktır. Bu durumda alacak faizi olarak değerlendirme olanağı bulunmayan bir tutarın vergilendirilmesi de hakkaniyete aykırıdır.’’ gerekçesiyle iştirakçilerden haksız vergilendirme yapılarak tahsil edilen miktarların önüne geçmiş ve diğer iştirakçilere de hak arama yoluna ilişkin emsal olabilecek nitelikte karar oluşturmuştur.

SONUÇ:

OYAK bağışa dayalı emekli gelirleri üzerinden vergilendirme yapılmaması gerekirken iştirakçilere uygulanan hakkaniyete aykırı vergilendirmenin bu yargı kararıyla bir nevi önüne geçilmiş ve Gelir Vergisi Kanunu 75/6 uyarınca gelir vergisi konusuna girmemesi yani yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmemesi icap eden duruma ilişkin yapılan hatalı işlemden yargı kararı sayesinde dönülmüş ve ilgililere faiziyle birlikte ödenen miktarların iadesi sonucu oluşmuş bulunmaktadır.  

 

Stj. Av. Melike Ünal 

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN