Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ORTAK KAPSAMLI EYLEM PLANININ (JCPOA) UYGULANMASINDAN ÖNCE ORTAK EYLEM PLANI (JPOA) UYARINCA BAZI GEÇICI YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASININ DEVAMINA ILIŞKIN SIKÇA SORULAN SORULAR

ORTAK KAPSAMLI EYLEM PLANININ (JCPOA) UYGULANMASINDAN ÖNCE ORTAK EYLEM PLANI (JPOA) UYARINCA BAZI GEÇICI YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASININ DEVAMINA ILIŞKIN SIKÇA SORULAN SORULAR

14 Temmuz 2015 tarihinde, Amerika ve P5+1’deki ortakları (Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere, AB Yüksek Temsilcisi) İran’ın nükleer silah edinimi engelleyecek ve İran’ın nükleer programının barışçıl olmasını sağlayacak Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) üzerinde İran ile mutabakata vardı. Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na göre, Uluslararası Atom Enerji Kurumu İran’ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nda belirtilen nükleere ilişkin taahhütlerini yerine getirdiğini doğruladığında yaptırımlar aşamalı olarak kalkacak. Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na göre yaptırımların kalkmaya başlayacağı gün bundan böyle “Uygulama Günü” olarak anılacaktır. Uygulama Günü’nden önce, ABD hükümeti Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na göre öngörülen yaptırımların kaldırılmasının uygulanmasıyla ilgili olarak kılavuz yayımlayacaktır.

Ayrıca 14 Temmuz 2015 tarihinde P5+1 ve İran, Ortak Eylem Planı’nda öngörülen nükleer taahhütlerin ve yaptırımların kaldırılmasının Uygulama Günü’ne kadar uzatılmasına karar verdi. 20 Ocak 2014’ten Uygulama Günü’ne kadar olan dönem bundan böyle “Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi” olarak anılacaktır. İran Ortak Eylem Planı’na göre taahhütlerini yerine getiremediği halde ABD hükümeti bu sınırlı yaptırım muafiyetini dilediği zaman iptal etme yetkisini elinde tutar.

1. S: İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın duyurulmasından sonra mı gerçekleşecek?

Uygulama Günü öncesindeki tek mevcut yaptırım muafiyeti ilk olarak Ocak 2014 tarihinde sağlanan ve Uygulama Günü’ne kadar uzatılan Ortak Eylem Planı’dır. Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nda belirtilen yaptırımların kaldırılması yalnızca Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun İran’ın nükleere ilişkin taahhütlerini yerine getirdiğini doğruladıktan sonra başlayacaktır.

2. S: Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın duyurulması ve Uygulama Günü arasında ne tür yaptırımlar kaldırılacaktır?

14 Temmuz 2015’te, ABD hükümeti Ortak Eylem Planı’na göre öngörülen yaptırım muafiyetinin Uygulama Günü’ne kadar devam edeceğini taahhüt etti. Bu muafiyetin uygulanması için, ABD hükümeti İran’ın altın ve diğer değerleri madenleri alım-satımını, İran’ın petrokimyasal ürün ithalatını, İran’ın otomotiv endüstrisini ve yukarıdakilerle ilgili olan bazı hizmetleri içeren yaptırımların geçici olarak askıya alınmasına devam edecektir. ABD hükümeti ayrıca İran’a insani yardım malzemesi ithalatını kolaylaştırmak için Ortak Eylem Planına katkıda bulunması amacıyla kurulan mali kanalların kullanımı, yurtdışındaki İranlılardan kaynaklanan tıbbi masrafların ödemesi, İran’ın BM yükümlülüklerinin ödemesi ve yurtdışında okuyan İranlılar için devletin 400 milyon dolarlık harç desteğinin ödenmesiyle ilgili olarak İran ile işbirliği yapmaya devam edecektir. ABD hükümeti, İran sivil havacılık endüstrisiyle ilgili işlemlerle bağlantılı olan uygun lisans politikasını da sürdürecektir. Son olarak, ABD hükümeti İran’ın ham petrol ihracatını azaltma girişimlerini durdurmaya devam edecek ve İran’ın kararlaştırılmış miktardaki Sınırlı Fon’a taksitler halinde erişimini sağlayacaktır. Aksi belirtilmedikçe, bu muafiyet önlemleri ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) Özel Olarak Belirlenen Vatandaşlar ve Engellenmiş Kişiler listesindeki (SDN Listesi) kişilerle olan işlemleri kapsamaz (http://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/SDN-List/Pages/default.aspx).

3. S: Ortak Kapsamlı Eylem Planı ve Ortak Eylem Planı’nın genişletilmesi İran üzerindeki ABD yaptırımlarını nasıl etkileyecek?

Ortak Eylem Planı’na istinaden sağlanan sınırlı muafiyet dışında, mali yaptırımlar, İran ham petrolü alımına ilişkin yaptırımlar ve İran’ın enerji ve petrokimyasal sektörlerine yapılan yatırımlarla ilgili yaptırımlar dahil İran ile ilgili olan tüm ABD yaptırımları Uygulama Günü’ne kadar ABD vatandaşları ve diğer vatandaşlar hususunda yürürlükte olacaktır. Uygulama Günü’nden önce, ABD hükümeti Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na göre aşamalı olarak kaldırılacak yaptırımlarla ilgili ek kılavuz sağlayacaktır.

Bazı sınırlı istisnalarla, Ortak Eylem Planı’nda sağlanan muafiyet yalnızca Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi’nde eksiksiz tamamlanan yönetim ve işlemlerle ilişkilidir ve bu metinde daha detaylı olarak açıklandığı gibi 31 C.F.R 560. Bölüm İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğinin 560.215. paragrafına tabi olmayan ABD vatandaşı olmayanlara uygulanan belli yaptırımları kapsar. ABD vatandaşları ile ABD firması olan ya da ABD tarafından kontrol edilen yabancı kuruluşların, Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi tarafından izin verilmedikçe, Ortak Eylem Planı’na göre izin verilen türde işlemler dahil genel olarak İran ile işlem yapmalarının yasaklanmasına devam edilecektir.

Ortak Eylem Planı’na göre İran ile ilgili olan geçici yaptırımların kaldırılması amacıyla ABD hükümeti tarafından alınan önlemlerle ilgili ek ayrıntılar için 7 Ağustos 2015 tarihli Bazı Geçici Yaptırımların Kaldırılmasının Hükmüne İlişkin Kılavuz’a bakınız. (http://www.treasury.gov/resourcecenter/sanctions/Programs/Documents/guidance_ext_20150807.pdf).

4. S: ABD vatandaşları Uygulama Günü’nden önce Ortak Eylem Planı’nda belirtilen işlemlerin herhangi biri ile iştigal edebilir mi?

ABD vatandaşları ile ABD firması olan ya da ABD tarafından kontrol edilen yabancı kuruluşların, Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi tarafından izin verilmedikçe, Ortak Eylem Planı’na göre izin verilen türde işlemler dahil genel olarak İran ile işlem yapmalarının yasaklanmasına devam edilecektir. Bu yasaklama Ortak Eylem Planı’ndan belirtilen eylemlerle bağlantılı olup üstlenilen ilgili hizmetleri kapsar. İnsani işlemler gibi sınırlı şartlar altında olunması dışında, ABD hükümeti İran ile iş yapılmasına izin vermeme politikasına sahiptir. İran sivil havacılığı için uçuşların güvenliğiyle alakalı olan işlemlerin izniyle ilgili ek bilgiler için 10. Soruya bakınız. ABD vatandaşları ile ABD firması olan ya da ABD tarafından kontrol edilen yabancı kuruluşlar genel ya da özel olarak izin verilmiş insani işlemler ile iştigal etmeye devam edebilir.

5. S: İran’ın petrokimyasal ihracatındaki ABD yaptırımlarının yanı sıra ilgili hizmetlere yönelik yaptırımları uygulayan Ortak Eylem Planı askıya alınacak. Ortak Eylem Planı askıya alınması neyi kapsıyor ve hangi petrokimyasalları kapsayacak?

Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi süresince, ABD hükümeti İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler tarafından İran’dan ihraç edilen petrokimyasal ürünlerin alımına uygulanan bazı yaptırımların yanı sıra bu işlemleri kolaylaştırmak için gerekli olan ilgili hizmetlerin yaptırımlarını da askıya almaya devam edecek. Bu muafiyet kapsamında, özellikle İran’ın petrokimyasal ihracatı için olan yaptırımlar yalnızca 13599 sayılı Kararnameye göre listelenmiş İran mevduat kuruluşlarını ve SDN listesindeki belirli İran kurumlarını içerebilir. (bu petrokimyasal şirketlerin listesi için 6. Soruya bakınız.)

İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler, ABD yaptırımlarına maruz kalmadan ve 7 Ağustos 2015 tarihli Bazı Geçici Yaptırımların Kaldırılmasının Hükmüne İlişkin Kılavuz’da açıklanan belirli koşullara tabi olarak yalnızca Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi süresince bu özel eylemleri üstlenebilirler. (http://www.treasury.gov/resourcecenter/sanctions/Programs/Documents/guidance_ext_20150807.pdf). İran’ın petrokimyasal ürün ihracatına ilişkin Ortak Eylem Planı’nda belirtilen muafiyetler Uygulama Günü’ne kadar devam edecek. Uygulama Günü’nden sonra gerçekleşecek ihracatlar ile ilgili herhangi bir işlem, ödeme, teslimat ya da bunlarla bağlantılı hizmetler bu işlemler, ödemeler, teslimatlar ya da bağlantılı hizmetler yapıldığı zamanda ABD yaptırımlarıyla uyumlu olmak zorundadır. Bunlarla bağlantılı sigorta hizmetleriyle ilgili ek bilgiler için 14. Soruya bakınız.

13622 sayılı Kararnamede İran’dan gelen petrokimyasal ürünlerin herhangi bir aromatik, olefin ve sentez gaz ve etilen, propilen, bütadiyen, benzen, tolüen, ksilen amonyak, metanol ve üre içeren türevlerini içereceği belirtilir. Bu ürün örnekleri aşağıdakileri içermektedir; büten, etil hegzanol, asetik asit, akrinonitril butadiyen sitren, alaklor, amonyum nitrat, amonyum sülfat, susuz amonyak, argon, butaklor, C2+, C3+, C4, klorlu parafin, klor, klorasetil klorür, sitrik asit, diamonyum fosfat, dietanolamin, etilen glikol, dietilin glikol, dioktil flatat, dodesil benzen, etan, etoksil, etilbenzen, etilen diklorür, etilen glikol, etilen oksit, ağır alkil benzen, yüksek yoğunluklu polietilen, hidroklorik asit, izopren, lineer alkil benzen, lineer düşük yoğunluklu polietilen, melamin, metil tertiyari butil eter, metilen difenil diisosiyanat, orta yoğunlukta polietilen, monoetanolamin, monoetilen glikol, nitrik asit, nitrojen, ortoksilen, paraksilen, penten, perklorin, fosforik asit, ftalik anidrit, polibutadiyen, polietilen tereftalat, polipropilen, polistren, polivinil klorür, propilen, saf teraflatik asit, piroliz benzin, rafine, sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, soda, sodyum klorür, sodyum hidroksit, sodyum hipoklorit, stiren, stiren akrinolit kopolimer, sülfür, sülfürik asit, stiren butadien, tolüen diisosiyanat, trietanolamin, trietilen glikol ve vinil klorür monomer.

Ancak bu liste kapsamlı değildir. “Petrokimyasal ürünler” ifadesi bu maddelerden türeyen boru, poşet, lastik ve eritkenler gibi nihai ürünleri kapsamaz, ayrıca 13622 sayılı Kararnameye göre bitüm, kondansat ve “petrol ürünleri” olarak görülen diğer maddeleri de içermez.

13590 sayılı Kararnamede belirtilen belirli mal ve hizmetlerin tedariki dahil, İran’ın petrokimyasal endüstrisiyle ilgili işlemlere uygulanan diğer tüm yaptırımlar yürürlükte kalmaktadır.

İlgili sigorta hizmetleriyle ilgili ek bilgiler için 14. Soruya bakınız.

6. S: Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi’ndeki petrokimyasal yaptırımların kaldırılması SDN listesindekilerle olan ilişkileri kapsar mı?

Yukarıda da belirtildiği üzere, ABD hükümeti İran’ın petrokimyasal ürün ihracatına uygulanan bazı yaptırımları ve bu işlemleri kolaylaştırmak için gerekli olan ilgili hizmetleri Ortak Eylem Planı Rahatlama Döneminde geçici olarak askıya alacaktır. Yalnızca 13599 sayılı Kararnameye göre listelenmiş İran mevduat kuruluşları ve aşağıda listelenmiş belirli 14 İran kuruluşları haricinde bu işlemler SDN listesindeki kişileri kapsamayabilir. Bu 14 kuruluş yalnızca İran’dan yapılacak petrokimyasal ürünlerin ihracatı için olan işlemlere iştirak edebilirler.

  • Bandar Imam Petrokimyasal Şirketi
  • Bou Ali Sina Petrokimyasal Şirketi
  • Ghaed Bassir Petrokimyasal Ürünler Şirketi
  • İran Petrokimyasal Ticari Şirketi
  • Jam Petrokimyasal Şirketi
  • Marjan Petrokimyasal Şirketi
  • Mobin Petrokimyasal Şirketi
  • National Petrokimyasal Şirketi
  • Nouri Petrokimyasal Şirketi
  • Pars Petrokimyasal Şirketi
  • Sadaf Petrokimyasal Aseluye Şirketi
  • Shahid Tondgooyan Petrokimyasal Şirketi
  • Shazand Petrokimyasal Şirketi
  • Tabriz Petrokimyasal Şirketi

SDN listesindeki bu şirketlerle yapılan İran’dan petrokimyasal ürün ihracatı ve bu işlemleri kolaylaştırmak amacıyla gerekli olan ilgili hizmetler harici herhangi bir işlem yaptırım olarak kalacaktır.

İlgili sigorta hizmetleriyle ilgili ek bilgiler için 14. Soruya bakınız.

7. S: Altın ve diğer değerleri madenlere ilişik ABD yaptırımlarını öngören Ortak Eylem Planı askıya alınacaktır. Bu işlem neyi kapsamaktadır?

Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi süresince, ABD hükümeti İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler tarafından altın ve diğer değerli madenlerin İran’a satışı ve İran’dan alımına uygulanan yaptırımları askıya almaya devam edecektir. Yalnızca 13599 sayılı Kararnameye göre listelenmiş İran mevduat kuruluşları ya da yalnızca 13599 sayılı Kararnameye göre listelenmiş İran Hükümeti’nin diğer siyasi alt birimi, temsilcilik ya da devlet organı haricinde, bu işlemler SDN listesindeki kişileri kapsamayabilir.

Yukarıda bahsedilenlere rağmen, işlem iki taraflı ticaretin aksi olarak düşünülse bile Sınırlı Fon altın ya da diğer değerli madenlerin alımı için kullanılmayabilir. (iki taraflı ticaret hakkında ek bilgi için bakınız. http://www.treasury.gov/resource-center/faqs/Sanctions/Pages/faq_iran.aspx#258)

İlgili sigorta hizmetlerine ilişkin ek bilgiler için 14. Soruya bakınız.

8. S: İran’ın otomobil endüstrisine ilişkin ABD yaptırımlarını öngören Ortak Eylem Planı askıya alınacaktır. Bu işlem neyi kapsamaktadır?

Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi süresince, ABD hükümeti İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler tarafından ürünlerin ve otomobil sektörüyle ilgili hizmetlerin İran’a satış, temin ya da transferine uygulanan yaptırımları askıya almaya devam edecektir. Bu işlemler 13599 sayılı Kararnameye göre listelenmiş İran mevduat kuruluşları haricinde SDN listesindeki kişileri kapsamayabilir.

İlgili sigorta hizmetlerine ilişkin ek bilgiler için 14. Soruya bakınız.

9. S: İnsani işlemleri kolaylaştıran kanal ne yapar?

Yiyecek, tarım ürünleri, ilaç ya da tıbbı cihazların İran’a satış işlemleri, İran’ın kitle imha silahlarının ya da kitle imha silahları teslimat sistemlerinin yaygınlaşmasıyla ya da İran’ın uluslararası terörizmi desteklemesiyle ilişkili kişileri kapsamadığı müddetçe bu gibi işlemlerin İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler tarafından yapılması genellikle yaptırım uygulanabilir değildir. Belirli insani ürünlerin satışıyla ilgili Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi kılavuzu için bkz. http://www.treasury.gov/resourcecenter/sanctions/Programs/Documents/hum_exp_iran.pdf ve http://www.treasury.gov/resourcecenter/sanctions/Programs/Documents/iran_guidance_med.pdf.

Ortak Eylem Planına katkıda bulunması amacıyla P5 + 1 ve İran, yurtdışındaki İranlılar tarafından yapılan tıbbi masrafların yanında İran’a yapılan yiyecek, tarım ürünleri, ilaç ve tıbbi cihazların ihracatını, satın alınmasını ya da ödemesini kolaylaştırmak için bir yöntem geliştirmiştir. Bu yöntem Ortak Eylem Planı Rahatlama süresince geçerli olacaktır. Bu yeni yönetimin barındırılması amacıyla katılımları İran tarafından istenen Yabancı Finansal Kuruluşları doğrudan ABD hükümetiyle iletişime geçmiş ve belirli rehberlik sağlanmıştır. Bu finansal yöntemi kullanmak isteyen firmalar İranlı taraflarla koordineli olmalıdır. İran’a yiyecek, tarım ürünleri, ilaç ya tıbbı cihaz ihracatı yapılması işlemlerinin bu yeni yöntem sürecinden geçmesinde gerek yoktur.

10. S: Ortak Eylem Planında ABD’nin (i) İran sivil havacılık uçuşlarının güvenliği için yedek parçaların İran’da tedariki ve kurulumu ve (ii) İran’daki güvenlikle ilgili denetim ve onarımlara ve bunlarla ilgili hizmetlere izin vereceği öngörülmüştür. Bunun kapsamı nedir ve Uygulama Günü’ne kadar devam edecek midir?

Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, önceden yayınlanmış lisans politikası beyanlarını genişleten 3. İran Sivil Havacılık Sektörünün Güvenliği ile ilgili Faaliyetler konusunda Lisans Politikası Beyanını Uygulama Günü’ne kadar yayınlamaktadır. (http://www.treasury.gov/resourcecenter/sanctions/Programs/Documents/3rd_amended_jpoa_lic.pdf) 3. Lisans Politikası, Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin İran ticari yolcu uçaklarının (Iran Air ile yapılan işlemler dahil) güvenli şekilde işletimini sağlamak için yedek parçaların tedarikine ve kurulumuna, ilgili hizmetlere ve güvenlik ile ilgili denetim ve onarımlara nasıl izin vereceğini açıklar. Bu parçaların ve hizmetlerin tedarikiyle ilgilenen ABD vatandaşları, ABD firması olan ya da ABD tarafından kontrol edilen yabancı kuruluşlar ve ABD menşeli ürünlerin ihracatıyla uğraşan kişiler yaptıkları işlemlerin burada belirtilen hükümlerle uyumlu olup olmadığını belirlemek ve eğer uyumluysa Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesinden özel lisans almak için başvurmaları amacıyla 3.Lisans Politikasını incelemelidir. Ayrıca, 3. Lisans Politikasının kapsadığı türdeki faaliyetlerin İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler tarafından yürütülmesiyle ilgili yaptırımlar geçici olarak askıya alınmıştır.

3. Lisans Politikasına istinaden özel lisansa başvuran başvuru sahiplerinin yetkilendirme için gerekli olan tüm işlemlerin İran’a ihraç edilen ya da tekrar ihraç edilen ABD menşeli ürünler ve teknolojilerin ABD Ticaret Bakanlığı İhracat Denetimi Sınıflandırma Numarası dahil tüm detaylarını sağlamaları gerekecektir. 3. Lisans Politikasına göre düzenlenen özel lisanslar uyarınca üstlenilen faaliyetlerin bu özel lisanslarda belirtilen zaman dilimleri içerisinde başlatılıp tamamlanması gerekir. Özel lisans başvuruları http://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Pages/licensing.aspx adresinden online olarak teslim edileceği gibi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Hazine Bakanlığı, 1500 Pennsylvania Avenue, N.W. Washington, D.C. 20220 adresine posta olarak gönderilebilir.

14 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, (1) 2. Lisans Politikasına istinaden verişmiş ve (2) 14 Temmuz 2015 tarihinde ya da bu tarihten önce sonlanan tüm özel lisanslar Uygulama Gününü kadar kendi koşullarına göre yürürlükte kalmalarına izin verilmiştir.

11. S: Ortak Eylem Planı İran ham petrol ithalatının azaltılmasının durdurulmasını sağlamıştır. Bunun kapsamı nedir?

İran’a uygulanan petrol yaptırımlarının ana yapısı kanunlar ve kararnamelere göre yürürlükte kalır. ABD hükümeti Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi için İran ham petrolü mevcut alıcıları olan Çin, Hindistan, Japonya, Kore, Tayvan ve Türkiye’den azaltma istemeyecektir böylelikle İran’dan yaptıkları ithalatın ortalama seviyesini koruyabilecekler ancak bu süreç içerisinde İran ham petrol ithalatlarının ortalama miktarını arttıramayacaklardır. Enerji sektörüne sağlanan mal ve hizmetler ya da yatırımlar dahil İran enerji sektörüne uygulanan tüm ABD yaptırımları tamamıyla yürürlükte kalacaktır.

12. S: Eğer Ortak Eylem Planı gereğince yaptırımların kaldırılacağı faaliyetlerle ilgili sözleşmeler Ortak Eylem Planı Rahatlama Döneminde akdedilirse ve bu sözleşmeler dönem bittikten sonra sonlandırılırsa bu sözleşmelere istinaden yürütülen işlemler ve faaliyetler Ortak Eylem Planı Uygulama Dönemi bittikten sonra uygulanabilecek mi?

Ortak Eylem Planı gereğince yaptırımların askıya alınması yalnızca tamamıyla Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi içinde başlayan ve tamamlanan faaliyetlere uygulanır. Uygulama Gününden sonra yapılacak yaptırımların kaldırılması Ortak Eylem Planı Rahatlama Günü süresince olandan daha geniş kapsamlıdır. Bu yüzden, Ortak Eylem Planı Rahatlama Döneminde başlatılan faaliyetler Uygulama Günü sonrasına genişletilir (belirli süreli özel lisanslı faaliyetler hariç olmak üzere). Eğer İran herhangi bir durumda Ortak Kapsamlı Eylem Planı altındaki taahhütlerini yerine getirmezse ABD hükümeti yaptırımları tekrar uygulayabilecektir. Uygulama Gününe yetişilmemesi ya da yaptırımların tekrar uygulanması durumunda ABD hükümeti ek kılavuz yayınlayacaktır. Sigorta hasar ödemeleri ile ilgili ek bilgiler için 14. Soruya bakınız.

13. S: 20 Ocak 2014 tarihinden önce meydana gelen Ortak Eylem Planı kapsamında olan Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemi süresince alınan ödemeler yaptırımların kaldırılmasından faydalanacak mı?

20 Ocak 2014 tarihinden önce başlayan eylemlerle ilgili olan ve Ortak Eylem Planına göre yaptırımların geçici olarak askıya alınması için yapıla işlemler ABD yaptırımlarına hala maruzdur.

14. S: Ortak Eylem Planını getirdiği geçici kolaylıklar İran’ın dahil olduğu işlemlerin sigorta tedarikini nasıl etkiler?

Sigorta ya da mükerrer sigorta tedarikleri, Ortak Eylem Planının geçici kolaylıklar sağladığı faaliyetlerin ilgili hizmetleri olduğu sürece Ortak Eylem Planı Rahatlama Dönemindeki bu sigorta ya da mükerrer sigortaların ABD hükümeti İran İşlemler ve Yaptırımlar Yönetmeliğine tabi olmayan ABD vatandaşı olmayan kişiler tarafından tedariki yaptırım uygulanabilir olmayacaktır. Aksi takdirde İran’ın dahil olduğu belirli faaliyet türlerinin sigorta ya da mükerrer sigorta tedarikine uygulanan yaptırımlar yürürlükte kalır.

Ayrıca, temel işlemler ve faaliyetler ödeme zamanında yürürlükte olan ABD yaptırımları ve Ortak Eylem Planının getirdiği yaptırım kolaylıklarının hükümleriyle uyumlu olduğu sürece Ortak Eylem Planı Rahatlama Döneminde meydana gelen kazalardan kaynaklanan alacakların sigorta ödemeleri Uygulama Gününden sonra yapılabilir. Aksi Ortak Eylem Planı tarafından yetkilendirilmedikçe, ABD vatandaşları ile ABD firması olan ya da ABD tarafından kontrol edilen yabancı kuruluşların İran’ın ya da yaptırım uygulanan kuruluşların yararına ya da onlara sağlanan sigorta ya da mükerrer sigorta hizmetlerine iştirak etmeleri yasak olarak kalacaktır.

15. S: Tidewater Middle East Co. Firmasıyla yapılan işlemlere hala yaptırım uygulanıyor mu?

Evet. Ortak Eylem Planına istinaden yaptırımların geçici olarak askıya alındığı faaliyetler ile bağlantılı olsalar bile Tidewater Middle East Co. Firmasıyla yapılan işlemler yaptırım olarak kalacaktır.(Ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.treasury.gov/resource-center/faqs/Sanctions/Pages/faq_iran.aspx#315).

Kaynak: http://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Documents/jpoa_ext_faq_20150807.pdf adresinden çevrilmiştir. 

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN