Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ MEVZUATLARI HAKKINDA İNCELEME

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ MEVZUATLARI HAKKINDA İNCELEME

Organize Sanayi Bölgeleri (“OSB”), sanayi tesisleri için uygun görülen alanlarda üretimin sürekliliğini sağlamak, kaynak kullanımında tasarruf etmek ve bilim ve teknolojinin kullanılması amacıyla kurulmuştur. OSB’ler, özel hukuk tüzel kişiliğidir. [1]

Organize sanayi bölgeleri hakkında oldukça fazla düzenleme bulunmaktadır. Bu bilgi notu organize sanayi bölgeleri mevzuatları hakkında bilgi vermek ve bazı önemli noktalara dikkat çekmek amacıyla hazırlanmıştır.

I. 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu

4562 sayılı Kanun 15.04.2000 tarihli ve 24021 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun amacı OSB’nin kuruluş, yapım ve işletilmesi esaslarını düzenlemektir.

OSB’lerin Kuruluşu

OSB’lerin kurulma aşamaları aşağıda sırasıyla belirtilmektedir:

- OSB’lerim kurulması için öncelikle yer seçimi yapılır; yer seçimi komisyonunca yerinde inceleme yapılır. Kurum oybirliği ile karar verir.

- OSB alanı içinde Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerin bulunması halinde OSB’lere satılabilir veya bedelsiz devredilebilir.

- OSB alanı içinde özel mülkiyette olan araziler bulunması halinde bu araziler rızaen satın alma veya kamulaştırma yoluyla iktisap edilir.

- Yer seçiminin kesinleşmesinden sonra OSB sınırları dışında kalan alanların planlanması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve/veya ilgili belediyeler tarafından en geç bir yıl içinde yapılır.

- OSB kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve vali tarafından imzalanmış kuruluş protokolünün bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydı ile OSB tüzel kişilik kazanır.

Müteşebbis Heyetin Görev ve Yükümlülükleri

- OSB’nin kuruluş amacını gerçekleştirmek için gerekli kararları ve tedbirleri almak,

- Yer seçimi raporunda belirtilen hususları yerine getirmek,

- Kanun, yönetmelik, kuruluş protokolü ve benzeri düzenlemelerle verilen görevleri yapmak,

- Yönetim ve denetim kurulu çalışmalarını ve hesaplarını ibra etmek ve

- OSB’ye ait para ve diğer kaynakları kuruluş amacına uygun kullanmakla yükümlü ve görevlidir. 

OSB organlarında görev alanların, vali hariç, diğer OSB’lerin organlarında görev alamayacakları Kanunun 7 inci maddesinde açıkça düzenlenmiştir.

Denetim kurulu, müteşebbis heyetin kendi üyeleri arasından seçilmektedir.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Genel kurul OSB’leri işletme aşamasına geçtiğinde devreye girmektedir. Bir başka deyişle, müteşebbis heyet sona ermekte bunun yerine genel kurul faaliyet göstermeye başlamaktadır.

Katılımcı

İşbu Kanunun “Tanımlar ve Kısaltmalar” başlıklı 3’üncü maddesinde kimlerin katılımcı olabileceği düzenlenmiştir. Anılan hükme göre katılımcı, OSB’de bir işletmenin kurulması için parsel tahsisi veya satışı yapılanlar ile maliki bulunduğu parselde üretimde bulunan veya bulunmayı taahhüt eden ve bu Kanunun amacına uygun faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi ile finansal kiracıyı ifade etmektedir.

İhtisas OSB

İhtisas OSB, aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dahil alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB’yi ifade etmektedir.

Örneğin, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri bu kapsamdadır.

- Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, Kanunun 26/A maddesinde düzenlenmiştir.

- Bu madde kapsamında, tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunun sağlanması amaçlanmış ve bu OSB’ler bakımından bakanlığa verilmiş yetki ve görevler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kullanılacağı ifade edilmiştir.

Özel OSB

Özel OSB’ler Kanunun 26’ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, kanunda belirlenen yerlerde, özel hukuk kişilerince ve gerçek kişilerce OSB kurulabileceği fakat özel OSB kuracak olanların kamulaştırma yapamayacağı belirtilmektedir.

Islah OSB

Islah OSB, Geçici Madde 13’te düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, 18/06/2017 tarihinden önce mer’i plana göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanlar için 18/06/2017 tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvuru yapılması gerektiği belirtilmiştir.

4562 sayılı OSB Kanunu değişiklik taslağında, ıslah OSB’lerin yeniden yürürlüğe girmesi amaçlanmaktadır.

Islah OSB, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde de düzenlenmiştir. Islah OSB’lere OSB Uygulama Yönetmeliği başlığı altında ayrıca değinilecektir.

Onaylı Sınır

Onaylı sınır, OSB’nin faaliyetleri için zorunlu olan ve Bakanlığın uygun gördüğü, yer seçimi sonucunda sınırları tasdik edilmiş OSB alanları dışındaki OSB alanlarını ifade etmektedir.

OSB uygulama Yönetmeliği “İmar Planı Değişiklikleri ve Onay başlıklı” 38 inci maddesi uyarınca onaylı sınırın, başka bir kullanım amacına dönüştürülmek üzere imar tadilatına konu edilemeyeceği ifade edilmiştir.

OSB’lerin Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (“GYO”) Kurması

gYo’lar, kaynağını 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunundan (“SPK”) almaktadır. Dolayısıyla ilgili SPK hükümleri GYO’lar açısından genel hüküm niteliğinde olup, OSB’ler tarafından kurulan GYO’lar ise özel olarak 4562 sayılı OSB Kanununda düzenlenmiştir.

SPK uyarınca, GYO’lar anonim şirket olarak kurulmaktadır. Genel olarak GYO faaliyetleri, kar veya kira geliri elde etmek amacıyla, arsa, arazi, konut, alıveriş merkezi, otel, ofis, lojistik merkezi, depo, park, hastane ve benzeri her türlü gayrimenkulün satın alınmasını, kiralanmasını, kiraya verilmesini ve satın alma veya satma vaadini kapsamaktadır.

OSB’lerin GYO kurması hususu, OSB Kanunu Ek Madde 5 ve OSB Uygulama Yönetmeliğinin 100. maddesinde düzenlenmiştir. Kanun ve Yönetmeliğe göre, OSB’lerin kuracağı (hisse çoğunluğu OSB tüzel kişiliğinde olan) GYO’ların özellikleri şunlardır:

- Münhasıran OSB’lerde faaliyet göstermek

- Katılımcıların hak ve yükümlülüklerine sahip olmak

- Üretim yapmak ve üretim yapma taahhüdünden muaf olmak

- Kanunun 18 inci maddesinde yer alan kısıtlamalardan muaf olmak

- OSB’lerdeki parsellerin üst yapılı veya üst yapısız satın almak

- OSB’lerdeki parsellerin üst yapılı veya üst yapısız kiralamak

- OSB’lerdeki parsellerde üst hakkı kurmak

OSB’lerin Anonim Şirket Kurması

OSB’lerin anonim şirket kurması Kanunda düzenlenmemiştir. OSB Uygulama Yönetmeliği başlığı altında bu konuya ayrıca değinilecektir.

II. 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağının İncelenmesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2021 yılında hazırlanan ve 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören tasarı, Organize Sanayi Bölgeleri yönetimlerine ilişkin birçok düzenlemeyi beraberinde getirmektedir.

Kanun taslağında yer alan başlıca değişiklikler aşağıdaki gibidir.

a) OSB kuruluşunda sanayi odalarının yer alması zorunluluğuna ilişkin düzenlemenin kaldırılması

Sanayi ve/veya ticaret odalarının OSB kuruluşunda yer almasının zorunluluğu açık bir şekilde Kanunda belirtilmektedir. Buna karşın, taslak metninde böyle bir düzenlemeye yer verilmemiş, zorunluluğun kaldırılmasına yönelik bir değişikliğe gidilmiştir.

b) Kamulaştırma işlemlerini OSB bölgeleri adına yapabilecek kurum ve kuruluşlar listesinin kapsamının genişletilmesi

Yürürlükteki Kanun uyarınca, OSB’lerin kamulaştırma işlemlerini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına yaptırabileceği düzenlenmektedir.

Kanun taslağında ise, yukarıda sayılanlara ilave olarak, Bakanlığın, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının, sanayi ve ticaret odalarının veya sanayi odalarının da OSB’ler adına kamulaştırma yapacağı belirtilmektedir.

c) Müteşebbis heyetin sürekli bir organ haline getirilmek istenmesi

Taslağa göre, müteşebbis heyetin işletme aşamasında da devam etmesi amaçlanmaktadır.

d) Müteşebbis heyet başkanının vali ya da kaymakam olması zorunluluğu

Madde gerekçesinde, kamusal yetkiler kullanan OSB’lerin yetkilerini kullanırken kamu gözetiminde olmasının sağlanacağı belirtilmektedir.

e) OSB organlarında görev alanların sürelerinin iki dönem ile sınırlanması

f) Hizmet ve Destek alanlarına lojistik hizmetlerinin eklenmesi

Yürürlükte olan Kanun uyarınca ortak kullanım alanları OSB büyüklüğünün %8’inden az; hizmet ve destek alanları ise OSB büyüklüğünün %10’undan fazla olamayacağı açıkça belirtilmektedir. Buna karşılık, Kanun taslağında hizmet ve destek alanlarının yalnızca lojistik kullanım amaçlı olarak OSB büyüklüğünün %15’ine kadar arttırılabileceği yer almaktadır.

Madde gerekçesinde, son dönemlerde lojistik sektörünün hızlıca gelişmesinin beraberinde OSB’lerde lojistik alan ihtiyacının artması sonucu böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.

g) OSB’lerin yıllık brüt gelirlerinin %1’ini KOSGEB, TUBİTAK, Kalkınma Ajansı destek programlarında kullanılmak üzere Bakanlığa aktarma zorunluluğu

h) Bakanlığın OSB denetim kuruluna personel gönderebileceği hususu

Kanun teklifinde Bakanlığın, mevcut denetim kurulu üyelerine ek olarak Bakanlık personelinin de OSB denetim kurulunda görevlendirebileceği yer almaktadır.

i) Islah OSB’lerinin yeniden yürürlüğe konulması

j) Hisse devirlerinde, şirket birleşme ve bölünmelerinde Bakanlık onayı aranması

Şirkette %10 ve daha fazla pay sahibi olan gerçek veya tüzel kişiler, arsa tahsis ve/veya satış aşamasında hisse devirlerini Bakanlık onayı olmaksızın yapmayacaklarına dair bir taahhütname verme yükümlülüğü altındadırlar.

k) OSB’lerin şirket kurması

OSB Uygulama Yönetmeliğinde yer alan düzenlemenin Kanuna taşınması amaçlanmaktadır. Bu düzenlemeye göre OSB’leri, faaliyetleri için anonim şirket kurabilmekte ya da kurulu bir anonim şirkete ortak olabilmektedir.

Ayrıca, OSB’lerin kurduğu şirketlerin esas sözleşmesi, esas sözleşme değişiklikleri ya da kurulu şirkete ortaklık hususu ve kurulu şirkete ortak olunması hususunun Bakanlık onayına tabi olduğu düzenlenmektedir.

l) Bakanlığın yetkilerinin genişletilmesi

Taslakta, Bakanlığın yapılan denetimlerde OSB’nin devamında kamu yararı bulunmadığının veya OSB vasıflarının kaybedildiğinin tespiti halinde OSB tüzel kişiliğinin Bakanlık tarafından re’sen terkin edilebileceği düzenlenmektedir.

m) OSB’lerin, iş ve işlemlerini Bakanlık çevrimiçi bilgi sistemi üzerinden yapması zorunluluğu

Bu düzenleme ile MEYDİP sisteminin tüm OSB’de etkin olarak kullanılması amaçlanmaktadır.

III. Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği

4562 sayılı OSB Kanunu'nun uygulama usul ve esaslarını belirlemek üzere hazırlanan OSB Uygulama Yönetmeliği 01.04.2002 tarihli ve 24713 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yapılan değişiklikler doğrultusunda yeniden hazırlanan OSB Uygulama Yönetmeliği 02.02.2019 tarihli ve 30674 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Burada, OGB Uygulama Yönetmeliğinde yer alan bazı kavramlar ve önemli maddeler üzerinde durulacaktır.

Müteşebbis Heyet

Müteşebbis heyet, OSB’nin en üst karar organıdır. 

Yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri müteşebbis heyetin asıl üyeleri arasından seçilmektedir.

Katılımcıların Müteşebbis heyete dahil edilmesi

OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanındaki toplam parsellerin 1/3 ünün işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması halinde, yapı kullanım izni almış katılımcılar, en geç 6 ay içinde heyette temsil edilirler.

Buna göre, seçimde yapı kullanma izni almış katılımcılar arasından 7 asıl ve 7 yedek üye seçilmektedir.

Genel Kurul

OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanındaki toplam parsellerin 1/2’sinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması halinde genel kurul oluşum süreci başlamaktadır. Yönetim kurulu iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını Bakanlığa gönderir, Bakanlık ilk genel kurul talimatını verir. Yönetim kurulu, Talimatın tebliğ tarihini takip eden 6 ay içinde ilk genel kurulu toplar.

Kural itibariyle, yapılacak ilk genel kurul toplantısında müteşebbis heyet, yönetim kurulu ve denetim kurulunun görevleri sona ermektedir. Müteşebbis heyetin görevi sona erene kadar almış olduğu kararlar ve imzalamış oldukları sözleşmeler aynen geçerliliğini korumaktadır. Ancak, bölgede bulunan yapı kullanım izni almış olan katılımcılardan toplantıya katılanların salt çoğunluğu, müteşebbis heyetin devam etmesini istedikleri takdirde müteşebbis heyet 4 yıl süre ile göreve devam eder. Bu doğrultuda, genel kurulda diğer gündem maddeleri görüşülmeyerek 9 asıl ve 9 yedek müteşebbis heyet üyesi seçilir. Yeni oluşan müteşebbis heyetinin, yönetim kurulunun ve denetim kurulunun 4 yıllık görev süresi başlar.

- Müteşebbis heyetin devam ettiği durumda, 4 yılda bir seçimli genel kurul yapılır.

- Müteşebbis heyetin sona erdiği halde ise yılda bir mali, 4 yılda bir seçimli genel kurul yapılır.

Islah OSB

Islah OSB, 1/7/2017 tarihinden önce mer’i plana (o dönem yürürlükte olan imar planı) göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanların ıslah edilmesi suretiyle oluşacak OSB ifade etmektedir.

Yönetmelikte, Islah OSB’lere ilişkin usul ve esaslar Geçici Madde 3’te düzenlenmiştir. Bu maddeye göre Islah OSB başvurularının 1/7/2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Valilikçe başvurunun uygun görülmesi halinde, hazırlanan gerekçe raporuna istinaden ilgili kurumların katılımıyla, vali başkanlığında oluşturulacak olan ıslah komisyonunun da ıslah şartları çerçevesinde ele alınarak bu alanlar OSB olarak değerlendirilebilecektir.

Bakanlık, OSB yer seçimi komisyon üyesi olan kurum ve kuruluşlardan alacağı görüşler doğrultusunda OSB sınırlarını belirlemektedir. Islah OSB, kuruluş protokolünün Bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydı ile tüzel kişilik kazanmaktadır. Süresi içinde ıslah şartlarını tamamlamayanlar OSB niteliğini kaybederek, sicilden terkin edilecektir.

Islah OSB kurulmasının amacı, yürürlükte oldukları dönemin imar planları ile sanayiye açılmış alanlarda kurulu tesislerin OSB alanlarının avantajlarından (ortak altyapı tesislerini kullanmak gibi) faydalanılmasını sağlamaktır. Bu düzenlemeyle, sanayinin disipline edilerek, çevresel etkilerin minimize edileceği, bu alanlar üzerinde enerji, su, gaz ve arıtma gibi ortak altyapı tesislerinin kurulması ve maliyetlerde tasarruf sağlanması hedeflenmektedir.

OSB’lerinin Anonim Şirket Kurması

İşbu Yönetmeliğin “Altyapı tesisleri kurma ve İşletme hakkı” başlıklı 65 inci maddesinde OSB’lerin faaliyetleri için anonim şirket kurabileceği ya da kurulu bir anonim şirkete ortak olabileceği hususu yer almaktadır. OSB’lerin anonim şirket kurmasına ilişkin bir kanun hükmü bulunmadığı için bu konuda belirsizlikler mevcuttur.

Anılan Yönetmelik hükmüne göre:

- OSB’lerin kuracağı anonim şirketin ana sözleşmesi, ortaklık yapısı, işleyişi, faaliyetleri ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirleneceğine;

- Bu şirketler, sadece altyapı ve genel hizmet sağlanması amacıyla kurulacağına;

- Şirket sözleşmesinde, yönetim ve hisse çoğunluğunun OSB’lerde kalacağı ve bu hükmün değiştirilemeyeceği hususuna;

- Katılımcı hak ve yükümlülüklerine sahip olacağına;

- OSB içinde yer alan sanayi parselleri ve hizmet destek alanında bulunan parsellerin üst yapılı veya üst yapısız alım satımına;

- OSB içinde yer alan sanayi parselleri ve hizmet destek alanında bulunan parsellerin üst yapılı veya üst yapısız kiralanmasına;

- OSB içinde yer alan sanayi parselleri ve hizmet destek alanında bulunan parsellerde üst hakkı kurulmasına yer verilmektedir.

IV. Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amaç ve kapsamı, organize sanayi bölgelerinin yer seçimi işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek, gerekli iş ve işlemleri tanımlamaktır.

İşbu Yönetmeliğin “yer seçimi talebi ve Bakanlıkça yapılacak ön değerlendirme” başlıklı 4’üncü maddesi:

“Yeni bir OSB yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için il genelindeki ihtisas OSB’ler hariç diğer OSB’lerde bulunan toplam sanayi parsellerinin en az %75’inde üretim veya inşaata başlanmış olması gerekir. İlave alan taleplerinde ise bu oran mevcut OSB’lerde aranır.” Şeklindedir.

V. Yatırım Alanlarının Belirlenmesine dair Yönetmelik

Bu Yönetmeliğin amacı; ilgili mevzuatı kapsamında kurulacak olan organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, serbest bölge ve sanayi siteleri için kuruluş sürecini hızlandırmak amacıyla önceden uygun alanları belirlemek ve bu alanlardan uygun görülenlerin altyapılarının yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmelik, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 385 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile 390’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

İşbu Yönetmeliğin “Yatırım alanı yerinin kesinleştirilmesi” başlıklı 13. maddenin 3. Fıkrası uyarınca:

Sınırları kesinleştirilen yatırım alanlarının amacına uygun kullanılabilmesi için tapu kayıtlarına; tahsis/satış şartlarına uygun altyapı, yapı veya tesis yapılmadıkça üçüncü kişilere satış, devir, temlik yapılamayacağı ve haczedilemeyeceği hususunda valilikçe şerh konulacağı  ve şahıs mülkiyetinde arazilerin olması durumunda ise 14’üncü madde kapsamında statüsü belirlendikten sonra tapu kütüğüne şerh konulması gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Ayrıca, “Yatırım alanlarının statüsünün belirlenmesi” başlıklı 14’üncü maddesine göre organize sanayi bölgesi kurmak üzere elektronik ortamda Bakanlığa yapılan başvurularda yatırım alanlarının kullanımının uygun görülmesi halinde, ayrıca yeniden yer seçimi işlemi yapılmayacağı belirtilmiştir.

VI. Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Parsellerin Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmelik

Bu Yönetmeliğin amacı; organize sanayi bölgelerinde yer alan parsellerin gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu  Yönetmelik;  Bakanlar  Kurulu  Kararı  ile  belirlenen  il  ve  ilçelerdeki organize  sanayi bölgelerinde,  12/4/2000  tarihli  ve  4562  sayılı  Organize  Sanayi  Bölgeleri  Kanununun  ek  3  üncü  maddesinin  öngördüğü istihdam  sayısını  sağlayacak  yatırımlar  için  başvuru  koşuları,  tahsislerde  öncelik  sırası,  taahhütname  alınması, yatırım  koşuları,  mücbir  sebepler,  borçlardan  mahsup  işlemleri,  ödemelerin  durdurulması,  ödemeye  esas  parsel bedellerinin  tespiti,  tapu  kaydına  konulacak  şerh  ve  yatırımların  denetlenmesi  ile  devredilen  taşınmazların  geri alınmasına  ilişkin  hükümleri  kapsamaktadır.

İstihdam Şartı

Yönetmeliğin “parsel tahsisi” başlıklı 5 inci maddesi uyarınca organize sanayi bölgelerinde tahsisi yapılmamış parsellerin, yatırımcılara en az 10 kişilik istihdam sağlamaları koşuluyla tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebileceği düzenlenmiştir. Bahse konu düzenleme şu şekildedir:

- Bakanlık kredisi kullanan OSB’lerde mülkiyetindeki tahsis edilmemiş parseller, OSB müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, bedeli Bakanlık tarafından OSB’ye verilen kredilerden mahsup edilmek üzere;

- Planlı alanda kendi imkânları ile altyapı inşaatları tamamlanan ve Bakanlık kredisi kullanmamış OSB’ler ile altyapı inşaatları tamamlanan ve kredi borcunu ödemiş olan OSB’lerde müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, tahsis edilmemiş parsellerin;

en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek ve tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebileceği düzenlenmiştir.

Ayrıca, maddenin devamında, Bakanlığa kredi borcu devam eden OSB’lerde 4562 sayılı Kanunun Ek 3’üncü maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce (18.06.2017 tarihi öncesinde) tahsis yapılan katılımcılar, OSB’ye müracaat etmeleri ve müteşebbis heyet veya genel kurul kararı ile taleplerinin uygun bulunması ve yönetmeliğin sekizinci maddesinde belirtilen asgari istihdam sayısını sağlamaları şartıyla tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisinden yararlanabileceği belirtilmiştir.

Yönetmeliğin “yatırım koşullarını” düzenleyen 8 inci maddesine göre:

Parsel tahsisi için başvuran gerçek veya tüzel kişilerin; 

- 5.000 m2’ye kadar olan parseller için en az 10,

- 5.000 m2’den büyük olup 10.000 m2’ye kadar olan parseller için en az 20, 

- 10.000 m2’den büyük olup 20.000 m2’ye kadar olan parseller için en az 30,

- 20.000 m2’den büyük parseller için ise en az 50

Kişi istihdam taahhüt etmesi gerekmektedir.

Katılımcı, yukarıda belirtilen asgari istihdam sayısını sağlayarak üretime geçmek zorundadır.  Ancak yatırımının yüzde seksenini tamamlamasına karşın üretime geçemeyen katılımcıların talebi üzerine OSB tarafından proje bazında en fazla bir yıla kadar ek süre verileceği belirtilmektedir.

Ek olarak, Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerde en az on kişilik istihdam şartının olmadığı belirtilmektedir.

Tapu kaydına konulacak şerh

Yönetmeliğin “Tapu kaydına konulacak şerh” başlıklı 14’üncü maddesine göre tapu kütüğünün beyanlar hanesine devir işlemi sırasında aşağıdaki şerh konulur:

“12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun ek 3’üncü maddesine göre, işbu taşınmazı devralan gerçek veya tüzel kişiler, söz konusu Kanun ve bu Kanunun uygulanması ile ilgili çıkarılan Yönetmelik ile Yatırım Taahhütnamesinde belirtilen devir amaç ve koşullarına uymak zorundadır. Bu şerh kaldırılmadığı sürece taşınmaz hiçbir şekilde başkalarına devredilemez, ipotek edilemez, teminat verilemez. İflas ve konkordato ile diğer ayni ve şahsi haklara da konu edilemez.”

VII. Organize Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik

Bu Yönetmeliğin amacı; 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa göre kurularak tüzel kişilik kazanan OSB’lerin; OSB dağıtım ve/veya üretim lisansı alarak elektrik piyasasında faaliyette bulunmak istemeleri halinde, onaylı sınırları içerisinde katılımcılarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 13 üncü maddesi kapsamında gerçekleştirecekleri faaliyetlere ilişkin uygulanacak olan usul ve esasların belirlenmesidir.

 

Bu Yönetmelik; Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa göre kurulan OSB’lerin, OSB dağıtım ve/veya üretim lisansı alarak elektrik piyasasında faaliyette bulunmak istemeleri halinde, Elektrik Piyasası Kanununun 13 üncü maddesi çerçevesinde yürütecekleri faaliyetlere ilişkin hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi, ürettiği veya serbest tüketici sıfatıyla temin ve tedarik ettiği elektrik enerjisinin katılımcılarının kullanımına sunulması, OSB’lere lisans verilmesi ve dağıtım bedelleri ile diğer hizmet bedellerinin belirlenmesi ve yürütülecek diğer faaliyetlerle ilgili hususları kapsamaktadır.

 

VIII. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri için iletilen talepleri değerlendirmek ve bu bölgelerin yer seçimi, kuruluşu, imar planı onayı, faaliyeti ve işletilmesi ile denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Bu Yönetmelik, bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi, ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi ile pazarlama yöntemleri konusunda teknik destek verilmesi, rekabet edebilirliğini artırıcı nitelikte uygun ve kaliteli hammaddenin temini için tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesini kapsamaktadır.

IX. Organize Sanayi Bölgelerinin ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun Defterlerine İlişkin Genelge

Bu Genelgenin amacı; Organize Sanayi Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (“OSBÜK”) tarafından fiziki veya elektronik ortamda tutulacak defterler ile bu defterlerin onaylanmasının, kayıt zamanının, onayların yenilenmesinin usul ve esaslarını bildirmek ve uygulamada yeknesaklığı sağlamaktır.

Bu genelge 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümlerine göre kurulan Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ler haricindeki OSB’ler ile OSBÜK’ü kapsamaktadır.

X. OSB Bilgi Portalı Kurulması ile İlgili 23/09/2019 tarihli ve 539440 sayılı Genelge

İşbu Genelge ile Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) altyapısı kullanılarak, organize sanayi bölgelerinin bütün iş süreçlerinin elektronik ortama aktarılması ve CBS ortamında verilerin üretilmesi ve gerekli görülenlerin ilgililere servis edilmesi planlanmaktadır.

Bu sistem ile OSB’lerin parsel ve bölge bazlı bütün verileri elektronik ortamda tutulacaktır. Böylece OSB’lerin bilgilerine tek bir sistem üzerinden erişilebilmesi sağlanmaktadır. Bakanlığın bilgi sistemlerinin, OSB’lere dair doğru bilgiler ile güncellenmesi söz konusu olmaktadır.

XI. Organize Sanayi Bölgelerince Tutulması, Saklanması ve Yetkililerce Talebi Halinde İbrazı Zorunlu Defterlere ilişkin Denetimlerde Suç ve Kabahatlerin Tespiti, Raporlanması ve Yetkili Mercilere İletilmesi Hakkında Genelge

Bu genelgenin amacı, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı Müfettişlerinin Organize Sanayi Bölgeleri denetimleri kapsamında, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu 25 inci maddesinde yapılan yollama uyarınca defterlere ilişkin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda öngörülen adli ve idari cezaların tespitine, raporlanmasına ve yetkili mercilere bildirilmesine dair usul ve esasları düzenlemektir.

İşbu Genelge 4562 sayılı OSB Kanunu hükümlerine göre kurulan Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ler haricindeki OSB’lerini kapsamaktadır.

 

OSB’ler tarafından tutulması zorunlu olan defterler Genelgenin 5 inci maddesinde belirtilmiştir:

- Yevmiye defteri

- Defteri kebir

- Envanter defteri

- Yönetim kurulu karar defteri

- Müteşebbis heyet toplantı ve müzakere defteri

- Genel kurul toplantı ve müzakere defteri

Elektronik ortamda tutulacak defterler ile ilgili olarak 1 sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği hükümleri uygulanacaktır.

OSB’nin muhasebesi ile ilgili olarak defterlere yapılacak kayıtlarda, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan usul ve esaslara uyulacaktır.

İşbu Genelge kapsamında defterlerin mevcut olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi halinde OSB hakkında adli para cezasına hükmedilebileceği belirtilmektedir.

İşbu Genelgenin 8-13 maddelerine göre:

- Defterlerin onaylarının yaptırılmaması veya kanuna uygun surette tutulmaması;

- Defterlerin incelemeye uygun şekilde tutulmaması;

- Yasaya aykırı envanter çıkarılması ile görüntü ve veri taşıyıcılara aktarılmış belgelerin sunulmaması;

- Defterlerin ve belgelerin saklanmaması;

- Defterlerde kasıtlı olarak gerçeğe aykırı kayıt yapılması ve

- Defterlerin ve belgelerin ibraz edilmemesi

durumunda OSB’ye idari para cezası verileceği açık bir şekilde düzenlemektedir.

Av. Ceylan Eruçman

 

Kaynakça:

1.   4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu m. 5(1)

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4562&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

https://www.sanayi.gov.tr/sanayi-bolgeleri/organize-sanayi-bolgeleri-hizmetleri

https://kompozit.org.tr/wp-content/uploads/2021/10/Organize-Sanayi-ve-Endustri-Bolgeleri-Hk..pdf

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN