Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

KİRA İLİŞKİSİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIKLARDA ZORUNLU ARABULUCULUK

KİRA İLİŞKİSİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIKLARDA ZORUNLU ARABULUCULUK

1. Arabuluculuk Kavramı

Dünyada ve ülkemizde, gelişen teknoloji ile ortaya çıkan öncelik ve ihtiyaçların karşılanmasında, onarıcı adalet anlayışı da dikkate alınarak farklı bakış açıları ile ekonomik, psikolojik ve sosyal faydaların esas alındığı, adalete erişimi kolaylaştıran farklı uyuşmazlık çözüm modelleri arayışını ve akabinde yeni çözüm modellerinin geliştirilmesi sonucunu doğurmuştur. Bir uyuşmazlık söz konusu olduğunda, taraflar tercihen müzakere, Avukatlık Kanunu 35/A kapsamında sulh-uzlaşma görüşmeleri, arabuluculuk gibi uyuşmazlık çözüm yöntemlerini tercih edebileceklerdir.

 Ülkemizde 2013 yılında yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununda düzenlenen “arabuluculuk” kavramı, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tanımlanmıştır. [1]

Arabuluculuk kural olarak tarafların iradeleri sonucunda başvurulan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Ancak Türk hukukunda bu durumun birtakım istisnaları vardır. Bu istisnai hallere zorunlu arabuluculuk denir. İlgili kanunlarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiş ise zorunlu arabuluculuk söz konusudur. Dava şartı arabuluculuk ülkemizde ilk defa 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. Maddesinde düzenlenmiş ve 25 Ekim 2017’de Resmi Gazete ’de yayımlanarak, 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nda getirilen 3. Madde düzenlemesi ile “Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” hükmü düzenlenmiştir.

19 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan 7155 sayılı Kanun’un 23. Maddesinde “dava şartı arabuluculuk” 6325 sayılı HUAK 18. Maddenin ardından gelmek üzere 18/A maddesi olarak düzenlenmiştir. Dava şartı olarak arabuluculuğa başvurunun olması halinde; davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemelidir. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

2. Kira İlişkisinden Doğan Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuk

Kira uyuşmazlıklarının son zamanlarda artmasıyla birlikte sulh hukuk mahkemelerinin iş yükü oldukça artmıştır. Kiralanan taşınmazların çoğunluğunun konut olması sebebiyle bu konuda uyuşmazlık sayısının artması artık sosyal bir sorun haline gelmiştir. Barınma hakkı T.C Anayasası’nda korunan bir haktır. Bu sebeple Adalet Bakanlığı tarafından kiradan kaynaklanan uyuşmazlıklar için 01.09.2023 tarihinde zorunlu arabuluculuğun kapsamı genişletilmiştir. Bu kapsamda; Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar dahil edilmiştir.

3. Kira İlişkisinden Doğan Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuk Kapsamına Giren Davalar

7445 sayılı Kanun’un 37’nci maddesi ile Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’na 01.09.2023 tarihinde eklenen 18/B maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre İcra ve İflas Kanunu uyarınca kiralanan taşınmazların ilamsız tahliyesi hariç olmak üzere, arabuluculuğa elverişli nitelikte olan tüm kira uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması zorunlu hale getirilmektedir. Kira davalarında arabuluculuğun dava şartı olabilmesi için taşınır ya da taşınmaza ilişkin bir kira sözleşmesi olması kanunda ayrıca düzenlenmemiştir. Bu nedenle gerek taşınırların kiralanmasına ilişkin sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda gerekse de taşınmazların kiralanmasına ilişkin sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda da dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması zorunluluğu öngörülmektedir.

4. Kira İlişkisinden Doğan Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuğa Başvurunun İstisnai Halleri

Arabuluculuk Kanunu m. 18/A f. 18’de “Özel kanunlarda tahkim veya başka bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoluna başvurma zorunluluğunun olduğu veya tahkim sözleşmesinin bulunduğu hâllerde, dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanmaz.” hükmü yer almaktadır. Buna ek olarak aynı kanunun 18/B maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre kiralanan taşınmazların ilamsız icrasına ilişkin İcra ve İflas Kanunu hükümleri zorunlu arabuluculuk düzenlemesinin dışında tutulmuştur. Yani İcra ve İflas Kanunu’na göre kiralanan taşınmazların ilamsız icrası sürecini başlatmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu değildir.

5. Kira İlişkisinden Doğan Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuk Aşamasının Sürelere Etkisi

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu m. 18/A f. 15’e göre “Kira davalarında arabuluculuk düzenlemesinde arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez.” Arabuluculuk bürosuna başvurulmasıyla birlikte süreler kesilmemekle birlikte durmaktadır. Yani arabuluculuk bürosuna başvurma anına kadar işlemiş olan süreler varlığını korumakta ancak arabuluculuk bürosuna başvurmayla birlikte durmakta ve arabuluculuk son tutanağının düzenlendiği tarihte kaldığı yerden işlemeye devam etmektedir.

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 17’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre,” arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir.” Bu tutanağa son tutanak olarak adlandırılmaktadır. Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A maddesinin ikinci fıkrasında “Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.” hükmü yer almaktadır.

6. Sonuç

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’na 01.09.2023 tarihinde eklenen 18/B maddesi ile artık kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda, uyuşmazlığın mahkemece çözülebilmesi için dava şartı olarak arabuluculuğa başvuru gelmiştir. Tarafların arabuluculuğa başvurmaksızın dava açmaları halinde, dava şartı eksikliği nedeniyle davaları usulden reddedilecektir. Arabuluculuğa başvurup da tarafların anlaşamaması halinde, dava açarken arabuluculuk son tutanağını dava dilekçesine eklemek zorunludur. Aksi takdirde dava yine dava şartı eksikliği nedeniyle usulden reddedilir.

Stajyer Av. Umut Alperen Öztürk


Kaynakça:

1-Erdem, Ümit, Ticaret Mahkemelerinin Kararlarında Dava Şartı Zorunlu Arabuluculuk”, Ankara Nisan 2019, 1. Baskı sf.7

2-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN