Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

KAMU YARARINI İLGİLENDİREN KURULUŞLARIN BAĞIMSIZ DENETİMİ VE ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ KAMU YARARINI İLGİLENDİREN KURULUŞ KAPSAMINA DAHİL EDİLMESİNİN GETİRMİŞ OLDUĞU DEĞİŞİKLİKLER

KAMU YARARINI İLGİLENDİREN KURULUŞLARIN BAĞIMSIZ DENETİMİ VE ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ KAMU YARARINI İLGİLENDİREN KURULUŞ KAPSAMINA DAHİL EDİLMESİNİN GETİRMİŞ OLDUĞU DEĞİŞİKLİKLER

Anonim şirketlerin denetlenmesine ilişkin düzenlemeler TTK madde 397 ve devamı maddeler ile düzenlenmiştir. TTK madde 397 bağımsız denetime tabi anonim şirketleri ve bağımsız denetime tabi olmayan anonim şirketlere yönelik denetim usulünü düzenlemektedir. Madde uyarınca bağımsız denetime tabi anonim şirketler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecektir. 

 

30.11.2022 tarihli 6434 sayılı Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ile TTK uyarınca bağımsız denetime tabi anonim şirketler belirlenmiştir. 6434 sayılı kararda aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı üzerinden eşik değerler belirlenmiş ve bu eşik değerlerin en az ikisini iki hesap yılı üst üste sağlayan şirketler bağımsız denetime tabi tutulmuştur. Ayrıca herhangi bir ölçüte bağlı olmaksızın karara ek bir sayılı listede yer alan şirketler bağımsız denetime tabi tutulmuştur.

 

26.09.2011 tarihinde için 660 Sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girmiştir. 660 sayılı KHK ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (Kurum) kurulmuştur. KHK uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturulması ve bağımsız denetimde uygulama birliğinin sağlanması amacıyla çıkartılmıştır. Bu doğrultuda Kurum, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek yetkisini haizdir.

 

Bu çalışma kapsamında bağımsız denetim esaslarına değinilecek ve Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar (KAYİK) açısından bağımsız denetime ilişkin farklılık arz eden durumlar incelenecektir. Kurum, 75935942-050.01.04-[01/21509] sayılı karar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarını KAYİK kapsamına dahil etmiş olup bu kararın ödeme ve elektronik para kuruluşları açısından getirdiği değişiklikler incelenecektir.

 

1. TTK Uyarınca Bağımsız Denetim ve Bağımsız Denetime Tabi Olmanın Sonuçları

 

TTK uyarınca bağımsız denetim; denetime tabi şirket ile organik bağı olmayan kişi veya kurumlar tarafından şirkete ait finansal tabloların, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarının, ticari defterlerin denetlenmesi ve denetim sonucunda rapor hazırlanması olarak tanımlanabilir. TTK uyarınca bağımsız denetime yetkili kişi ve kuruluşlar Kurum tarafından belirlenmektedir.

 

TTK ile bağımsız denetim tanımı yapılmamış olmakla birlikte 660 sayılı KHK madde 2 ile bağımsız denetim;

“b) Bağımsız denetim: Finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasını, İfade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.

 

Bağımsız denetim, TTK madde 397 ve devamı hükümler ile düzenlenmiştir. Bağımsız denetimin konu ve kapsamı madde 398 düzenlenmiştir.

 

TTK madde 398

(1) Şirketin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi; envanterin, muhasebenin ve Türkiye Denetim Standartlarının öngördüğü ölçüde iç denetimin, bu Bölüm hükümleri anlamında 378 inci madde uyarınca verilen raporların ve 397’nci maddenin birinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimidir. Bu denetim, Türkiye Muhasebe Standartlarına, kanuna ve esas sözleşmenin finansal tablolara ilişkin hükümlerine uyulup uyulmadığının incelenmesini de kapsar. Denetleme, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun belirlediği esaslar bağlamında, denetçilik mesleğinin gerekleriyle etiğine uygun bir şekilde ve özenle gerçekleştirilir. Denetleme, şirketin ve topluluğun, malvarlıksal ve finansal durumunun 515 inci madde anlamında dürüst resim ilkesine uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığını, yansıtılmamışsa sebeplerini, dürüstçe belirtecek şekilde yapılır.

(2) Denetim;

a) Şirketin finansal tablolarının ve 397nci maddenin birinci fıkrası ve 402nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun,

b) Topluluğun konsolide finansal tablolarının ve 397nci maddenin birinci fıkrası ve 402’nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun, denetçinin denetleme sırasında elde ettiği bilgilerle uyum içinde olup olmadığını belirtip açıklayacak şekilde yapılır.

(3) Topluluğun finansal tablolarının denetiminden sorumlu olan denetçi, topluluğun konsolide tablolarına alınan şirketlerin finansal tablolarını, özellikle konsolidasyona bağlı uyarlamaları ve mahsupları, birinci fıkra anlamında inceler; meğerki, konsolidasyona alınan şirket, kanun gereği veya böyle bir gereklilik bulunmaksızın, bu Bölüm hükümlerine uygun olarak denetlenmiş olsun. Bu istisna, merkezi yurt dışında bulunan bir şirketin bu Kanunun öngördüğü denetimle eş değer bir denetime tâbî tutulmuş olması hâlinde de geçerlidir.

(4) Denetçi, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için 378 inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadığını, böyle bir sistem varsa bunun yapısı ile komitenin uygulamalarını açıklayan, ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunar. Bu raporun esasları Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca belirlenir.

 

Madde uyarınca anonim şirketin finansal tablolar, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporları, envanter ve muhasebe, iç denetim raporları bağımsız denetim uyarınca denetlenecektir. Bağımsız denetim ile söz konusu raporların birbirine uygunluğu ve finansal tabloların ana sözleşme ve mevzuat hükümlerine uygunluğu incelenmektedir.

 

Denetçi tarafından, bağımsız denetim sonunda denetim sonuçlarını gösterir görüş yazısı hazırlanır. Görüş yazısı; olumlu görüş yazısı, sınırlandırılmış olumlu görüş yazısı, görüş vermekten kaçınma ve olumsuz görüş yazısı olarak hazırlanabilir. Görüş vermekten kaçınma veya olumsuz görüş yazısı verilmesi durumunda yönetim kurulunun, görüş yazısının kendisine teslimi tarihinden itibaren dört iş günü içinde, genel kurulu toplantıya çağırması ve genel kurulun yeni bir yönetim kurulu seçmesi gerekir. Görüş vermekten kaçınma veya olumsuz görüş yazısı verilmiş olan finansal tablolar genel kurul kararlarına esas alınamaz.

 

TTK madde 397

(1) Dördüncü fıkra uyarınca denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenir. Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı da denetim kapsamı içindedir.

(2) (Değişik: 26/6/2012-6335/18 md.) Denetime tabi olanlar, hazırlanmış olan finansal tablolarının denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçi görüşünü ilgili finansal tablonun başlığında açıkça belirtmek zorundadır. Bu hüküm, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu için de uygulanır. Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir.

(3) Şirketin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, denetleme raporunun sunulmasından sonra değiştirilmişse ve değişiklik denetleme raporlarını etkileyebilecek nitelikteyse, finansal tablolar ile, birinci fıkra çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu yeniden denetlenir. Yeniden denetleme ve bunun sonucu, raporda özel olarak açıklanır. Denetçi görüşünde de yeniden denetlemeyi yansıtan uygun eklere yer verilir.

 

TTK madde 397/2 uyarınca, bağımsız denetime tabi olup denetim yükümlülüğüne uyulmaması durumunda denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir. Bu nedenle denetlenmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu genel kurul kararlarına esas alınmayacaktır.

 

TTK madde 1524 ile bağımsız denetime tabi şirketler, internet sitesi açmak ve kanunen yapılması gereken ilanları yapmak zorundadır. Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik madde 6 ile internet sitesinde sürekli bulunması gereken içerik belirlenmiştir. İnternet sitesinde yayımlanması gereken kararların yayımlanmaması ya da kanunda belirlenen süre boyunca internet sitesinde bulundurmaması iptal sebebi oluşturmaktadır. 

 

D) Elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri

 I - İnternet sitesi MADDE 1524- (Değişik: 26/6/2012-6335/34 md.) (1) 397’nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca denetime tabi olan sermaye şirketleri, kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açmak ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemek zorundadır. İnternet sitesinde yayımlanacak içerikler, bu Kanunda belli bir süre belirtilmiş ise bu süre içinde, belirtilmemiş ise içeriğin dayandığı işlemin veya olgunun gerçekleştiği tarihten, tescil veya ilana bağlandığı durumlarda ise tescil veya ilanın yapıldığı tarihten itibaren en geç beş gün içinde, şirketin kuruluşundan internet sitesi açılıncaya kadar geçen sürede yayımlanması gereken içerikler de bu sitenin açıldığı tarihte siteye konulur.

(2) Birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklere uyulmaması, ilgili kararların iptal edilmesinin sebebini oluşturur, Kanuna aykırılığın tüm sonuçlarının doğmasına yol açar ve kusuru bulunan yöneticiler ile yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna neden olur. Cezai hükümler saklıdır.

(3) İnternet sitesinin bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmış bölümü herkesin erişimine açıktır. Erişim hakkının kullanılması, ilgili olmak veya menfaati bulunmak gibi kayıtlarla sınırlandırılamayacağı gibi herhangi bir şarta da bağlanamaz. Bu ilkenin ihlali hâlinde herkes engelin kaldırılması davasını açabilir.

(4) İnternet sitesinin bu maddenin amaçlarına özgülenmiş kısmında yayımlanan içeriğin başına tarih ve parantez içinde “yönlendirilmiş mesaj” ibaresi konulur. Bu ibare ancak bu Kanuna ve bu fıkrada anılan yönetmeliğe uyulmak suretiyle değiştirilebilir. Özgülenen kısımda yer alan bir mesajın, yönlendirildiği karinedir. Sitenin, bir numara altında tescili ve ilgili diğer hususlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bir yönetmelikle düzenlenir.

(5) Bu Kanun ve ilgili diğer kanunlarda veya idari düzenlemelerde daha uzun bir süre öngörülmedikçe, şirketin internet sitesine konulan bir içerik, üzerinde bulunan tarihten itibaren en az altı ay süreyle internet sitesinde kalır, aksi hâlde konulmamış sayılır.

(6) İnternet sitesiyle ilgili olarak bu Kanunun ilgili maddelerinde ve bu maddede öngörülen düzenlemeler denetime tabi olmayan sermaye şirketleri hakkında uygulanmaz.

 

TTK uyarınca bağımsız denetime tabi şirketlerin; Kurumca yayımlanan muhasebe standartlarına uyması, Kurumca bağımsız denetim yapmaya yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlar tarafından denetlenmesi, yönetim kurulu kararlarının genel kurula kararlarına esas alınabilmesi için olumlu görüş yazısı, sınırlandırılmış olumlu görüş yazısının alınmış olması ve internet sitesi açmak ve kanun ile belirlenen ilanları internet sitesi üzerinden yayımlayıp belirlenen süre boyunca sitede bulundurmak zorundadır.

 

2. Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar Kavramı

 

KAYİK’ler açısından getirilmiş olan özel bağımsız denetim kuralları incelenmeden önce Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluş kavramı incelenmelidir.  Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluş kavramı 660 sayılı KHK ile getirilmiş olup KHK’nın ikinci maddesinde;

 

“Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar: Halka açık şirketler, bankalar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, finansal kiralama şirketleri, varlık yönetim şirketleri, emeklilik fonları, ihraççılar ve sermaye piyasası kurumları ile faaliyet alanları, işlem hacimleri, istihdam ettikleri çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre önemli ölçüde kamuoyunu ilgilendirdiği için Kurum tarafından bu kapsamda değerlendirilen kuruluşları ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.

 

660 sayılı KHK uyarınca KAYİK, ikinci maddede sayılan şirketleri ve faaliyet alanları, işlem hacimleri, istihdam ettikleri çalışan sayısı vb. ölçütler doğrultusunda Kurum tarafından KAYİK kapsamına dahil edilen şirketleri ifade etmektedir. Söz konusu şirketlerin denetimi; faaliyet alanları, işlem hacimleri gibi nedenlerle önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, bu şirketlerin denetimi için farklı düzenlemeler getirilmiştir.

 

Kuruma, 660 sayılı KHK madde 2 ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yönetmelik ile kanunda sayılanlara ilave olarak kamu yararını ilgilendiren kuruluş belirleme yetkisi tanınmıştır.

 

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yönetmelik

Madde 4

“ı) 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede sayılanlara ilave olarak faaliyet alanları, işlem hacimleri, istihdam ettikleri çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre kamu yararını ilgilendiren diğer kuruluşları belirlemek.”

 

Yönetmelik ile tanınan yetki doğrultusunda Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 25/12/2023 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/21509] Sayılı Kararı ile Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarını KAYİK kapsamına almıştır. Kurum ilk defa bu kararla KAYİK belirleme yetkisini kullanmıştır.

 

3. Kamu Yararını İlgilendiren Şirketlerin Bağımsız Denetimi

 

KAYİK’lerin bağımsız denetimi 660 sayılı KHK madde 23 düzenlenmiştir. Devam eden maddelerde KAYİK’lerin denetimine ilişkin olmakla birlikte, ilgili maddeler denetlenecek şirket açısından bir düzenleme içermemekte olup denetleyecek kuruluşlara ilişkin düzenlemeler içermektedir. Bu nedenle bu maddelere yönelik inceleme yapılmayacaktır.

 

Kamu yararını ilgilendiren kuruluşların bağımsız denetimi MADDE 23 

(1) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlarda denetim sadece bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılır.

(2) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimini yapacak bağımsız denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesi sürecinde Kurum, bunların ilgili olduğu sektörü düzenleme ve denetleme yetkisini haiz kurul, kurum veya kuruluşların görüşünü alır.

(3) Kurum, bağımsız denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesine yönelik olarak 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca yapılacak düzenlemelerde, kamu yararını ilgilendiren kuruluşların ilgili olduğu sektörü düzenleme ve denetleme yetkisini haiz kurul, kurum veya kuruluşlarca talep edilmesi halinde, bunların görüşünü almak suretiyle sektörün özelliğine göre farklı ölçütler belirleyebilir.

(4) (Ek: 6/12/2012-6362/146 md.) Bu maddenin uygulanmasında Sermaye Piyasası Kanunu ve Bankacılık Kanunu hükümleri saklıdır.

 

KAYİK kapsamında olan şirketlerin, bağımsız denetime tabi olması için 6434 sayılı kararda yer alan eşik değerleri sağlaması ya da karara ekli listede yer alması gerekmemektedir. KHK uyarınca ya da Kurumun bu kapsama dahil etmesi sebebiyle KAYİK kapsamında yer alan kuruluşlar, başkaca şart aranmaksızın bağımsız denetime tabidirler.

 

660 sayılı KHK madde 23 uyarınca KAYİK’ler ancak Kurum tarafından KAYİK denetleme yetkisi verilmiş olan kurumlarca denetlenebilmektedir. KAYİK kapsamında yer almayan şirketlerin, KHK uyarınca bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmesi zorunluluğu bulunmamakta olup bağımsız denetçiler tarafından denetlenmeleri mümkündür. Ancak çeşitli mevzuat hükümleri uyarınca KAYİK’ler dışında kalan şirketler açısından da bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenme zorunluluğu getirilebilmektedir. Sermaye Piyasası ve Bankacılık mevzuatında bu yönde düzenlemeler mevcuttur.

 

KAYİK’ler açısından özellik arz eden bir diğer durum, Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uyma zorunluluğunun bulunmasıdır. KAYİK kapsamındaki şirketler, kurum, kuruluş ve işletmelerin münferit ve konsolide finansal tabloları Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun şekilde hazırlamak zorundadır.

 

KAYİK’lerin bir diğer yerine getirmesi gereken yükümlülük, internet sitesi açmak ve kanunda aranan ilanları internet sitesinde yayımlamaktır. Bu yükümlülük KAYİK olmanın getirdiği özel bir yükümlülük olmayıp aslında bağımsız denetime tabi olmanın bir sonucudur.

 

KAYİK’lerin denetimi, bu kapsamdaki şirketlerin iş hacmi ve faaliyet gösterdikleri alanların kamu müdahalesi gerektirecek ölçüde önemli alanlar olabilmesi nedeniyle önem arz etmektedir. Denetim önem arz etmekle birlikte, bu kapsamda yer alan şirketler açısından çok fazla ilave yükümlülük bulunmamaktadır. KHK ile denetim yapacak kuruluşlar açısından ve bu kuruluşların Kurum tarafından denetlenmesi yönünden özellik arz eden düzenlemeler yapılmıştır.

 

4. Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının KAYİK Kapsamına Alınmasının Etkileri

 

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarına ilişkin usul ve esaslar 6493 sayılı, 20/6/2013 tarihli Kanun ile düzenlenmektedir. 6493 sayılı Kanun madde 21 uyarınca ödeme ve elektronik para kuruluşları finansal açıdan bağımsız denetime tabi tutulmuştur. İlgili madde ile bağımsız denetimin 660 sayılı KHK uyarınca yapılacağı belirlenmiştir.

 

Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun

Madde

Denetim MADDE 21 – (Değişik:12/11/2019-7192/12 md.)

(1) 5411 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinin bu Kanun kapsamındaki denetimi Banka tarafından yapılır.

……………

(6) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bağımsız denetime tabidirler. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının finansal açıdan bağımsız denetimi 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yapılır. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının bağımsız denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilecek bilgi sistemleri denetimi ise Bankaca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilir.

 

6493 sayılı kanun uyarınca, ödeme ve elektronik para kuruluşları herhangi bir sermaye ve çalışan şartına bağlanmaksızın bağımsız denetime tabi olduğundan, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 25/12/2023 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/21509] Sayılı Karar bağımsız denetime tabi olma kriterleri açısından farklı bir düzenleme getirmemiştir.

 

Söz konusu kararla birlikte, ödeme ve elektronik para kuruluşları 660 sayılı KHK madde 23 kapsamına dahil olmuştur. Ödeme ve elektronik para kuruluşları 6493 sayılı kanun uyarınca yalnızca bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenebilmektedir. Kararın yürürlüğe girmesi ile bağımsız denetim gerçekleştirebilecek kuruluşlar sadece Kurum tarafından, KAYİK’lerin bağımsız denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları ile sınırlanmıştır.

 

Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından KAYİK’ler açısından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları ile çalışması gerekmektedir.

 

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Denetim ve İnceleme Kamu yararını ilgilendiren kuruluşların bağımsız denetimi

MADDE 23 

(1) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlarda denetim sadece bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılır.

(2) Kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimini yapacak bağımsız denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesi sürecinde Kurum, bunların ilgili olduğu sektörü düzenleme ve denetleme yetkisini haiz kurul, kurum veya kuruluşların görüşünü alır.

 

6493 sayılı kanun uyarınca Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bağımsız denetime tabi olmaları nedeniyle, TTK madde 1524 uyarınca internet sitesi açılması ve maddede belirtilen ilanları internet sitesinden yayımlanması zorunluluğu bulunmakta olup 25/12/2023 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/21509] Sayılı Karar yeni bir yükümlülük getirmemiştir.

 

KAYİK’ler açısından münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında TFRS düzenlemeleri esas alınması gerekmektedir. Ancak 2014 tarihli Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı uyarınca ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının, münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında TFRS’ye uyma yükümlülüğü bulunmakta olduğundan bu açıdan da farklılık bulunmamaktadır.

 

Bağımsız denetime tabi olmanın getirmiş olduğu yükümlülükler devam etmektedir. Bu yükümlülükler; internet sitesi açmak, bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemek, şirketin finansal tablolarının, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerinin bağımsız denetim şirketince denetlenmesi, denetlenen raporların tutarlı olduklarının tespit edilmesi şeklinde sayılabilir.

 

KAYİK denetleme açısından yetkilendirilmemiş kuruluşlar tarafından yapılan denetim, bağımsız denetime tabi bir anonim şirkete bağımsız denetçi atanmaması veya şirket finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporunun bağımsız denetimden geçmemesi ile aynı sonucu doğurmaktadır.  

 

5. SONUÇ

 

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının 6493 sayılı kanun uyarınca bağımsız denetime tabi tutulmuşlardır. Faaliyet alanlarının önem arz etmesi ve BDDK yetki alanında kalması nedeniyle bağımsız denetimleri ancak bağımsız denetim kuruluşları tarafından gerçekleştirilebilmekteydi. 2014 tarihli Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı uyarınca TFRS’ye uygun finansal tablo hazırlama yükümlülüğü mevcuttu. Bu nedenle 25/12/2023 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/21509] Sayılı Karar ile KAYİK kapsamına dahil edilmeleri nedeniyle ek yükümlülükler getirilmemiştir. Yalnızca, denetimi gerçekleştirebilecek kuruluşlar açısından sınırlama getirilmiş bulunmaktadır. 

 

Av. Tuğbanur Akyıldız

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN