Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDE YÜKLENİCİNİN TEMERRÜDÜ HALİNDE ARSA VEYA YAPI SAHİBİNİN HAKLARI

İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDE YÜKLENİCİNİN TEMERRÜDÜ HALİNDE ARSA VEYA YAPI SAHİBİNİN HAKLARI

1. Giriş

Günümüzde özellikle inşaat sektörü hızlı bir şekilde ilerlemeye ve yatırım almaya devam etmektedir. Özellikle son dönemdeki enflasyon sonucu paranın değerinin kaybedilmesi üzerine bireyler yatırımlarını Türk lirasında tutmak yerine gayrimenkul alarak paralarının değerini muhafaza etmeyi tercih etmektedirler.

Böyle rağbet gören bir alanda da pek tabi ki taraflar arasında pek çok uyuşmazlık doğabilmektedir. Bu uyuşmazlıklardan biri de müteahhittin evi ya da binayı geç teslim etmesi üzerinden doğmaktadır.

Tüm sözleşmelerde olduğu gibi inşaat sözleşmelerinde de taraflar sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yine sözleşmede kararlaştırıldığı şekilde yerine getirmek zorundadır. İnşaat sözleşmelerinde yüklenici sıfatına haiz olan müteahhitlerin asli borçları inşaatı tamamlamak ve süresinde teslim etmektir. Şayet yüklenici inşaatı süresinde teslim edemezse bu gecikmeden sorumlu olacaktır. İnşaatın taraflar sözleşmede belli bir tarih kararlaştırmışlarsa o tarihte, kararlaştırmamışlarsa inşaatın bitmesi gereken objektif makul sürede tamamlanması gerekmektedir. Bu sürenin aşılması durumunda arsa ya da yapı sahibi yükleniciden (müteahhitten) bazı taleplerde bulunma hakkı elde eder.

Bu bültende, yüklenicinin inşaatı teslim borcunu zamanında yerine getirmemesi, inşaat tesliminin gecikmesi halinde arsa ya da yapı sahibinin yükleniciden hangi taleplerde bulunabileceği konuları açıklanmaya çalışılacaktır. Keyifli okumalar dilerim.

2. İnşaatın Zamanında Bitirilmemesinin Hukuki Niteliği

Her sözleşmede olduğu gibi inşaat sözleşmesinde de tarafların karşılıklı edim borçları vardır. Taraflar üzerlerine düşen yükümlülükleri zamanında yerine getirmemeleri hukukta “temerrüt” olarak adlandırılmaktadır. Temerrüde düşen tarafın borç ilişkisindeki sıfatına göre “alacaklı temerrüdü” veya “borçlu temerrüdü” oluşabilmektedir. Borçlunun temerrüdü, borçlunun borçlandığı edimi hiç veya gerektiği şekilde yerine getirmemesi durumunda yaşanabilecektir.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde borçlu borcu ödemede temerrüde düştüğünde, alacaklı üç seçimlik hakka sahip olur ve bunlardan sadece birini tercih ederek kullanabilir.

Bu haklar;

•           Sözleşmede kararlaştırılan borcun aynen ifasını ve gecikme için tazminat isteme hakkı,

•           Sözleşmedeki borcun aynen ifa edilmesinden vazgeçerek müspet(olumlu) zararlarının karşılanmasını talep hakkı,

•           Sözleşmeden dönerek menfi zararlarının karşılanmasını isteme hakkı.

Şeklinde sıralanabilecektir.

 

İnşaat sözleşmelerinde temerrüt kavramı birçok farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Örneğin inşaatın tesliminde temerrüt; inşaatın zamanı geldiği halde arsa ya da yapı sahibine teslim edilememesi, inşaat tamamlandığı halde sözleşmeyle veya başka şekilde belirlenmiş olan teslim süresinin aşılması durumu halleridir. İnşaatın tamamlanmasında temerrüt durumu ise; inşaatın teslim süresi geçmemiş olmasına karşın, inşaatın yapımı sırasındaki borçların yerine getirilmesinde ortaya çıkacaktır.

3. Teslim Tarihinden Önce Temerrüttün Oluşacağının Anlaşılması

Müteahhitlerin işe zamanında başlamaması veya geciktirmesi ülkemizde sıklıkla görülen bir durumdur. Böyle hallerde ya da işin müteahhit tarafından zamanında bitirilemeyeceğinin anlaşıldığı durumlarda, arsa sahiplerinin sözleşmeden dönme hakları mevcuttur. Bu sebeple arsa sahipleri kimi zaman, uğradıkları zararların tazminini isteyip ayrıca işin başkası tarafından yaptırılmasını yahut hiç yapılmamasını talep edebilmektedir.

a. Müteahhidin İşe Zamanında Başlamaması Hali

Sözleşmede inşaat başlangıcı için bir başlama zamanı belirlenmişse, yüklenici müteahhidin bu sürede inşaata başlamaması arsa sahibi için geçerli bir sözleşmeden dönme sebebi olacaktır. Eğer başlama zamanı taraflar arasında kararlaştırılmamışsa müteahhit de durumun özelliklerine göre olağan süre içerisinde inşaata başlamalıdır. Olağan süre geçmesine karşın inşaata başlanmamışsa arsa sahibi ihtar çekerek bir başlangıç süresi belirleyebilecektir. Bu sürenin geçmesinden sonra hala inşaata başlanmamışsa arsa sahibinin sözleşmeden dönme hakkını elde edeceğini kabul etmek gerekir.

b. İşin Programlanan Sürelerinde Gecikme Hali

İnşaatın çeşitli kademeleri için sözleşmeyle süreler belirlendiyse ve bu belirlenen sürelerde inşaat gelmesi gereken aşamalara ulaşamadıysa yani müteahhit hedeflerine ulaşamadıysa arsa sahiplerin sözleşmeden dönme hakkını kazandığı söylenebilecektir. Örneğin 4 katlık bir bina inşasında temelin kazılmasından 7 ay sonra kaba inşaatın bitmesi, 12 ay sonra ise iskân alınması planlanmış olabilir. Müteahhit yedinci ayın sonunda kaba inşaatı bitirmekten çok uzak ise on ikinci ayın sonunda da binanın iskân alamayacağı düşünülebilecektir.

c. İşin Zamanında Bitmeyeceğinin Anlaşılması

Tahminlere göre müteahhidin kararlaştırılan zamanda inşaatı bitiremeyeceği anlaşılırsa arsa sahibi daha fazla mağduriyet yaşamaması adına sözleşmeden dönebilecektir. Bu ihtimalde arsa sahibi hem inşaatın anlık durumunu hem de kalan sürede müteahhittin işi bitiremeyeceğini ispat edebilecek durumda olmalıdır. Müteahhit kalan sürede inşaatı bitirebilecek olduğunu ispat edebilirse uğradığı zararın tazmin edilmesini talep edebilecektir. Ayrıca söz konusu gecikmenin arsa sahibinin kusurundan kaynaklanmaması gerekmektedir.

Taraflar her üç ihtimalde de iddialarını fotoğraflarla, yapı denetim kuruluşunun belgeleriyle ve 3. kişilerin raporlarıyla ispat edebilecektir.

4. Temerrüttün Oluşması Halinde Arsa veya Yapı Sahibinin Seçimlik Hakları

a. Arsa ya da Yapı Sahibinin İnşaatın Teslimini ve Gecikme Tazminatını İsteme Hakkı

Arsa ya da yapı sahibi sözleşmeden dönme ya da ifadan vazgeçme yollarından birini tercih etmediyse, onun hala inşaatın teslimini beklediği kabul edilmelidir. Arsa ya da yapı sahibinin inşaatın teslimini beklemesi halinde, gecikilen dönem için müteahhitten gecikme tazminatı isteyebilecektir. Taraflar sözleşme yapılırken gecikme tazminatını ve miktarını kararlaştırmış olabilirler ancak söz konusu sözleşmede gecikme tazminatına ilişkin hüküm bulunmasa dahi arsa payı veya yapı sahibi rayiç kira bedeli üzerinden gecikme tazminatı isteyebilecektir.

b. Arsa ya da Yapı Sahibinin İnşaatın Tesliminden Vazgeçerek Olumlu Zararlarının Karşılanmasını İsteme Hakkı

Yüklenici inşaatın tesliminde gecikirse arsa ya da yapı sahibi inşaatın tesliminden vazgeçerek zararlarının karşılanmasını isteyebilecektir. Ancak bu talebe ilişkin bildirimin hemen yapılması gerekecektir. Söz konusu bildirimin yapılması üzerine yüklenicinin inşaatı tamamlama ve teslim borcu tazminat borcuna dönüşecektir. Arsa ya da yapı sahibine ödenmesi gereken tazminat miktarı, sözleşmedeki inşaat ediminin yerine getirilmemesinden doğan zararların tamamını kapsayacak tutarda olmalıdır. Hukuken ifade etmek gerekirse olumlu (müspet) zararın karşılanması gerekecektir. Olumlu zararın karşılanması, sözleşmeden beklenen yararın elde edilmemesi, bir başka deyişle malvarlığında şayet sözleşme ifa edilseydi gerçekleşecek artış ile mevcut durumdaki farkın maddi tutarı kadar paranın ödenmesi anlamına gelmektedir. İnşaat tamamlanmış olsaydı arsa veya yapı sahibinin elde edeceği kira bedelleri, gecikme cezası, işçilik ve malzeme bedeli, inşaatın teslim tarihindeki satım değeri ile ilerleyen zamanda teslim edilmişse bu tarihteki satım değeri arasındaki fark, kullanım değeri kaybı gibi zararlarını olumlu zarar kapsamında yükleniciden isteyebilecektir.

c. Arsa ya da Yapı Sahibinin İnşaat Sözleşmesinden Dönme ve Olumsuz Zararlarını İsteme Hakkı

Arsa veya yapı sahibi sözleşmeyi tek taraflı bildirimle ve geçmişe etkili (geriye dönük) olarak sona erdirebilecektir. Sözleşmeden dönülmek isteniyorsa, yükleniciye inşaatı teslim için verilen sürede inşaatın teslim edilmemesi halinde, sürenin bitiminde derhal bildirimde bulunulmalıdır.

Sözleşmeden dönülmesi halinde, sözleşme yapıldığı tarihten itibaren geçersizleştirildiğinden, daha önce verilmiş şeylerin iadesini gerektirmektedir. Geçersiz bir sözleşme ilişkisine istinaden yapılmış veya verilmiş şeyler söz konusu olacağı için bunların sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre istenebilecektir.

Öte yandan arsa veya yapı sahibi menfi zararını yani sözleşmenin geçerli olacağına, yerine getirileceğine duyulan inancın boşa çıkmasından kaynaklanan zararların tazminini de talep edebilecektir.

d. İnşaatın Üçüncü Kişiye Tamamlatılarak Masraf ve Zararların Ödenmesini Talep Hakkı

Arsa ya da yapı sahibine tanınan inşaatı zarar ve masrafları yükleniciye ait olmak üzere başkasına tamamlatma hakkı Borçlar Kanunu’nun 113. maddesinde düzenlenmiştir. Borçlar Kanunu madde 113 incelendiğinde;

‘’Yapma borcu, borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde alacaklı, masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi veya başkası tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir; her türlü giderim isteme hakkı saklıdır.’’

İfadelerine yer verilmiştir. İşbu maddeye göre yüklenici müteahhittin yapma borcunu yerine getirmemesi halinde, alacaklı arsa veya yapı sahibi masrafları yükleniciye ait olmak üzere inşaatın kendisi veya başkası tarafından yapımına izin verilmesini isteyebilecektir. Arsa ya da ya yapı sahibi izin talep ederken bir meblağın masraflar için kendisine ödenmesini isteyebilir veya masrafları daha sonra açacağı bir alacak davasıyla da isteyebilecektir.

5. Sonuç

Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum sebebiyle bireylerin yatırım ve paralarının değerlerini koruma şekilleri de son bir yıl içerisinde net şekilde değişti. Birçok kişi artık kazanımlarını gayrimenkul alımına harcayarak parasının değerini muhafaza etmeye çalışmaktadır. Bireylerdeki bu yönelim dolayısı ile de son dönemde inşaat sektörü yeniden rağbet görmeye başlamıştır.

İnşaat sektörünün günümüzde hızlı ve sürekli gelişimi sebebiyle kişiler arasında çok defa uyuşmazlık çıkabilmektedir. Bu uyuşmazlıkların başında yazımızda da anlattığımız üzere inşaatın geç teslimi yer almaktadır.

Her inşaat sözleşmesinde yüklenicinin inşaatı teslim borcunu sözleşmede kararlaştırıldığı şekilde ve zamanında teslim etme edimini yerine getirmesi beklenecek ve bu yükümlülüklerine uygun davranmayan yüklenicinin sorumluluğu doğacaktır.

Her ne kadar inşaatın geç teslimi durumunda arsa veya yapı sahibinin birçok seçimlik hakkı bulunsa da toplumumuz tarafından bu haklar yeterince bilinmemektedir. Bireyler haklarının ne kadar çok farkında olurlar ise toplumda uyuşmazlıkların çözüm hızı o kadar artacaktır.

Stj. Av. Alperen Çelik

 

Kaynakça:

1-     Av. Oğuz Yavuz, (2022), Müteahhidin Evi Zamanında Teslim Etmemesi,       

2-     Solmaz Hukuk ve Danışmanlık (2021), Yüklenicinin (Müteahhidin) Binayı Zamanında Teslim Etmemesi Halinde Arsa ya da Yapı Sahibinin Hakları

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN