Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

DEPREM SONRASINDA GETİRİLEN YENİ HUKUKİ DÜZENLEMELER İLE İLGİLİ DÜZENLEMELERİN UYGULANMASI

DEPREM SONRASINDA GETİRİLEN YENİ HUKUKİ DÜZENLEMELER İLE İLGİLİ DÜZENLEMELERİN UYGULANMASI

Ülkemizde meydana gelen ve 11 ilimizde yıkıcı sonuçlar doğuran depremler nedeniyle depremin meydana geldiği 06.02.2023 tarihinden itibaren ülkemizde pek çok yeni hukuki düzenleme yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda İlgili düzenlemelerin ve bu düzenlemelerden yararlanmak için neler yapılması gerektiğinin incelenmesi gerekmektedir.

İlk olarak yeni getirilen düzenlemelerin birçoğunun dayanağı olan ve 08.02.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince Anayasanın 119’uncu maddesi ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İllerinde 08.02.2023 Çarşamba günü saat 01.00’dan itibaren üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir. [1]

Gerçekten de Anayasanın “Olağanüstü Hal Yönetimi” kenar başlıklı 119. maddesine bakıldığında Cumhurbaşkanının; savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışma, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması, anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması, şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması, tabiî afet veya tehlikeli salgın hastalık ya da ağır ekonomik bunalımın ortaya çıkması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebileceği görülmektedir. Aynı madde gereğince ilgili Olağanüstü hâl ilanı kararı verildiği gün Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulacaktır.

Bu kapsamda ülkemizde meydana gelen ve 11 ilimizde yıkıcı sonuçlara yol açan şiddetli depremler nedeniyle ilan edilen olağanüstü hâl usulüne uygun olarak 08.02.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış ve aynı gün TBMM onayına sunulmuştur. Buna istinaden TBMM tarafından olağanüstü hâl kararı onaylanarak 1354 K. numaralı 09.02.2023 tarihli “Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İllerinde Üç Ay Süreyle Olağanüstü Hal İlan Edilmesine Dair Karar” Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. [2] Bu minvalde olağanüstü hâl kapsamında deprem nedeniyle getirilen yeni hukuki düzenlemeleri ayrıca incelenecektir.

1.  Olağanüstü Hal Kapsamında Yargı Alanında Alınan Tedbirler [3]:

Cumhurbaşkanı Kararı ile Olağanüstü hâl (OHAL) ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 06 Şubat 2023 tarihinden itibaren 06 Nisan 2023’e kadar yargıda yasal sürelerin bir kısmı durdurulmuştur, sürelerin durdurulmasında başlangıç ve bitiş tarihleri de dahil edilmiştir. İlgili yargı süreleri durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacaktır. Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki ilgili karar ile bütün yargı süreleri durdurulmamış bazı süreler istisna tutularak işlemeye devam edilmesi hükme bağlanmıştır.

Bu kapsamda durma kararının kapsamı dışında olan ve işlemeye devam edecek süreler şu şekildedir:

1-Suç ve ceza, kabahat ve idari yaptırım ile disiplin hapsi ve tazyik hapsi için kanunlarda düzenlenen zamanaşımı süreleri

2-Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenen ihtiyati tedbiri tamamlayan işlemlere ilişkin süreler

3- Ceza Muhakemeleri Kanunu kapsamında düzenlenen koruma tedbirlerine ilişkin süreler

4- TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri bakımından ilgili kanunda düzenlenen süreler

5- Nafaka alacaklarına ilişkin icra takibi süreleri

İlgili süreler dışında kalan dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikâyet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri de dâhil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler; İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki cevap, itiraz, istinaf, temyiz vb. süreler ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hâkim tarafından tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarındaki süreler, İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hâkim veya icra ve iflas daireleri tarafından tayin edilen süreler, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip işlemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınması, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemlere dair süreler ilgili kararname gereğince durdurulmuştur.

Ancak ilgili kararnamenin uygulanmasına ilişkin kişi, konu ve süre sınırlamaları bulunmakta olup 06.02.2023 tarihi itibarıyla yerleşim yeri olağanüstü hal ilan edilen iller olan gerçek ve tüzel kişiler ile aynı tarihte bu illerde bulunan kişiler bakımından ilgili süreler 06.04.2023 tarihine kadar ülke genelinde durdurulmuşken yerleşim yeri olağanüstü hal ilan edilmeyen ancak olağanüstü hal ilan edilen illerde kan veya kayın hısımlarının bulunan veya olağanüstü hal ilan edilen illerde felakete uğrayanların kurtarılması, meydana gelen hasar ve zararın telafi edilmesi yada ihtiyaçların karşılanması amacıyla bu illere giden kişiler için 06.03.2023 tarihine kadar ülke genelinde durdurulmuştur.

Bununla birlikte avukatlar açısından ayrıca düzenlemeye yer verilmiş olup yine; olağanüstü hal ilan edilen illerin barosuna 06.02.2023 tarihi itibarıyla kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup aynı tarihte bu illerde bulunan avukatlar tarafından takip edilen dava ve işlerle ilgili olarak bu avukatlar bakımından 06.04.2023 tarihine kadar ülke genelinde yargı süreleri durdurulmuşken olağanüstü hal ilan edilmeyen illerin barosuna kayıtlı avukatların ve bürolarında çalışan ancak olağanüstü hal ilan edilen illerde kan veya kayın hısımlarının bulunması veya olağanüstü hal ilan edilen illerde felakete uğrayanların kurtarılması, meydana gelen hasar ve zararın telafi edilmesi ya da ihtiyaçların karşılanması amacıyla bu illere giden avukatlar tarafından takip edilen dava ve işlerle ilgili olarak bu avukatlar bakımından 06.03.2023 tarihine kadar ülke genelinde yargı süreleri durdurulacaktır.

Öte yandan yargı sürelerinin durdurulması hiç işlem yapılamayacağı anlamına gelmemektedir, bu kapsamda kararname kapsamında yargı sürelerinin durdurulmasından yararlanan gerçek ve tüzel kişiler ile avukatlar, yerleşim yeri olağanüstü hâl ilan edilen iller dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler aleyhine icra ve iflas takibi, taraf ve takip işlemi ile ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemleri yapabilir. Ancak önemle belirtmek gerekir ki gerçek veya tüzel kişi tarafından bu şekilde başlatılan işlemler olması halinde ilgili işlemi yapan kişinin yargı sürelerinin durdurulması olanağından yeniden faydalanma imkânı bir daha bulunmamaktadır. Bu kişiler için yargı süreleri işlemin başlatıldığı tarihten itibaren işlemeye devam edecektir.

Yine ilgili kararname gereğince olağanüstü hâl ilan edilen yerlerde bulunan sulh ceza hakimlikleri veya mahkemeler tarafından düzenlenen yakalama emri üzerine yakalanan kişinin en geç yirmi dört saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılamaması ve sesli ve görüntülü iletişim sisteminin kullanılamaması durumunda, bu kişinin yakalandığı yer sulh ceza hakimi veya mahkemesi tarafından sorgusu yapılacak veya ifadesi alınacaktır.

Son olarak olağanüstü hâl ilan edilen yerlerde olağanüstü hâl süresiyle sınırlı olmak üzere;

-Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi yakalama anından itibaren dört günü geçemeyecektir. Delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle Cumhuriyet savcısı, gözaltı süresinin üç gün süreyle uzatılması hususunda yazılı olarak emir verebilecektir. Ancak şüphelinin yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu olan süre hariç tutulmuştur.

-Tutukluluğa itiraz, tahliye talepleri ve tutukluluğun incelenmesi dosya üzerinden karara bağlanabilecektir.

-Tahliye talepleri, tutukluluğun incelenmesiyle birlikte karara bağlanabilecektir.

-Ceza Muhakemesi Kanunu madde 108 gereğince en geç otuz günde bir yapılan tutukluluğun incelenmesi kararları ise bir defaya mahsus olmak üzere altmış günlük süreyle resen yapılacaktır.

2. Olağanüstü Hal Kapsamında Eğitim Alanında Alınan Tedbirler:

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde çok sayıda ilimizin etkilenmesi ve birçok afetzedenin evlerini kaybetmesi sonucunda Türkiye’deki bütün KYK yurtları belirli şartları taşıyan öğrenciler dışında boşaltılarak afetzedelerin kullanımına ve barınmasına tahsis edilmiştir. Bu kapsamda YÖK tarafından bütün yükseköğretim kurumlarının bahar dönemlerinin online yapılmasına ilişkin karar yayımlanmış olup zorunlu olan ilk ve ortaöğretim içinse eğitim yüz yüze olarak devam ettirilmektedir.

Bunun yanında ailesi veya kendisi olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden ve herhangi bir Devlet yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden veya olağanüstü hal ilan edilen illerdeki Devlet yükseköğretim kurumlarında eğitimine devam eden öğrenciler ile olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden ve hu illerdeki Devlet yükseköğretim kurumlarında eğitimine devam eden yurtdışından kabul edilmiş öğrencilerin de 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı bahar dönemi için ödemeleri gereken katkı payı ve öğrenim ücretinin Devlet tarafından karşılanmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı bahar dönemi için katkı payı ve öğrenim ücretini daha önceden yatırmış öğrencilere ise yükseköğretim kuramları tarafından ilgili bedel iade edilecektir.

Bununla birlikte 06.02.2023 talihinden itibaren meydana gelen depremler sebebiyle annesi veya babası ya da vasisi vefat eden okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine; parasız yatılılığa yerleşip yerleştirilmediğine bakılmaksızın, örgün öğretime devam etmek şartıyla, 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 2684 sayılı Kanun uyarınca ödenen burs miktarı kadar aylık eğitim desteği verileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak bu eğitim desteğinden 2684 sayılı Kanun uyarınca halihazırda burs almakta olan öğrenciler yararlanmayacaktır. 2684 sayılı Kanun uyarınca yapılacak burs desteği her yıl temmuz ayında belirlenmekte olup bu kapsamda 2022 yılına ilişkin burs tutarı 633 TL iken 2023 yılına ilişkin miktar henüz belirlenmemiştir.

3. Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirler [4]:

Meydana gelen depremler sonucunda hiç şüphesiz ki afetten etkilenen illerde bulunan çalışma ve hizmet sektörü de büyük hasara uğramış, bu kapsamda ilgili sektörlerde çalışan işçilere ne olacağı konusu ön plana çıkmıştır. Buna yönelik işçiyi korumak amacıyla yeni düzenlemelerin getirilmesi ihtiyacı söz konusu olmuştur.

3.1. Fesih Açısından Getirilen Düzenleme:

Getirilen yeni düzenlemeler ile olağanüstü hal ilan edilen illerde akdedilmiş olan iş veya hizmet sözleşmeleri 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler gereğince haklı nedenle fesih, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyecektir. Getirilen düzenleme ile iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık hariç haklı nedenle fesih hallerinin bile depremden etkilenen OHAL kapsamındaki illerde çalışan işçilerin sözleşmelerinin sona ermesine neden olamayacağı açıkça hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda getirilen düzenlemeyle zayıf olan işçinin korunması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilgili hükme aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline cezai yaptırımda getirilmiş olup buna göre sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanması söz konusu olacaktır.

3.2. Nakdi Ücret Desteğine İlişkin Düzenleme:

Aynı zamanda söz konusu kararname gereğince deprem bölgesinde yer alan illerdeki işçilerden kısa çalışma başvurusu kapsamında yeni bir hak sahipliği oluşmayanlar ile yukarıda sayılan nedenlerle iş sözleşmesi sona ermiş olup işsizlik ödeneğine hak kazanmamış olanlara herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla kısa çalışma uygulanan dönemde veya işsiz kaldıkları süre boyunca kadar olağanüstü hal süresini geçmemek şartıyla günlük 133,44 Türk lirası nakdi ücret desteği sağlanacağı hüküm altına alınmıştır.  İlgili ücret desteği İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak olup yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti de yapılamayacaktır.

4. Depremin Sonuçlarının Araştırılmasına Yönelik Getirilen Düzenlemeler:

Ülkemizde yaşanan yıkıcı depremler üzerinde önemle durulması gereken sorun olarak binaların depreme dayanıklı olarak yapılması ve sıkı bir denetimden geçmesi gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Deprem ülkesi olarak nitelendirilen ve bünyesinde birçok fay hattını barındıran ülkemizde depremler nedeniyle yıkılan binlerce binanın olmasının sebebi hiç şüphesiz ki ülkemizin fay hatları dikkate alınmaksızın yapıların oluşturulmasıdır.

Bu kapsamda TBMM tarafından bir daha bu tarz bir felaket ve yıkımla karşılaştırılmaması amacıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili araştırma komisyonu kurulması kararı verilerek 03.03.2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. İlgili karara göre Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına karar verilmiştir. Bu araştırmayı yapacak Komisyon ise 21 üyeden oluşacak ve çalışma süresi 3 ay olup, komisyon gerektiğinde Ankara dışında da çalışmalarda bulunabilecektir. [5]

Aynı zamanda depremde yıkılan binalar ve oluşan can kayıplarının sorumluların tespit edilmesine yönelik depremlerden etkilenen 10 kentte 350 savcı, bilirkişilik desteği sağlamak ve sağlık çalışanlarına destek amacıyla toplam 363 uzman doktor, otopsi teknikeri ve biyolog görevlendirilerek deprem bölgesinde yıkılan binaların sorumlularına ilişkin hukuki soruşturmalar da yürütülmeye de başlanmıştır.

5.  Olağanüstü Hal Kapsamında Sağlık Alanında Alınan Tedbirler [6]:

Deprem bölgesinde etkilenen sağlık alanında faaliyet gösteren meslek gruplarına ilişkin 13.02.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan CBK gereğince olağanüstü hal ilan edilen şehirlerde olağanüstü hal süresi boyunca mesleklerini serbest olarak icra eden eczaneler ile tıbbi cihaz satış merkezlerine, optisyenlik müesseselerine, ısmarlama protez ve ortez merkezlerine, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarı olarak faaliyette bulunan işletmelere valilik tarafından uygun görülen mekanlarda veya mobil araçlarda Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre faaliyet izni verilebilecektir.

Yine olağanüstü hâl süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan serbest eczaneler ilaç takip sistemi işlemlerinden muaf tutulabilecektir. Ancak her ne kadar muafiyet söz konusu alsa da kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçlar için ayrıca düzenli defter kayıtlarının tutulması ve bu ilaçların reçetelerinin bir nüshasının saklanması gerekmektedir.

Aynı şekilde Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan tıbbî cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarları ise ürün takip sistemi bildirimlerinden Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muaf tutulabileceklerdir.

İlgili kararnamenin uygulanması açısından Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan E-78704445-511 sayılı “Olağanüstü Hal İlan Edilen İllerde Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Faaliyetlerinin Yürütülmesi” konulu Genelge’ye göre ise ilaç takip ve ürün takip sisteminden muafiyet hakkından yararlanmak için Valiliğe bildirimde bulunmak gerekmektedir, ayrıca söz konusu genelge gereğince ilgili muafiyet takip sistemlerinin kullanılmasına ilişkin eksikliğin giderilmesine kadar geçerli olabilecektir. Ayrıca kararname kapsamında mobil araçlarda hizmet veren veya bu işler için valiliklerce uygun görülen mekanlarda faaliyet gösteren eczacı, tıbbi cihaz satış merkezleri, optisyenler, protez, işitme cihazı merkezleri için genelge gereğince yeni bir ruhsat düzenlenmesine gerek bulunmamasının yanında bu yerlerde çalışan işçiler için de Valilikçe personel geçici çalışma belgesi düzenlenecektir. [7]

6. Depremler Nedeniyle Zarar Gören İllerdeki Yetiştiricilere Yem, Şeker ve Canlı Hayvan Desteği Verilmesine İlişkin Düzenlemeler:

Getirilen yeni düzenlemelerle 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 06.02.2023 ile 31.12.2023 tarihleri arasında bir defaya mahsus olmak üzere hayvan başına yem desteği yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

İlgili yem yardımı Hayvancılık Bilgi Sistemi içerisinde yer alan TÜRKVET veri tabanına kayıtlı yetiştiricilere, sisteme kayıtlı hayvan sayılarını aşmamak ve üst sınırı Tarım ve Orman Bakanlığınca (Bakanlık) belirlenmek üzere yapılabilecek olup büyükbaş (sığır, manda) için 500 TL/baş, küçükbaş (koyun, keçi) için 50 TL/baş destekleme ödemesi şeklinde gerçekleştirilecektir.

Aynı zamanda etkili afet bölgesi ilan edilen yerlerde, arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerine, bulundukları bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, verimliliğini artırmak ve hayvan sağlığı ile refahını temin etmek amacıyla, bir defaya mahsus olmak üzere canlı hayvan ve besleme amaçlı şeker yardımı da yapılacaktır. Bu kapsamda canlı hayvan desteği depremden zarar gören yetiştiricilere, yine ilgili il/ilçe hasar tespit komisyonu tarafından telef olduğu tespit edilmesi şartıyla telef olan arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sayısı kadar yapılacaktır.

7. Depremler Nedeniyle Zarar Gören İllerdeki Tarımsal Üreticilerin Kredilerinin Ertelenmesine İlişkin Düzenleme [8]:

21.02.2023 Tarihli ve 6816 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde bulunan ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamında düşük faizli krediden yararlanan tarımsal üreticilerin kredi borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesine karar verilmiştir.

Kredi borcu anapara toplamı 250.000 TL ve altında olan kişilerin kredilerinin ertelenmesi için Banka veya TKK’ya müracaatına ve herhangi bir hasar tespiti yapılmasına gerek olmadan ilgili kredi borçları Banka veya TKK tarafından resen ertelenecekken kredi borçlarının anapara toplamı 250.001 TL ve üzerinde olan kişilerin kredilerinin ertelenmesi için bu kişilerin tarımsal ürünleri/varlıkları en az %30 ve üzeri zarar görmesi ve bu durumlarının il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenmesi gerekmektedir. Ancak yine de ilgili kişiler açısından kredi borçları resen ertelenmemektedir, Banka veya TKK’ya müracaat etmeleri ve erteleme talebinde bulunmaları gerekmektedir. İlgili müracaat ise kredi borcunun vadesi hasar tespit komisyonunun kararından itibaren bir yıl içerisinde dolacaklar için bir ay içerisinde, vadesinin dolmasına bir yılı aşkın süre bulunanlar için bir yıl içerisinde yapılmalıdır.

8. Diğer Düzenlemeler:

Getirilen en önemli düzenlemelerden biri ise; depremde evlerini kaybeden afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek üzere afetler sonrasında AFAD tarafından nakdi olarak “Afetzede Barınma Yardımı” adı altında karşılıksız barınma desteği yapılmasıdır. Söz konusu yardım Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi ve kiracılara yapılacak olup kişilerin yardımdan yararlanabilmesi için e-devlet üzerinden “Afetzede Barınma Yardımı” na başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 15.000 TL taşınma yardımının yanında 12 ay boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5.000-TL olmak üzere toplam 60.000-TL, kiracı olanlara ise aylık 2.000-TL olmak üzere toplam 24.000-TL kira yardımında bulunulacaktır.

Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki uygulamada her ne kadar ev sahipleri yıkılan binaların kendilerinin mülkiyetinde bulunduğu iddialarıyla kiracılardan aldıkları maddi desteği talep etse bile yapılan bu yardım afetzedelere taşınması ve barınması için yapılmakta olup yıkılan evlerdeki hak sahiplerinin yıkılmadan dolayı uğradıkları mağduriyeti giderme amacını taşımamaktadır. Zira ev sahipleri mülkiyetinde bulunan ve yıkılan evlere ilişkin zararlarını zorunlu deprem sigortasına başvurarak zaten karşılayabilmektedir. Bu kapsamda ev sahiplerince kiracılara yöneltilen bu yöndeki taleplerin haksız ve hukuka aykırı olduğunu ayrıca belirtmek isteriz.

Sonuç olarak ülkemizde meydana gelen depremler hukuk alanında da birçok eksiğimiz olduğunu gün yüzüne çıkarmış bulunmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi ve insanların hak kaybı yaşamaması açısından her geçen gün yukarıda bir kısmına yer verildiği üzere yeni düzenlemeler getirilerek insanların hukuki güvenliği sağlanmaya çalışılmaktadır.

Stj. Av. Beyza Nur Göksel

 

Kaynakça:

1. 08.02.2023 Sayılı Resmî Gazete

2. 10.02.2023 Sayılı Resmî Gazete

3. 11.02.2023 Sayılı Resmî Gazete

4. 22.02.2023 Tarihli Resmî Gazete

5. 03.03.2023 Tarihli Resmî Gazete

6.  13.02.2023 Tarihli Resmî Gazete

7. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan E-78704445-511 sayılı “Olağanüstü Hal İlan Edilen İllerde Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Faaliyetlerinin Yürütülmesi” konulu Genelge

8. 21.02.2023 Tarihli Resmî Gazete 

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN