Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

6563 SAYILI ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

6563 SAYILI ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

I- GİRİŞ

E- ticaretin hayatımızın önemli bir parçası olmasıyla birlikte, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı her geçen gün artmakta ve sektör gün geçtikçe büyüyüp gelişmektedir. Bununla birlikte; e-ticaret sektöründeki rekabetin korunması, tüketicilerin yaşayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi amacıyla yeni kanuni düzenleme yapma ihtiyacı doğmuştur.

7 Temmuz 2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmî Gazete’de 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklikler öngören Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“E-Ticaret Değişiklik Kanunu”) yayımlanmıştır. [1]

Değişiklik ile e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi, pazarın dengeli ve ölçülü bir şekilde büyümesi hedeflenmiş, Kanunun kapsamı dışında tutulan kurumlara, yeni tanımlara, hukuka aykırı olarak nitelendirilen içeriklere, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılarının yükümlülüklerine, e-ticaret şirketlerine verilecek lisanslara ilişkin şartlara, yaptırımlara yer verilmiştir.

1.1. Değişiklikle Birlikte Gelen Yeni Tanım ve Kapsamlar

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesine eklenen fıkra ile seyahat acenteliği, sivil havacılık, bireysel emeklilik, bankacılık, sigortacılık, finansman, sermaye piyasası, ödeme hizmetleri, bahis ve şans oyunları ile elektronik haberleşme alanlarında faaliyet gösteren işletmeler elektronik ticaret hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı olarak kabul edilmeyecektir.

Yapılan düzenlemeyle birlikte; 01.01.2023 itibarıyla kanunda yeni tanımlar yer alacak olup, bu tanımlar aşağıdaki gibidir:

Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı: Elektronik ticaret pazar yerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıyı ifade etmektedir.

Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı: Elektronik ticaret pazar yerinde ya da kendine ait elektronik ticaret ortamında mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcıyı ifade etmektedir.

Elektronik ticaret ortamı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunulan internet sitesi, mobil site veya mobil uygulama gibi platformları ifade etmektedir.

Elektronik ticaret pazar yeri: Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının aracılık hizmetlerini sunduğu elektronik ticaret ortamını ifade etmektedir.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS): Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması, elektronik ticaret verilerinin toplanması, bu verilerin işlenerek istatistiki bilgilerin üretilmesi amacıyla Bakanlık tarafından oluşturulan ve bu Kanun kapsamında kayıt ve bildirim yapılabilmesine imkân sağlayan bilgi sistemini ifade etmektedir.

Net işlem hacmi: İptal ve iadeler hariç olmak üzere, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı için aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerleri, elektronik ticaret hizmet sağlayıcı için ise elektronik ticaret pazar yeri niteliğini haiz olmayan kendine ait elektronik ticaret ortamları üzerinden belirli bir dönemde yapılan sözleşme ve verilen siparişler için düzenlenmesi gereken nihai fatura veya fatura yerine geçen belge değerleri toplamını ifade etmektedir.

Ekonomik bütünlük: Bir kişinin, bir ticaret şirketinin doğrudan veya dolaylı olarak paylarının en az yüzde yirmi beşine ya da oy haklarının çoğunluğuna veya onu yönetebilecek kararları alabilecek payına sahip olmasını, şirket sözleşmesi uyarınca yönetim organında karar alabilecek çoğunluğu oluşturan sayıda üyeyi seçme hakkını haiz olmasını, kendi oy haklarının yanında bir sözleşmeye dayanarak tek başına veya diğer pay sahipleriyle birlikte oy haklarının çoğunluğunu oluşturmasını, bir ticaret şirketini sözleşmeye bağlı olarak hâkimiyeti altında bulundurmasını veya bu hâllere bağlı olarak bu kişiyle bağlantılı tüm ticaret şirketleri ve bu kişiye ait işletmeler arasındaki ilişkiyi ya da pay sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın birden fazla ticaret şirketinin aynı kişi veya kişiler tarafından yönetilmesini ifade etmektedir.

1.2. Aracı Hizmet Sağlayıcıların Hukuka Aykırı İçerikten Sorumluluğu

6563 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiş olup, diğer kanunlarda aksi öngörülmediği sürece, aracı hizmet sağlayıcının hizmet sağlayıcı tarafından sunulan mal ve/veya hizmetlere ilişkin hukuka aykırı içeriklerden sorumlu olmayacağı düzenlenmiştir. Değişiklikle birlikte; aracı hizmet sağlayıcıya, ilgili hukuka aykırılıktan haberdar olması halinde hem içeriği kaldırma hem de bu hukuka aykırılığı kamu kurum ve kuruluşlarına bildirme yükümlülüğü getirilmiştir.

1.3. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Yetkisi Konusunda Yapılan Değişiklikler

6563 sayılı Kanunun 11. maddesine eklenen fıkralar ile Bakanlığa, Kanunun uygulanmasını ve elektronik ticaretin gelişimini sağlama, etkin ve adil rekabet ortamını koruma, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının faaliyetlerine yönelik düzenleme yapma ve aracılık sözleşmesinde yer verilmesi zorunlu unsurları belirleme yetkisi verilmiştir.

Bununla birlikte; Bakanlık, Kanunun uygulanmasını sağlamak amacıyla denetim yapmaya ve denetim sonuçlarını açıklamaya, denetim sırasında özel uzmanlık veya teknik bilgi gerektiren durumlarda bilirkişi görevlendirmeye, bilirkişinin hak ve yükümlülükleri ile görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları yönetmelikle belirlemeye yetkili kılınmıştır. Bilirkişiye verilecek ücretin tutarı Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca birlikte tespit olunacak ve bu ücret Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.

Bu kapsamda, aracı hizmet sağlayıcılar ve hizmet sağlayıcılar, düzenleme kapsamındaki iş ve işlemlerine ilişkin bilgi, belge, defter ve elektronik kayıtlarını, iş veya işlemin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklamakla yükümlü kılınmıştır.

Ticaret Bakanlığı aynı zamanda Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumundan, sesli arama ve kısa mesaj yoluyla ticari elektronik ileti gönderen gerçek ve tüzel kişilerin bilgilerini almaya yetkili kılınmıştır.

1.4. Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları İçin Getirilen Yükümlülükler

6563 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile aracı hizmet sağlayıcılarına yeni yükümlülükler getirilmiştir. Bu yükümlülüklerden bazıları genel yükümlülükler şeklinde düzenlenmiş, bazıları ise işlem hacmine bağlı olarak ayrıma tabi tutulmuştur. Yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir:

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markasını taşıyan ya da marka kullanım hakkını haiz olduğu malları satışa sunamaz veya bu malların satışına aracılık edemez. Bu malların, farklı elektronik ticaret ortamında satışa sunulması hâlinde bu ortamlar arasında erişim imkânı sunamaz ve birbirinin tanıtımını yapamaz. Bu hüküm, toplam satış hasılatının yarısından fazlasını elektronik ticaret dışındaki satışlardan elde eden kişilerin markasını taşıyan veya marka kullanım hakkını haiz olduğu mallar hakkında uygulanmaz.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlemesi gereken belgelerdeki bilgilere, satışın yapıldığı elektronik ticaret pazar yerinde yer verebilmesine imkân sağlar.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcının yazılı şekilde ya da elektronik ortamda önceden olumlu irade beyanını almadan bunların ETBİS’e kayıtlı alan adlarının ana unsurunu oluşturan tescilli markalarını kullanarak çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetinde bulunamaz.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının tanıtıcı bilgilerini, kendisinden temin ettiği belgeler üzerinden veya ilgili kurumların erişime açık elektronik sistemlerinden doğrular.


Bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, yukarıda yer verilen yükümlülüklere ek olarak aşağıda yer alan hususlara uymakla yükümlü olacaktır:

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcı ve alıcıdan elde ettiği verileri, yalnızca aracılık hizmetlerinin sunulması amacıyla kullanır ve aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerleri veya diğer elektronik ticaret ortamlarında elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarla rekabet ederken kullanamaz.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının satışları dolayısıyla elde ettiği verileri bedelsiz taşımasına ve bu veriler ile bunlardan elde ettiği işlenmiş verilere bedelsiz ve etkin şekilde erişim sağlamasına teknik imkân sunar.

ü  E-ticaret şirketlerinin borsada kayden izlenen paylar hariç olmak üzere, şirket ortaklarının yüzde beş ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini, bu oranlara ulaşılmasını sağlayan devrin veya edinimin pay defterine işlendiği tarihten itibaren bir ay içinde Bakanlığa bildirilecektirler-ticaret aracı hizmet sağlayıcısının faaliyetlerini, yönetim ve organizasyon yapısını, mevcut pay sahipleri ve bunların pay oranları ile iştirakleri ve iştirakleri nezdindeki pay oranlarını, ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişi bilgilerini, finansal tablolarını içerecek şekilde finansal durumunu gösterir bağımsız denetçi raporu Ticaret Bakanlığı’na sunulacaktır.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, şirket kurması, kurulmuş şirketin paylarını devralması veya bu payları devretmesi hâlinde; kuruluşta kuruluşun ticaret siciline tescilinden, devirde ise devrin pay defterine işlendiği tarihten itibaren bir ay içinde bu işlemleri Bakanlığa bildirir.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından sağlanan içerikle ilgili mevzuata aykırı hususların tespitine yönelik işlemleri ve bunun neticesinde tespit edilen aykırılıkları içeren raporu Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre Bakanlığa gönderir.

Bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, yukarıda yer verilen yükümlülüklere ek olarak aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

ü  Aracı hizmet sağlayıcı, net işlem hacminin aynı takvim yılına ilişkin on iki aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi değişim oran uygulanmış tutarının otuz milyar Türk liralık kısmı için bu tutarın yüzde ikisine, otuz milyar Türk lirasının üzerindeki kısmı için ise bu tutarın binde üçüne kadar reklam harcamasını izleyen takvim yılında yapabilir.

ü  Aracı hizmet sağlayıcı, net işlem hacminin aynı takvim yılına ilişkin on iki aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi değişim oram uygulanmış tutarının otuz milyar Türk liralık kısmı için bu tutarın yüzde ikisine, otuz milyar Türk lirasının üzerindeki kısmı için ise bu tutarın binde üçüne kadar promosyon, ödül, puan, kupon, hediye çeki ve benzeri imkânları izleyen takvim yılında sunabilir.

ü  E-ticaret hizmet sağlayıcısının ticari ilişkilerini, alternatif kanallardan aynı ya da farklı fiyattan mal veya hizmet sunmasını ya da reklam yapmasını kısıtlayamayacak, herhangi bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlayamayacaktır. Ayrıca buna imkân sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer veremeyecektir.

Bir takvim yılındaki net işlem hacmi altmış milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar, yukarıda yer verilen yükümlülüklere ek olarak aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

ü  Aracı hizmet sağlayıcılar aracılık sunduğu pazar yerinde kredi kartıyla yapılan kredili ödemeler ve diğer ödemeler hariç olmak üzere ekonomik bütünlük içinde bulundukları bankaların ya da 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketlerin, kredi verme işlemleri dâhil sundukları her türlü hizmetin gerçekleştirilmesine ilişkin faaliyette bulunmasına imkân sağlayamaz.

ü  Aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerindeki satışlar, kendisinin elektronik ticaret hizmet sağlayıcı olarak yaptığı satışları ile elektronik ticaret dışındaki satışları hariç olmak üzere, 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında eşya taşımacılığı, 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma ve Altyapı Alanına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında taşıma işleri organizatörlüğü ve 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu kapsamında posta hizmet sağlayıcılığı faaliyetlerinde bulunamaz.

ü  Mal veya hizmet ilanlarının yayımlanmasına elektronik ortam sağlaması halinde, aynı ortamda mal veya hizmet teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayamaz. Bu hizmetlerin kendisi veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişiler tarafından farklı elektronik ortamlarda verilmesi halinde bu ortamlar arasında erişim imkânı sunamaz ve birbirinin tanıtımını yapamaz.

ü  Bu hükümler, münhasıran elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

1.5. Elektronik Ticaret Lisansı Kapsamında Yapılan Değişiklikler

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik ile belirli şartları taşıyan elektronik ticaret hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı için lisans alma zorunluluğu getirilmiştir. Konuyla ilgili olarak yapılan düzenleme aşağıdaki gibidir:

ü  Bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, faaliyetine devam edebilmek için Bakanlıktan lisans almak ve lisansını yenilemek zorundadır. Lisans alma başvurusu, hadlerin aşıldığı tarihi izleyen takvim yılının; lisans yenileme başvurusu ise eşikler aşıldığı sürece her takvim yılının mart ayı içinde yapılır.

ü  Lisans ücreti, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılardan, bunların e-ticaret pazaryerlerinde bir önceki takvim yılında gerçekleşen net işlem hacimleri oranında tahsil edilecektir. Ticaret Bakanlığınca lisans ücreti peşin olarak tahsil edilecek ve söz konusu parasal eşikler, her yıl ETBİS verileri kullanılarak hesaplanan e-ticaret hacminin yıllık değişim oranına göre artırılacaktır.

ü  Lisans ücretinin hesaplanmasında, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve ekonomik bütünlük içinde bulunduğu e-ticaret pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar hesaba dahil edilmeyecektir.

1.6. Haksız Ticari Uygulamalar ile İlgili Yapılan Düzenlemeler

E-ticaret sektörünün hızla büyümesi ve her geçen gün sektöre dahil olan aktör sayısının artmasıyla birlikte; sektördeki rekabetin korunmasını sağlamak güçleşmiş ve bu durum 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını zorunlu kılmıştır. Kanun kapsamında getirilmiş olan değişikliklerden biri de haksız ticari uygulamalar ile ilgili olup, söz konusu düzenlemeye aşağıda yer verilmiştir:

ü  Elektronik ticarette haksız ticari uygulamada bulunulamaz. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalarının haksız olduğu kabul edilir.

Aşağıdaki uygulamalar her durumda haksız ticari uygulama sayılır:

ü  Mal veya hizmet satışı karşılığında elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya yapılması gereken ödemenin, en geç satış bedelinin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının tasarrufuna girdiği ve siparişin alıcıya ulaştığı tarihten itibaren beş iş günü içinde eksiksiz yapılmaması.

ü  Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dâhil olmak üzere, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlanması.

ü  Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıyla olan ticari ilişkinin koşullarının, yazılı şekilde veya elektronik ortamda yapılan aracılık sözleşmesiyle belirlenmemesi ya da bu sözleşmenin açık, anlaşılır ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından kolay erişilebilir olmasının sağlanmaması.

ü  Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının aleyhine olacak şekilde aracılık sözleşmesi hükümlerinde geçmişe yönelik veya tek taraflı değişiklik yapılması ya da buna imkân sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer verilmesi.

ü  Herhangi bir hizmet verilmediği veya verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin tutar ya da oranı aracılık sözleşmesinde belirtilmediği hâlde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıdan bedel alınması.

ü  Aracılık sözleşmesinde herhangi bir nesnel ölçüte yer verilmediği hâlde ya da kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle elektronik ticaret hizmet sağlayıcının sıralama ya da tavsiye sisteminde geriye düşürülmesi, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya sunulan hizmetin kısıtlanması, askıya alınması veya sonlandırılması.

1.7. Değişiklikle Birlikte Öngörülen Yaptırımlar

Yapılan değişikliklerle birlikte; haksız ticari uygulamada bulunan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar için kayda değer yaptırımlar öngörülmüştür. Değişiklik öncesinde var olan yaptırımlar güncellenmiş ve ceza miktarlarında değişiklikler yapılmıştır.

1.8. Yürürlük Tarihi ve Uyum Süreci

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerin kapsamlı olması, sektörde faaliyet gösteren aktörlerin yeni düzenlemelere uyumunun sürece yayılması gerekliliğini doğurmuştur. Bu nedenle getirilen değişiklikler 01.01.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

Aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu yerlerde kendisinin veya kendisi ile ekonomik bütünlük içinde olan kişilerin ve kurumların markaların kendisine ait pazarda satamayacağı ve bu malların satıldığı diğer pazarlara erişim imkanı sağlayamayacağına ilişkin hükme, yine bir takvim yılındaki net işlem hacmi  altmış milyar Türk lirasının üzerinde olan  ve iptal ile iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı için öngörülen ek yükümlülükler ile diğer fıkralarda yer verilen eşya taşıma, taşıma işlemi organizatörlüğü ve posta hizmetlerine ilişkin yasaklara hem hizmet sağlayıcılar hem de aracı hizmet sağlayıcılar 01.01.2024’e kadar uymakla yükümlü olacaktır.

Lisans alma yükümlülüğü 01.01.2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olup, yürürlük tarihinden önce yapılan ve aynı tarihten itibaren 6 ay içinde bu düzenlemeye uygun hale getirilmeyen aracılık sözleşmelerinin ilgili hükümleri geçersiz sayılacaktır.

II- SONUÇ

E-ticaret sektörüne tüketiciler tarafından gösterilen rağbet doğrultusunda, sektöre dahil olan aktörler her geçen gün artmakta ve sektördeki rekabetin korunması güçleşmektedir. Bu kapsamda 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda Kanunda önemli değişiklikler öngörülmüştür.

Öncelikle Kanun kapsamında olmayan işletmeler tespit edilmiş ve değişen koşullara uygun olarak yeni tanımlar Kanun kapsamına alınmıştır. Bakanlığa verilen yetkiler genişletilmiş olup, haksız ticari uygulamalar örneklendirilmiş ve bu uygulamalara ilişkin olarak yaptırımların türü ve miktarı revize edilmiştir.

Değişiklik kapsamında getirilen en önemli yeniliklerden biri ise belirli şartları taşıyan e-ticaret hizmet sağlayıcılarına ve e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına lisans alma zorunluluğu getirilmesidir. Bu zorunlulukla birlikte e-ticaretin güvenilirliğinin artırılması hedeflenmiştir.

Hiç şüphesiz ki sektörde faaliyet gösteren aktörlerin bu değişikliklere uyum sağlaması bir süreci beraberinde getirecektir. E-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da düzenli olarak değişiklik yapılmasını ise zorunlu kılacaktır.

Av. Gülşah Işık

 

Kaynakça:

1. Resmî Gazete: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/07/20220707.pdf

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN