Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

6502 SAYILI KANUN VE FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ ÇERÇEVESİNDE ÜRÜN ETİKETİ İÇERİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DENETİMİ

6502 SAYILI KANUN VE FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ ÇERÇEVESİNDE ÜRÜN ETİKETİ İÇERİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DENETİMİ

1.Etiket İçeriğinin Değerlendirilmesi

 

İşletmelerin rekabetin yoğun olduğu, teknolojinin ve kitle taşımacılığının hızla geliştiği pazarlarda var olabilmeleri için pazarlama anlayışını benimseyerek faaliyetlerini bu anlayışa göre planlamaları ve yürütmeleri gerekmektedir. Günümüzde artan rekabetle birlikte işletmelerin pazarlama stratejilerinden biri haline gelen etiketler tüketiciler için ürünü tanıtma işlevini sağlamaktadır. Refah düzeyinin yükselmesi, çalışan kadınların sayısında meydana gelen artış ve geleneksel aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş gibi nedenler tüketici talebini ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve günümüzde ihtiyaç fazlası olarak tüketim alışkanlıklarının gelişmesiyle birlikte Devletler bu konuda tüketiciyi korumak adına sıkı denetimler yapmaktadır.

 

Bu kapsamda etiket içeriğinin tüketiciyi yanıltmaması, aldatmaması ve tüketicinin yanlış kanaatte bulunmasını doğuracak şekilde bir içeriğe sahip olmaması gerekmektedir. Satıcıların artan rekabet koşularında rakiplerinin önüne geçmek niyetiyle ve tüketiciyi etkilemek adına etiket üzerinde yapacakları ürüne ait olmayan ya da ürünle ilgili yanlış anlaşılma yaratacak her ibare tüketicinin yanlış kanaate varmasına sebep olabilecektir. Bu bağlamda etiket satıcının tüketiciyi aydınlatma yükümlülüğü doğrultusunda yerine getirmesi gereken bir yükümlülüktür.

 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un Fiyat Etiketi kenar başlıklı 54. maddesi uyarınca, Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. [1] 

 

Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır.  Etiket koyma zorunluluğu, tüketicinin satın alacağı malın fiyatı, cinsi, üretim yeri hakkında bilgi sahibi olmasına, bu bağlamda diğer mallarla karşılaştırma yapmasına, sonuç olarak aydınlatılmasına hizmet etmektedir. [2]

 

Etiket ürün üzerinde ve ambalajın üzerinde ürünü tanımlayan değişik biçimlerde yazılı basılı bilgiyi, şekli, işareti, grafiği ve resimleri kapsar. Etiketin içeriğinde neleri ihtiva etmesi gerektiği Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Fiyat Etiketi Yönetmeliği madde 5 uyarınca bir etikette malın; üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı, birim fiyatının ve satış fiyatının uygulandığı tarih ve üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretin bulunması gerekir. Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Fiyat Etiketi satıcı tarafından perakende satışa arz edilen mallara ilişkin olarak Yönetmelik ile belirlenen zorunlu hususlar hakkında tüketicileri bilgilendirme amacı ile kullanılan etiketi şeklinde tanımlanmıştır. [3]

 

Fiyat etiketi malın niteliğine, malın satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne, ticari usul ve adetlere göre malın veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak, bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılır. Yönetmelik uyarınca kimi ürünler bakımından etiket bulundurulması zorunlu tutulmuşken kimisi için zorunlu tutulmamıştır. Bu zorunluluk ürün ambalajında ürüne dair bilgilerin yer alması hali, ürünün satış fiyatı üzerinde yazılı olan  kitap, dergi gibi ürünler ve yönetmelikte gösterilen diğer ürünler için zorunlu tutulmamıştır.

 

Ancak unutulmamalıdır ki etiket koyma zorunluluğu, tüketicinin satın alacağı malın fiyatı, cinsi, üretim yeri hakkında bilgi sahibi olmasına, bu bağlamda diğer mallarla karşılaştırma yapmasına, sonuç olarak aydınlatılmasına hizmet etmektedir. Etiket bulundurma zorunluluğundan muaf tutulan ürünler ancak Kanun tarafından belirlenebilir.

 

Etiketlerin yazım dilinin Türkçe olması zorunludur. Etiket içeriğinin yanıltıcı ya da aldatıcı bilgi içermemesi gerekmektedir. Ürün içeriği ile etiketin uyumlu olması bu kapsamda tüketicinin yanılmasına sebebiyet verebilecek herhangi bir ibarenin yer almaması gerekir. Bu kapsamda ürün etiketinde yer alan bir ibarenin ortalama bir tüketiciyi aldatan ya da aldatmaya elverişli olması halinde tüketici aslında taraf olmayacağı bir hukuki ilişkiye sırf o ibare sebebiyle taraf olmuş ise o ibarenin etiket üzerinde bulunması, aldatıcı eylem olarak kabul edilir. Bu husus, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği m.29’da  düzenlenmiştir. [4] Bu kapsamda ortalama bir tüketicinin yanılması ya da aldatılması esas alınmış tüketici bu suretle korunmaya çalışılmıştır.

 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m.8/2 hükmü uyarınca ürün etiketinde yazan bir hususun üründe bulunması hali ürünün ayıplı mal olarak kabul edeceğini göstermektedir. Satıcı, ürün etiketinde yer alan bir hususun üründe bulunmaması halinde ürünün nitelik vaadini yerine getirmemiş kabul edilir. Doktrinde reklamın nitelik vaadi olup olmadığının tespitinde dürüstlük kuralı kapsamında yapılacak yoruma göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Satıcı tüketicide haklı güven oluşturan ifadelerden dolayı sorumlu tutulmalıdır. Bu noktada makul ve mantıklı bir tüketicinin etiketi değerlendirdiği ve yorumladığı esas alınarak haklı güven oluşup oluşmadığı tespit edilmelidir. Haklı güvenin oluştuğu, tespit edildiği takdirde satıcının ayıplı mal karşısında sorumluluğu gündeme gelmektedir.

 

2.Etiket Denetimi

 

Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin Denetim başlıklı 13. maddesi uyarınca Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir. Bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu valiliğe gönderilir. [5]

 

Etiketlerin denetimi hem Bakanlık eliyle hem de Belediyeler eliyle sağlanmaktadır. Kanun’un aradığı şartlara aykırı bir durum tespit edildiğinde ise idari para  cezası uygulanmaktadır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54/4. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidirler. [6]

 

Madde hükmü ve Yönetmelik uyarınca denetim görevi Bakanlık, Belediye ve ilgili odalar tarafından yürütülecektir. Bu kapsamda, Tüketiciye yönelik mal ve hizmet sunulan her yerde, 6502 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatı kapsamında belediyeler tarafından fiyat etiketi ve satıştan kaçınma hususlarında denetim yapılabilir.

 

Denetimlerde, satıcı ve sağlayıcılar tarafından her türlü bilgi ve belgenin doğru olarak gösterilmesi veya istenmesi hâlinde belgelerin aslının veya onaylı kopyalarının verilmesi zorunludur. Denetlenen ürünlerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi halinde ise 6502 sayılı Kanun’un Cezalarda yetki ve itiraz başlıklı 78’inci maddesinin birinci fıkrası gereği, yapılan denetimden sonra denetime ilişkin düzenlenen tutanak ve ekleri ile varsa ilgili diğer belgeler, gereği yapılmak üzere Valiliğe (Ticaret  İl Müdürlüğüne) gönderilir. Ardından Bakanlık nezdinde işlemler devam etmektedir. Bakanlık Ticaret Bakanlığı’nı ifade etmektedir.

 

Denetim faaliyeti hem re’sen hem de şikayet üzerine gerçekleşebilmektedir. Bu kapsamda denetlenecek işletmede faaliyet gösterenler denetimi zorlaştırmadan süreci sonlandırmaya yardımcı olmalıdırlar.

 

3.Sonuç

 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerin amacı tüketiciyi korumaktır. Rekabetin yoğun olduğu sanayii ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde piyasada var olabilmek adına tüketiciye karşı yapılacak yasal olmayan uygulamalar engellenmektedir. Bunlardan ilki etiket içeriğinin ürüne uygun olarak hazırlanmasıdır. Bu sayede tüketicinin bu konuda yanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Satıcı veya üreticinin etiket üzerinde üründe var olmayan bir niteliği var gibi göstermeleri yaptırıma bağlanmış tekrarlanması halinde de daha ağır yaptırımlar öngörülmüştür.

 

Bu kapsamda ilgili bakanlık Ticaret Bakanlığı’dır. Tüketici talebini ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve günümüzde ihtiyaç fazlası olarak tüketim alışkanlıklarının gelişmesiyle birlikte tüketici bilinçli hale gelmiştir. Bu kapsamda her ne kadar ihtiyaç fazlası tüketim söz konusu olsa da tüketici ürün içeriğine daha fazla dikkat etmektedir. Bu sebeple Devletler tüketiciyi korumaktadır.  Kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket edenler bakımından idari para cezası görmektedir. Böylece tüketici piyasa acımasızlığından korunmaktadır.

 

Stj. Av. Ebru Erkmen

 

Kaynakça:

1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

2. Zevkliler/Aydoğdu, s. 323. İsviçre Hukuku İçin Bkz. Hartmann, S. 72 Vd.; N. 166 Vd.

3. Fiyat Etiketi Yönetmeliği

4. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği

5. Fiyat Etiketi Yönetmeliği

6. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN