Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

6112 SAYILI RADYO TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN KAPSAMINDA YASAL REKLAM SÜRELERİ

6112 SAYILI RADYO TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN KAPSAMINDA YASAL REKLAM SÜRELERİ

1.          Giriş

 

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Reklam Yönetmeliği’nin m.3/1-f düzenlemesi ile reklam; bir ürünün, hizmetin, faaliyetin, kurumsal kimliğin sesli, görüntülü veya yazılı olarak tanıtımı şeklinde tanımlanmıştır.

 

Yasal reklam süreleri ve bu sürelere uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar ise 6112 sayılı Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da düzenlenmektedir. Kanunun amacı radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi, ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması, medya hizmet sağlayıcılarının idarî, malî ve teknik yapıları ve yükümlülükleri ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kuruluşu, teşkilâtı, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

2.          6112 sayılı Kanun Kapsamında Yasal Reklam Süreleri

 

6112 sayılı Kanun’un Televizyon ve radyo yayın hizmetlerinde reklam ve tele-alışveriş başlıklı 10. maddesi ile reklam sürelerine ilişkin kısıtlama getirilmiştir. Bu maddenin ikinci fıkrası;

 

“(2) Tele-alışveriş yayınları hariç her türlü reklam yayınlarının oranı, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde yüzde yirmiyi aşamaz.” şeklindedir.

 

Ancak belirtilen yüzde yirmilik orana program desteklemesi ve yayıncının kendi programlarının tanıtımlarına ayrılan süre ile ürün yerleştirme dahil edilmemiştir. Ayrıca ücretsiz yayınlanan ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından tavsiye edilen kamu hizmeti duyuruları reklam sürelerine dâhil edilmemektedir.  

 

Ayrıca 6112 sayılı kanun m.10/8 ve Yayın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik m.10/3 düzenlemesi uyarınca, dinî tören yayını içine hiçbir şekilde reklam ve tele-alışveriş yayını yerleştirilmesi yasaktır.

 

Program yayını esnasında ekrandaki görüntü üzerinde, programın bütünlüğünü bozmamak kaydıyla, tanıtımı yapılan ürün, hizmet veya kuruluşun reklamının görüntüyü çerçevelemek yoluyla ya da alt yazı ile veya logosunu göstermek suretiyle yapılması şeklinde tanımlanan bant reklamlar ise aynı yönetmeliğin m.10/4 düzenlemesi uyarınca haber bültenleri ve çocuklara yönelik programlarda yayınlanamamaktadır.

 

Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te ise radyo ve televizyon reklamı, taşınmazlar, hak ve yükümlülükler dâhil olmak üzere mal veya hizmetlerin teminini teşvik etmek, bir amaç veya düşünceyi yaymak veya başka etkileri oluşturmak amacıyla ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı gerçek ve tüzel kişi tarafından, bir ücret veya benzeri bir karşılıkla yapılan her türlü duyuru veya öz tanıtım yayını olarak tanımlanmıştır. Reklam sürelerine ilişkin olarak ise Yönetmeliğin m.11/3 düzenlemesi “ Tele-alışveriş yayınları hariç her türlü reklam yayınlarının oranı, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde yüzde yirmiyi (oniki dakikayı) aşamaz.” şeklindedir.

 

Görüldüğü üzere yasal reklam süresi bir saat başından sonraki saat başına kadarki yayın süresince on iki dakika ile sınırlandırılmıştır. Nitekim RTÜK’ün resmî sitesinde yayımlanmış olan 23.02.2024 tarihli duyuru aynen;

 

“Yayıncılarımıza Önemli Hatırlatma Ve Uyarı!

 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun çerçevesinde Türkiye’de yayın yapan tüm radyo ve televizyonları düzenlemekte ve denetlemektedir.

 

Radyo ve televizyon yayınlarının içerik denetimleri Üst Kurulumuz İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nda görevli Üst Kurul Uzmanları tarafından titizlikle ve aralıksız olarak yapılmaktadır.

Uzmanlarımızın son dönemde yaptığı incelemelerde ticari iletişim yayınlarının hem içeriği hem de süreleriyle ilgili mevzuatta yer alan hükümlerin ihlal edildiği görülmüştür.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak 6112 sayılı Kanun’a aykırılık teşkil eden ticari iletişim yayınlarıyla ilgili tüm iyi niyetli uyarılarımızı zaman zaman gerek basın açıklamaları gerekse ikili görüşmeler yoluyla yapsak da, yayıncılarımızın bu konuda gerekli özeni göstermedikleri belirlenmiştir.


Bir  saatlik zaman diliminde yayınlanabilecek azami reklam süresi 12 dakikadır. Bazı medya hizmet sağlayıcılar, bu süreyi aşarak hem rekabet ortamını zedelemekte hem de kurallara uygun hareket eden muadillerine karşı haksızlık yapmaktadır.

Ayrıca meslek uzmanlarımız, reklam yayınları esnasında ses seviyelerinin artırılması ve gizli reklam uygulaması gibi diğer Kanun ihlallerini tespit etmiştir.

Ürün yerleştirme uygulamaları ise Kanun’un izin verdiği şekilde yapılmamaktadır. Ürün yerleştirme uygulamalarında, medya hizmet sağlayıcıların editoryal bağımsızlığına müdahale edildiği, ürün ve hizmetlerin kiralanması veya satın alınmasının doğrudan teşvik edildiği, ürüne aşırı vurgu yapıldığı belirlenmiştir.


Bu tespitlerin ardından Üst Kurulumuz, reklamlarla ilgili daha sıkı denetim süreci başlatma kararı        almıştır.

Yukarıda bahsedilen temel kurallara uygun hareket edilmesi tüm yayıncılarımızın kendi menfaatine olacaktır. Aksi halde 6112 sayılı Kanun’dan kaynaklanan yaptırım gücümüzü çekinmeden kullanacağımızı açıkça ilan ediyoruz. 

Bu vesile ile 6112 sayılı Kanun’la belirlenen yayıncılık kurallarına riayet eden medya kuruluşlarımıza teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.”

 

şeklindedir. [1]

 

İşbu 12 dakikalık reklam süresi sınırının aşılması halinde ise bazı idari yaptırımlar uygulanmakta olup 6112 sayılı Kanun ile idari ceza uygulama yetkisi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na verilmiştir.

 

3.          Yasal Reklam Süresinin Aşılması Halinde Uygulanacak Yaptırımlar

 

Yaptırımlara ilişkin düzenleme 6112 sayılı Kanun’un onuncu bölümünde m.32 idari yaptırımlar ile m.33 adli yaptırımlar ayrımı ile düzenlenmiştir.

 

Madde 32 düzenlemesi ile idari yaptırımlar düzenlenmiş olup bunlar, idari para cezası,  idari tedbir olarak yayının durdurulması, yayın lisansının iptalidir.

 

6112 sayılı Kanun m. 32/2 hükmü,

 

“(2) (Değişik birinci cümle: 17/4/2017-KHK-690/61 md.; Aynen kabul: 1/2/2018- 7077/51 md.) 8 inci maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu Kanunun diğer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan ve/veya bu Kanun hükümleri kapsamında Üst Kurul tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı gözönünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası verilir. (Mülga ikinci cümle: 17/4/2017-KHK-690/61 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7077/51 md.) (…) İdarî para cezası miktarı, radyo kuruluşları için bin Türk Lirasından, televizyon kuruluşları ve isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcıları için onbin Türk Lirasından az olamaz.”

 

Madde 32/5 düzenlemesi ise,

 

“(5) 8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentlerindeki ilkelerle dördüncü fıkrasına aykırı yayın yapılmasını müteakip verilecek yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınının on güne kadar durdurulmasına; ikinci tekrarı halinde ise, yayın lisansının iptaline karar verilir. (Ek cümleler: 17/4/2017-KHK-690/61 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7077/51 md.) 8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentleri dışındaki bentlerini, aynı maddenin ikinci fıkrasını ve bu Kanunun yayın hizmetlerinde ticari iletişimi düzenleyen hükümlerinden herhangi birini yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde yirmiden fazla ihlal eden medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayını beş güne kadar durdurulur. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınının beş günden on güne kadar durdurulmasına; ihlalin ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilir. Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yaptırım kararının tebliğine rağmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir.

 

şeklindedir.

 

Bu kapsamda yasal reklam sürelerine ilişkin m.10/2 düzenlemesine aykırı davranıldığı takdirde m.32 uyarınca idari yaptırım uygulanmaktadır. Bu yönde RTÜK kararları;

 

RTÜK, Karar No. 32, T. No. 2020/10 T. 04.03.2020 kararı,

 

“...PLUS MUSİC logosuyla yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 22.02.2020 tarihinde 00:00-12:00 saatleri arasında yer verdiği ticari iletişim yayınlarında ayrıntıları uzman raporunda belirtildiği üzere; bir saatlik zaman diliminde yayınladığı reklam kuşaklarının toplam sürelerinin, yasal sınır olan 12 dakikanın üzerinde olduğu, örnek olarak alınan saat 11:00-12:00 saatlerinde yayınladığı reklam kuşağı süresinin 44 dakika olduğu, dolayısıyla kuruluşun, 6112 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin ikinci fıkrası hükmüne aykırı olarak, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde 12 dakikayı aşacak şekilde reklam yayınına yer verdiği tespit edilmiştir.

 

Bu nedenle söz konusu yayında, 6112 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasının ihlal edildiği sabit görülmüştür.

 

Bu itibarla;

 

6112 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Tele-alışveriş yayınları hariç her türlü reklam yayınlarının oranı, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde yüzde yirmiyi aşamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle,

6112 sayılı Kanun'un 32’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “8 inci maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu Kanunun diğer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan ve/veya bu Kanun hükümleri kapsamında Üst Kurul tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası verilir. İdarî para cezası miktarı, radyo kuruluşları için bin Türk Lirasından, televizyon kuruluşları ve isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcıları için onbin Türk Lirasından az olamaz.” hükmü uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiği, ...” [2]

 

RTÜK, Karar No.88, T. No.2022/41 T. 19.10.2022 kararı,

 

“Bahse konu yayına ilişkin uzman raporunda ayrıntıları belirtildiği üzere; TVO logosuyla yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 06.10.2022 tarihinde 20:00-21:00 saatleri arasında yayınladığı reklam kuşaklarında bir saatlik yayın dilimi içerisinde Kanunda belirtilen yüzde yirmilik oranı (12 dakika) aşacak şekilde toplam 15 dakika 33 saniye süreyle ticari iletişim yayınlandığı, dolayısıyla kuruluşun, 6112 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin ikinci fıkrası hükmüne aykırı olarak, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde 12 dakikayı aşacak şekilde reklam yayınına yer verdiği tespit edilmiştir.

 

Bu nedenle söz  konusu yayında, 6112 sayılı Kanun2un 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasının ihlal edildiği sabit görülmüştür.

 

Bu itibarla;

6112 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Tele-alışveriş yayınları hariç her türlü reklam yayınlarının oranı, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde yüzde yirmiyi aşamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle,

6112 sayılı Kanun'un 32’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “8 inci maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu Kanunun diğer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan ve/veya bu Kanun hükümleri kapsamında Üst Kurul tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası verilir. İdarî para cezası miktarı, radyo kuruluşları için bin Türk Lirasından, televizyon kuruluşları ve isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcıları için onbin Türk Lirasından az olamaz.” hükmü uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiği,

a) İhlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, kuruluşa %3 oranında idari para cezası uygulanmasına,” şeklindedir. [3]

 

Görüldüğü üzere kanunda belirlenen yasal reklam süresine ilişkin düzenlemenin ihlali halinde RTÜK tarafında idari para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. İşbu ihlalin kanunda yazıldığı şekilde tekrar edilmesi halinde yayın durdurma ve şartları oluşmuş ise yayın lisansının ihlali yaptırımları da uygulanmaktadır.

 

Bu Kanun hükümlerine göre verilen idarî yaptırım kararlarına karşı İdarî Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre yargı yoluna başvurulabilmektedir. İşlemin tebliği tarihinden itibaren on beş gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilir. İdare mahkemesinde iptal davası açılmış olması, kararın yerine getirilmesini durdurmaz. Bu Kanunda düzenlenmiş olan idarî para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenir.

 

3.          Sonuç

 

6112 sayılı Kanun ile kanuni reklam süreleri ve sınırları düzenleme altına alınmıştır. İşbu düzenlemelere aykırı hareket edildiğinin tespiti halinde, şartları mevcut ise, RTÜK tarafından idari para cezası, yayını durdurma, yayın lisansının iptali gibi idari yaptırımlar uygulanmaktadır. İşbu idari yaptırımlara karşı, işlemin tebliğinden itibaren on beş gün içerisinde İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında idare mahkemelerinde dava açılabilir. İdare mahkemesinde iptal davası açılmış olması, kararın yerine getirilmesini durdurmamaktadır. Bu Kanunda düzenlenmiş olan idarî para cezalarının tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca işbu sürelere uyulmamasının haksız rekabet teşkil edeceği de belirtilmelidir.

 

Stj. Av. Pelin Yıldız

 

Kaynakça:

1. https://www.rtuk.gov.tr/yayincilarimiza-onemli-hatirlatma-ve-uyari/4738

2. RTÜK, Karar No. 32, T. No. 2020/10 T. 04.03.2020 kararı

3. RTÜK, Karar No.88, T. No.2022/41 T. 19.10.2022 kararı

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN