Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TÜRKİYE'DE TAHKİM HIZLI VE UCUZ

TÜRKİYE'DE TAHKİM HIZLI VE UCUZ

Geçen şubat ayında faaliyete başlayan ISTAC’ın yönetiminde yer alan uluslararası divan üyelerinin kurumun bağımsızlığı konusunda şirketlere güven vereceğini kaydeden Hanotiau, “İstanbul hedeflediği gibi kısa sürede uluslararası bir tahkim merkezi olmayı başarabilir. Çünkü Londra dahil bölgedeki diğer tahkim merkezlerinden daha hızlı ve daha ucuz. Bugün şirketlerin aradığı bu iki önemli avantaja birden sahip olan İstanbul bölgesinde rakipsiz” dedi.

İSTANBUL ÖNDE

Dubai ve Singapur’daki tahkim mahkemelerinde de divan üyesi olduğunu hatırlatan Fransız Hukukçu, “Rusya yabancı yatırımcılara yönelik politikaları ve Dubai yerli şirketlerin ağırlık kazanması nedeniyle uluslararası şirketlerin ihtiyacını karşılayamıyor. Bu açıdan İstanbul’u Singapur ile kıyaslamak mümkün. Singapur ilk başladığında neredeyse hiç dava alamazken, 10 yıl içinde Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi (LCIA) aynı seviyeye geldi. Bölgedeki potansiyele bakılırsa Afrika, Orta Asya ve Ortadoğulu şirketler Londra yerine İstanbul’u tercih edebilirler. Çünkü fiyatlar Londra’nın 3’te birince denk geliyor. Ayrıca İstanbul’un organizasyon yapısına bakılırsa şirketler 3 gün içinde sonuç alabilirler. Oldukça yoğun bir gündemi olan Londra’da bir karar aldırmak haftalarca sürüyor” diye konuştu.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ

Türkiye’nin taraf olduğu Uzan davaları dahil bugüne kadar dünyanın birçok yerinde hakem, avukat ve uzman olarak üç yüz elliden fazla milletlerarası tahkimde görev yapan Hanotiau, son olarak Galatasaray’ın UEFA’nın kararına itiraz ettiği CAS’ta da (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) yer aldı. İngiltere’nin AB’den çıkışının da (Brexit) tahkim anlamında İstanbul’a yarayacağını söyleyen Hanotiau, “Önümüzdeki dönemde AB üyesi ülkelerin şirketleri Londra mı, İstanbul mu diye sorulduğunda İstanbul’u tercih edebilirler” şeklinde konuştu. Uluslararası Tahkim Konferansı (GAR Live) kapsamında İstanbul’a gelen Hanotiau, Türkiye’ye yönelik hukukun üstünlüğü endişelerine ilişkin ise, “35 yıldır tahkim işindeyim. Hukukun üstünlüğü konusundaki soru işaretleri zayıf nokta olarak görülebilir. Ancak ISTAC’ın uluslararası divan üyeleri şirketlerin bu konudaki soru işaretlerini giderecek nitelikte” yorumunu yaptı.

BAŞBAKAN’DAN ISTAC TALİMATI

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Başkanı Prof. Ziya Akıncı, ISTAC’ın kısa sürede yoğun ilgi gördüğünü şimdiden iki uluslararası dava aldıklarını belirterek, “Şirketlerimiz çok ilgili, her gün yerli-yabancı en az 2 şirketten telefon alıyoruz. Şirketler ISTAC’ı tanıdıkça ilginin daha da artmasını bekliyoruz” dedi. Geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldiklerini söyleyen Akıncı şunları anlattı: “Başbakanımızla biz nasıl tahkimi Türkiye’de geliştiririz diye konuştuk. İstanbul Tahkim Merkezi, bir önceki hükümetin acil eylem planındaydı. Bu konudaki gelişmeleri anlattık ve Başbakanımız gereken bütün desteği vereceğini ifade etti. Bundan sonra devletin her türlü ihalesinde tahkim yeri olarak ISTAC’ın belirlenmesi yönünde bir talimatı da ilgili kurumlara verdi. Bunlar ISTAC açısından çok güzel gelişmeler. Çünkü bir anda bizim için önemli bir hacim oluşacak.” 

BÖLGE TÜRKİYE'YE YÖNELİR

ISTAC’ın ev sahipliğinde gerçekleşen GAR Live Tahkim Konferansı’na katılan bir diğer ISTAC Milletlerarası Divan Üyesi Hamid Gharavi de, hali hazırda faaliyette olan birçok tahkim mahkemesindeki yoğun bürokrasiye işaret ederek şunları söyledi: “İstanbul bürokrasi konusunda birçok avantaja sahip. Ayrıca Türkiye ithalat ve ihracatı çok fazla olan bir ülke. Bu tahkim mahkemeleri için her zaman iş demek. AB ve İngiltere arasındaki gelişmeler, Türkiye’ye yarayacak yönde. Son olarak Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi (ICC), Suriye ve İran dosyalarını almama kararı verdi. Dolayısıyla AB ülkeleri ile ilişkili olan İran ve Suriye dosyaları Londra yerine İstanbul’a kayacaktır. Bütün bunlara bakıldığında İstanbul’un bir anda bölgesel nitelik kazanmak için şansı çok yüksek.

 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/turkiyede-tahkim-hizli-ve-ucuz-40128794

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN