Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

SANAYİLEŞME İCRA KOMİTESİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YAYIMLANDI

SANAYİLEŞME İCRA KOMİTESİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YAYIMLANDI

Yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesi amacıyla oluşturulacak Sanayileşme İcra Komitesi’nin kurulması ile görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 14.10.2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından toplanacak ve toplantı gündemini Cumhurbaşkanın belirleyeceği komite, kamu kurum ve kuruluşlarının yerli üretime imkân verecek şekilde, uzun vadeli alım planları yapmasına ilişkin ve yurtiçi üretimin kısıtlı olduğu stratejik alanlarda yatırım yapılmasını sağlayacak kararlar alabilecek.

Komite ayrıca, yurtiçinde üretilecek öncelikli ürünlerle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını bağlayıcı kararlar ve imalat sanayi firmalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi, gerektiğinde şirket birleşmelerinin özendirilmesi için kamu uygulamalarının yönlendirecek kararlar alacak.

Komitenin en dikkat çeken ve tartışmalı yetkisi ise şirketlerin ortaklık yapısına müdahaleye ilişkin. Kararnameyle verilen yetkiye göre komite, ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliğini riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılabilecek işlemler konusunda karar alabilecek. Verilen bu yetkinin sınırları çizilmediğinden komiteye çok geniş bir takdir alanının bırakılmasının yanı sıra Komitenin şirketlerin ortaklık yapısına ilişkin takdir yetkisi hukuki güvenlik ilkesi ve mülkiyet hakkı özelinde de belirsizlik oluşturdu.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201014-6.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN