Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

REKABET KURUMU, TRENDYOL'A 61 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASINA KARAR VERDİ

REKABET KURUMU, TRENDYOL'A 61 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASINA KARAR VERDİ

Rekabet Kurumu, Trendyol'a 'kendi perakende faaliyetine haksız olarak avantaj sağladığı, bu eylemlerinin rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle yürüttüğü soruşturmasını tamamladı. Türkiye’nin önde gelen online alışveriş platformu Trendyol’a (DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş.) Rekabet Kurumu’ndan 61 milyon 342 bin 847,73 lira idari para cezası uygulanmasına oybirliğiyle karar verildi.

 

23.09.2021 tarihli ve 21-44/650-M sayılı Kurul kararı uyarınca;

 

1. Trendyol’un çok kategorili e-pazaryeri pazarında hakim durumda olduğu

2. Trendyol’un algoritmaya müdahale ederek ve pazaryerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanarak kendi perakende faaliyetine haksız olarak avantaj sağladığı ve bu kapsamda 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği

anlaşılmış olup 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik”in 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve ikinci fıkrası hükümleri uyarınca idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

 

Bunun yanında, pazardaki etkin rekabetin sürdürülmesi için kendisine ait pazaryeri üzerinden yürüttüğü perakende faaliyetine ilişkin özel markalı ürünlerine (Private Label)-PL rakiplerine kıyasla avantaj sağlayacak nitelikte algoritma ve kodlama aracılığıyla yapılan tüm müdahalelerden kaçınarak gerekli tedbirleri alması ve pazaryeri faaliyetinden elde edilen ve üretilen/türetilen her türlü verinin perakende faaliyetine ilişkin özel markalı ürünler (Private Label)-PL için kullanımından kaçınması yükümlülükleri getirildi.


Kaynak: https://www.rekabet.gov.tr/Dosya/dsm-nihai-karar-duyuru.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN