Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

OHAL KAPSAMINDA ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINA İLİŞKİN KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI, FESİH YASAĞI, NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ VE SÜRELERİ DÜZENLEYEN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YAYIMLANDI

OHAL KAPSAMINDA ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINA İLİŞKİN KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI, FESİH YASAĞI, NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ VE SÜRELERİ DÜZENLEYEN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YAYIMLANDI

“Olağanüstü Hâl Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” 20 Şubat 2023 tarih ve 32112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararname kapsamında yeni alınan tedbirler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay olmak üzere 08.03.2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Olağanüstü Hâl kapsamına alınan on il için ve olağanüstü hâl süresince geçerli olacak.

Kısa çalışma uygulamasına ilişkin tedbirlere göre, işverenlerin 6 Şubat 2023 depremlerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle işverenlerin Türkiye İş Kurumu’na yaptıkları kısa çalışma başvurularında, işverenlerin işyerleri bakımından yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğunu belgeleyen işverenlerin işyerleri için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin 4447 sayılı Kanun kapsamında kısa çalışma ödeneği verilecektir. Ancak işverenlerin bu noktada hatalı bilgi ve belge sunması nedeniyle yapılan fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

İstihdamın korunmasına ilişkin tedbirlere göre ise, olağanüstü hâl ilan edilen 10 ilde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerindeki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hâller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmesinin süresinin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetlerinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hâlleri dışında işveren tarafça OHAL süresince feshedilemeyecektir. Bu süreçte bahsedilen hâller dışında bir sebeple iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin gerçekleştiği tarihteki 4857 sayılı Kanun’un 39. Maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanacaktır.

Nakdi ücret desteği sağlanmasına ilişkin tedbirlere göre, OHAL kapsamındaki illerde 6.02.2023 tarihi itibarıyla iş sözleşmesi bulunan işçilerden, işvereni tarafından yukarıda açıklanan kısa çalışma başvurusuna istinaden yeni bir hak sahipliği oluşmayanlar ile 06.02.2023 tarihi ve sonrasında depremin etkilerinden kaynaklı iş yerinin kapanması veya kapatılması sebebiyle iş sözleşmesi feshedilen ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla işsiz kaldıkları süre kadar OHAL süresini geçmemek kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133,44-TL nakdi ücret desteği verilecektir. Bu kapsamda nakdi ücret desteğinden yararlanan kişiler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre genel sağlık sigortalısı sayılacak ve genel sağlık sigortasına ilişkin primleri de İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Yine işverenin gerçeğe aykırı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler yasal faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecektir.

Sürelere ilişkin tedbirlere göre, 6356 sayılı Kanun kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler OHAL ilan edilen illerde 06.02.2023 tarihi dahil olmak üzere OHAL süresince uzatılmıştır.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230222-7.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN