Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

23 Ağustos 2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmî Gazete’de Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde (“Yönetmelik”) yer alan düzenlemelerde değişiklik yapılmıştır. Değişiklik kapsamında satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıların tanımına yer verilmiş ve Yönetmelik kapsamında düzenlemelere tabi tutulmuştur. Ayrıca ön bilgilendirme yükümlülüğü ve cayma hakkına dair ek düzenlemelere de yer verilmiştir.

4 Kasım 2023 tarihli 32359 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ilgili maddeler hakkında yapılacak değişikliklerin yürürlük tarihi 01.01.2024 iken 01.01.2025 olarak tekrar güncellenmiştir.

Yönetmelik uyarınca önem arz eden maddeler aşağıdaki gibidir:

“Ön Bilgilendirme” başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendi uyarınca;

Tüketici, mesafeli sözleşmenin kurulmasından ya da buna karşılık gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce; cayma hakkının kullanılma şartı, süresi, usulü, satıcının iade için öngördüğü taşıyıcıya ait bilgiler ile malın taşıyıcıya iadesi halinde teslim masrafını geçmemek üzere iade masraf tutarı ve bu tutarın hangi tarafça karşılanacağı hakkında satıcı ve sağlayıcı tarafından bilgilendirilmek zorundadır.

“Satıcı ve Sağlayıcının Yükümlülükleri” başlıklı 12. madde uyarınca;

Tüketici malın tesliminin ardından cayma hakkını kullanırsa, tüketicinin iade amacıyla ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcıya teslim ettiği tarihten itibaren 14 gün içinde varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Tüketicinin malı ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcıya teslim etmemesi halinde, 14 günlük süre malın satıcıya ulaştığı günden itibaren başlar.

Tüketici malın tesliminden önce cayma hakkını kullanırsa, aracı hizmet sağlayıcı cayma hakkının bildiriminin kendisini ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

“Aracı Hizmet Sağlayıcının Yükümlülükleri” başlıklı 12/A maddesinin 7. fıkrasının (b) bendi uyarınca:

Malın tesliminin ardından tüketicinin cayma hakkını kullanması halinde, cayma hakkına konu malın iade için öngörülen taşıyıcıya teslim edildiği tarihten veya iade için öngörülenin haricinde taşıyıcı ile iade edilmişse satıcıya ulaştığı tarihten itibaren; satıcı adına bedeli tahsil eden aracı hizmet sağlayıcı ile satıcı mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarının iadesini 14 gün içinde gerçekleştirmek hususunda müteselsilen sorumludur.

“Tüketicinin Yükümlülükleri” başlıklı 13. maddenin 3. fıkrası uyarınca:

Tüketici her ne kadar ön bilgilendirmede kararlaştırılması üzerine teslim masrafını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlü olsa da tüketiciye teslim edilen malın Kanunun 8. maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iade masraflarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231104-1.htm

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN