Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU'NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU'NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

28.07.2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7251 sayılı Kanun kapsamında Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Değişiklik sonucunda kanunda göze çarpan önemli düzenlemeler şu şekilde:

1. Belirsiz alacak davalarında, karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesi mümkün olduğunda, hâkim tarafından tahkikat sona ermeden verilecek iki haftalık kesin süre içinde davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın talebini tam ve kesin olarak belirleyecek. Belirlenmediği takdirde dava, talep sonucunda belirtilen miktar veya değer üzerinden görülüp karara bağlanacak.

2. Davalı, durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkânsız olduğu durumlarda cevap dilekçesini verme süresinin uzatılması için Mahkemeye başvurduğu takdirde Mahkeme ek süre verirse, ek süre cevap süresinin bitiminden itibaren başlayacak.

3. Mahkeme, taraflardan birinin talebi üzerine talep eden tarafın veya vekilinin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine ve resen veya taraflardan birinin talebi üzerine; tanığın, bilirkişinin veya uzmanın aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine karar verebilecek.

4. Yargıtay’ın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilecek.

5. Bilirkişi raporuna karşı talebin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor veya imkânsız olması ya da özel yahut teknik bir çalışmayı gerektirmesi hâlinde yine bu süre içinde mahkemeye başvuran tarafa, sürenin bitiminden itibaren işlemeye başlamak, bir defaya mahsus olmak ve iki haftayı geçmemek üzere ek süre verilebilecek.

6. İhtiyati tedbir kararının uygulanması, bu kararın verilme tarihinden itibaren değil, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkacak.

7. 7251 sayılı Kanun kapsamında Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasının yanı sıra, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a eklenen hükümlerle, istisnai hâller hariç olmak üzere, zorunlu arabuluculuk uygulaması getirilmiştir

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200728-14.htm

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN