Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

DÜNYANIN İLK METAVERSE DURUŞMASI 15 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE SECOND LIFE İSİMLİ BİR SANAL DÜNYADA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. AVUKATLAR, HAKİMLER VE TARAFLAR DURUŞMAYA AVATARLARIYLA KATILIM SAĞLADI

DÜNYANIN İLK METAVERSE DURUŞMASI 15 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE SECOND LIFE İSİMLİ BİR SANAL DÜNYADA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. AVUKATLAR, HAKİMLER VE TARAFLAR DURUŞMAYA AVATARLARIYLA KATILIM SAĞLADI

İlk Metaverse (sanal evren) duruşması 15.02.2023 tarihinde Kolombiya’nın Magdalena İdare Mahkemesi tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu dava iki aracın çarpışmasıyla ilgili bir trafik uyuşmazlığına ilişkindi ve duruşma kimin kusurlu olduğunu belirlemek için gerçekleştirildi.

Söz konusu duruşma Güney Amerika ülkesinde toplantılar için sanal çalışma alanı kurmak için kullanılan META tarafından sağlanan Horizon Workroom’s aracılığıyla gerçekleştirildi, aynı zamanda Kolombiya’nın Magdalena İdare Mahkemesi tarafından düzenlenen bu iki saatlik duruşma YouTube’da canlı olarak yayımlandı. Bu kapsamda insanlar Youtube aracılığıyla duruşmayı canlı olarak takip etme ve yorumlarda bulunma imkanına sahip oldu.   

Duruşma katılımcıların avatar olarak görünüp savunmalarını bir hakime sunabildikleri “Second Life” adlı sanal bir dünyada gerçekleştirildi. Avukatlar, hakimler ve trafik anlaşmazlığına karışan taraflar sanal gerçeklik (VR) veya video aracılığıyla duruşmada avatarlarıyla (bilgisayar karakterleriyle) yer aldı. Yargıç Maria Victoria Quinones Triana’nın avatarının siyah cüppe giymesi ise dikkat çekti. Duruşma neredeyse hiç teknik aksaklık yaşanmadan sonlandırıldı. Konuyla ilgili konuşan mahkemenin yargıcı metaverse deneyimini ‘inanılmaz’ olarak nitelendirerek ‘Görüntülü görüşmeden daha gerçek hissettirdi Zoom’da birçok insan kameralarını kapatıyor, ne yaptıkları hakkında hiçbir fikriniz yok’ dedi. Aynı zamanda ilgili davanın potansiyel olarak karar da dahil olmak üzere kısmen metaverse’te ilerleyeceğini belirtti.

Mahkemenin metaverse’e taşınması, sanal gerçekliğin ve online alanların günlük hayatımızda artan öneminin bir işareti olarak yorumlandı. Kolombiya Magdalena İdare Mahkemesi tarafından gerçekleştirilen bu “Meta duruşma” ise gelecekte davaların Metaverse evrenine taşınabileceğinin somut bir kanıtı oldu.

Kaynak: https://hukukvebilisim.org/metaversete-ilk-sanal-durusma/

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN