Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

DEVLET MEMURLARI KANUNU’NUN MADDE 56/1 DÜZENLEMESİNDEKİ “…HAL VE HAREKETLERİNDE MEMURİYETLE BAĞDAŞMIYACAK DURUMLAR...” İBARESİNİNİN İPTALİNE KARAR VERİLDİ

DEVLET MEMURLARI KANUNU’NUN MADDE 56/1 DÜZENLEMESİNDEKİ “…HAL VE HAREKETLERİNDE MEMURİYETLE BAĞDAŞMIYACAK DURUMLAR...” İBARESİNİNİN İPTALİNE KARAR VERİLDİ

Anayasa Mahkemesinin 2024/234 E., 2025/99 K. sayılı 22.04.2025 tarihli kararı 23 Haziran 2025 tarihli ve 32935 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

 

İlk derece mahkemesince 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 56. maddesinin birinci fıkrasında geçen “…hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıycak durumlar...” ibaresinin Anayasa’nın 2. maddesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle iptali talep edilmiştir.

 

Anayasa Mahkemesince işbu talep incelenmiş ve bir kanun hükmünün muhataplarının hangi eylemin disiplin suçu teşkil ettiğinin, bu eyleme bağlanan yaptırımın ne olduğunun kanunilik ilkesi, bakımından belli bir açıklık ve kesinlikte olması gerektiğini belirtmiştir.


İptali talep edilen ibarenin ise ilişik kesmeyi gerektiren memuriyetle bağdaşmayacak eylem ve davranışlarda bulunma hâlini oluşturan durumların objektif bir değerlendirme yapmaya imkân vermeyecek, keyfî uygulamalara yol açabilecek şekilde sınırlarının belirsiz olduğu, yani kuralda ilişik kesmenin konusunu teşkil eden disiplinsizlik hâllerinin kapsamı, niteliği, ne şekilde işlenebileceği gibi hususların herhangi bir tereddüde yer vermeyecek biçimde açık ve net olarak düzenlenmediği değerlendirilmiştir.  Bu yönüyle kural, bireylerin hangi somut fiil ve olguya sonuç bağlandığını belirli bir açıklık ve kesinlikte öngörebilmelerine yasal çerçevede imkân tanımamaktadır. Dolayısıyla kamu hizmetlerinde kalma hakkına sınırlama getiren kuralın belirli ve öngörülebilir nitelikte olmadığı, keyfiliğe karşı yeterince güvence içermediği, bu nedenle temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlanması gerekliliğiyle bağdaşmadığı sonucuna ulaşılmış ve kuralın , Anayasa'nın 13.ve 70. maddelerine aykırı olduğu gerekçesi ile iptaline karar verilmiştir.

 

İptal kararı, kararın Resmî Gazete’de yayımlandığı günden başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girecektir.

 

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/06/20250623-6.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN