Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

DAİMİ TAHKİM DİVANI, İSLAM İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ YATIRIM ANLAŞMASI KAPSAMINDA LİBYA ALEYHİNE AÇILAN YATIRIM DAVASINDA TAYİN MAKAMI ATADI

DAİMİ TAHKİM DİVANI, İSLAM İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ YATIRIM ANLAŞMASI KAPSAMINDA LİBYA ALEYHİNE AÇILAN YATIRIM DAVASINDA TAYİN MAKAMI ATADI

27 Mart 2017 tarihinde, Daimi Tahkim Divanı (Permanent Court of Arbitration- PCA) Genel Sekreterliği, İslam Konferansı Örgütüne Üye Ülkeler Arasında Yatırımların Teşviki, Korunması ve Garanti Edilmesi Anlaşması kapsamında Birleşik Arap Emirliklerinde kurulu DS Construction FZCO şirketi ile Libya devleti arasındaki yatırım tahkimi yargılamasında tayin makamını atamıştır. Daimi Tahkim Divanı’nın bu atama kararı, Libya devletinin hakem atayamaması ve buna bağlı olarak İslam İşbirliği Örgütü Genel Sekreterliğinin Libya devleti adına hakem atayamamasından kaynaklı meydana gelen çözümsüzlüğü bozmuştur. Bu atama, taraflardan birinin ve önceden atanmış bulunan tayin makamının hakem tayin edememesi halinde yargılamanın diğer tarafının Daimi Tahkim Divanı Genel Sekreterliğine yeni bir tayin makamı ataması için talepte bulunması amacıyla imkan tanıyan Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Komisyonu (UNCITRAL) 1976 Tahkim Kuralları ile uyumlu olarak yapılmıştır. Daimi Tahkim Divanı Genel Sekreterliği, Fransız profesör ve hakem Pierre-Marie Dupuy’ı  Libya devleti adına tayin makamı olarak atamıştır. Profesör Dupuy ise ICSID (Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi) eski Genel Sekreter Yardımcısı olan Nassib Ziade’yi atamıştır. Sonrasında ise, Nassib Ziade ve davacının tayin etmiş olduğu Stanimir Alexandrov, hakem heyeti başkanı olarak Uluslararası Adalet Divanı eski hakimi olan Hakim Bruno Simma’yı atamıştır.

Ekim 2016 tarihinde, DS Construction FZCO tarafından Libya devleti aleyhine başlatılmış yatırım tahkimi yargılaması davacının Libya inşaat sektöründeki yatırımlarına ilişkin uyuşmazlıktan kaynaklanmaktadır. İslam Konferansı Örgütü Yatırım Anlaşması, UNCITRAL Tahkim Kurallarına herhangi bir atıfta bulunmaksızın yatırımcılar ve devletler arasında kurumsal olmayan (ad hoc) tahkimi öngörmektedir. Ancak, davacı Avusturya-Libya arasındaki Yatırımların Korunması Anlaşması kapsamında uygulanabilir olan UNCITRAL Tahkim Kurallarının, “En Çok Gözetilen Millet” maddesinin işleyişine istinaden İslam Konferansı Örgütü Yatırım Anlaşması kapsamındaki tahkim yargılamasına da uygulanacağı savunmasıyla başarılı olmuştur.

Daimi Tahkim Divanı’nın DS Construction FZCO ve Libya devleti arasındaki tahkim yargılamasında tayin makamı ataması, İslam Konferansı Örgütü Yatırım Anlaşması kapsamındaki diğer tahkim yargılamaları açısından önemli sonuçlar doğurabilmekte olup; İslam Konferansı Örgütü Yatırım Anlaşması kapsamında görülen diğer yatırım tahkimi yargılamalarındaki davacılar, davalı devletin ve İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliğinin hakem atayamaması halinde, Daimi Tahkim Divanı Genel Sekreterliğine tayin makamı atanması için başvuruda bulunabilecektir. 

 

Çeviren ;
Mütercim-Tercüman
Ayşecan Mantarcı

 

Kaynak: www.lexology.com 

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN