Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ÇIKMAZA GİRMİŞ BORÇ

ÇIKMAZA GİRMİŞ BORÇ

İran, 2016 yılında “Ortak Kapsamlı Eylem Planı”nın imzalanmasıyla birlikte bankacıların beklemiş olduğu ticari hareketlilik ve projeyi hayata geçirmedi.  Bu engellerin tamamı olmamakla birlikte büyük oranı Trump yönetiminden doğmuştur. Avrupa'daki kredi kullandıranlar temkinli davranırken, İran kredi almak için doğuya yönelmiş durumdadır.

Trump öncesi iyimser olan İran,  uluslararası ticaret ve proje piyasasına yoğunlaştı. İran odaklı finans butik Arjan Capital'in genel müdürü Andreas Schweitzer "2016 yılının nükleer sonrası anlaşma dalgası soldu" demiştir. ABD liderliğindeki yeni yaptırımların artmakta olan tehdidinin, 2018 yılında İran'da ticaret ve proje finansmanlarını hafif bir seviyede tutması bekleniyor; ancak ülkenin giderek karşılıklı finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğuya yönelmesi söz konusu.

Yakın süreçte, doğrudan ve dolaylı gerçekleşen sorunların tamamı olmamakla birlikte büyük bir kısmı ABD yapımıdır. Schweitzer'e göre İran'ın AB ile olan ticareti son iki yılda düşük bir baz olsa da önemli ölçüde artarken, Schweitzer’e göre her iki taraf fa "hız eksikliği ve birlikte iş yapmanın komplikasyonundan hayal kırıklığına" gelmiştir.

ABD'de varlıkları bulunan uluslararası bankalar - İran'da iş yapmak konusunda büyük oranda istekli değiller ve bu bankalar piyasayı, ABD'nin herhangi bir şansı olmayan orta ölçekli bankaların ve bankaların sınırlı kapasitesine bırakmıştır. Proje finansmanı özellikle sorunlu ve yerel faiz oranları halen % 20'nin çok üzerinde olsa da Schweitzer; “İran, borçlu olmaya değil tarafsız olmaya devam ediyor” demiştir.

“Ortak Kapsamlı Eylem Planı” kapsamında, 2016 yılında İran’daki karmaşık yaptırımlar halen yürürlüktedir. Bu durum, çoğu Avrupa şirketinin çok çeşitli faaliyetlerde bulunan başka bir anlatımla kara listede olmayan İranlı teşebbüsler ile ticaret yapmasına imkân vermektedir. (Aksine, Amerika şirketlerinin ticaret yapması için çok az açık yol bulunmaktadır)

Bununla birlikte İran'la ilgili olarak AB şirketleri ve finansörler test sularında gezinmelidir. Pillsbury Winthrop Shaw Pittman'ın yaptırım uzmanı Matthew Oresman, "Birçoğu, İran'daki muhattaplarının kara listeye alınmamasına ya da bazı anlaşmalar üzerinde dondurucu etkilere sahip olan kara listeye alınmış işletmelerin mülkiyetinde olmamasına dikkat çekme konusundaki karmaşık göreviyle yüzleşir" diyor. "Ayrıca, çoğu Avrupa bankası, malların ve hizmetlerin ödenmesine ve gelirlerin AB'ye geri gönderilmesine karşı bir engel oluşturan ödemelerin İran'a ve İran dışına aktarılmasını hala reddetmektedir.

Batı Atağa Geçtikçe Doğunun Duraksaması

Son iki yıldır, çoğu Avrupalı ihracatçı kredi acenteleri İranlı işlere ilişkin olarak açılmış ancak ödemeleri işleme konusunda adeta duvara toslamışlardır. Dolar takas hesabı olan bütün bankalar Trump’ın sert duruşundan etkilenmişlerdir. İhracat Finans Danışmanlığı-Halk Danışmanları müdürü olan Peter Luketa; “EKN ve Sace gibi bazı Ekonomik İşbirliği Teşkilatları, İran ticaretini desteklediğini savunuyorlar. Fakat, anlaşmalar genelde iki yıla kadar kısa sürelerle ticaret finansmanı gibi görünüyor ve kapak ticaret sigortası biçiminde geliyor " şeklinde ifade etmiştir.

Bazı Avrupalı ülkeler, diğer ülkelerden daha destekleyici olduklarını ispatlamaktadır. İtalya Devleti, ülkesindeki büyük ihracatçıları Sace ve İran ile anlaşma sağlanan büyük çaplı ticaret sözleşmeleri yoluyla destekleme yolları aramaktadır. Bu ayın başında, İtalyan kalkınma bankası Invitalia Global Investment, ülkedeki projelerin finansmanı için iki İran bankasıyla 5 milyar € (6.2 milyar $) tutarında bir anlaşma imzaladı.

Aynı zamanda İspanya’nın Cesce’si, son zamanlarda İran’da bir ikinci işlemi İspanya temelli banka aracılığıyla Ortadoğu sahipliği ile sonuçlandırmıştır. Buna kıyasla Luketa, son iki yıldır çok sesli olan İngiltere İhracat Finansmanı (UKEF),sağlık gibi sektörün önlerinden gelen baskıya rağmen daha fazla ilgisiz olduğunu savunmaktadır.

Luketa, güçlü Amerika çıkarları olmayan daha küçük Avrupalı bankalarının İranlı bankaların bazılarıyla çerçeve anlaşmalar yaptığını “hiçbir delili olmaksızın” açıklamıştı. Eylül ayında Danimarka’nın Danske Bankası, ülkedeki projelere fon sağlamak için 10 İranlı bankayla 500 milyon avroluk bir anlaşma sağlamıştır. Ayrıca aynı ayda, Avusturya Oberbank, Oesterreichische Kontrollbank'tan (OeKB) ihracat kredi garantileri ile 14 İran bankasıyla benzer bir € 1 milyar sözleşme imzalamıştır.

Batı Kurumlarının Ötesine Bakmak

Avrupa cephesindeki ilerlemenin yavaşlamasıyla İran, 2017 yılının son çeyreğinde çeşitli İran bankalarıyla çok milyar dolarlık kredi akreditifi ilan eden Çinli ve Koreli kuruluşlarla ticaret gelişiminde giderek doğuyu aramaktadır. Ağustos ayında, Kore Eximbank (Kexim ) ülkede 8 milyar € finansman sağlamak için 12 İran bankasıyla bir anlaşma imzaladı. Ardından, Eylül ayında Çin'in CITIC Trust, beş İranlı bankayla 10 milyar dolarlık bir finansman anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmanın hemen ardından Çin Kalkınma Bankası, İran Merkez Bankası ile 15 dolarlık borcun ödemesi için bir protokol imzalamıştır. İran İhracat Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Arash Shahraini, TXF'ye yaptığı açıklamada ise şu anda Çin Eximbank ile 10 milyar dolarlık başka bir anlaşma imzaladığını söyledi.

Rusya, İran pazarındaki etkisini daha da artırmak için devlet bankalarını ve Exiar'ı kullanıyor. Aralık ayında Rusya Eximbank, dört İranlı bankayla hiçbir sınırı olmadan bir finansman anlaşması imzaladı. Ekim ayında Exiar ve İran Merkez Bankası, ECA tarafından desteklenen Rus-İran ortak projelerinin finansmanını kolaylaştırmak için bir protokol imzalamışlardır. 

Batı kurumlarıyla imzalanan belirsiz finansman protokollerinin aksine, Doğu odaklı anlaşmalardan bazıları somut işlemler üretmeye başladı. Yılın dönüşü, Çin ECA Sinosure'un Sinopec liderliğindeki Abadan Petrol Rafinericiliğini finanse etmek için Güney İran'da 1 milyar dolarlık bir tesis üzerinde anlaştığını gördü. Çin Eximbank ve Çin Kalkınma Bankası'nın Aralık ayında ülkedeki beş hastanenin yapımı için 2 milyar dolarlık bir finansman paketi sağlaması kabul edildi.

Aynı zamanda, Eylül ayında, Rusya Vnesheconombank(VEB), Iran Sanayi ve Madencilik Bankası ile Hormozgan Eyaleti'ndeki termik santral projesini finanse etmek için 1.2 milyar € tutarında bir kredi anlaşması imzaladı. Tahran'ın doğu kenti Meşhed'e 926 kilometrelik bir demiryolunun elektrifikasyonunun finanse edilmesi için 1.5 milyar dolarlık bir krediyle sözleşme imzalandı. Aynı ayda, Kexim, Kore Ticaret Sigorta Kurumu ve Nippi İhracat ve Yatırım Sigortası (Nexi) gibi bir Güney Koreli Japon birliği, Bushehr Eyaleti'nde bir aşağı akım projesi olan Siraf Refining Park'ı geliştirmek için 3 milyar dolarlık bir ön anlaşma imzaladı.

Yine de anlaşma hacmi İran hükümetinin hedeflerinin çok altında kalmıştır. İran'ın altıncı beş yıllık kalkınma planına (2016-2021) göre, hükümet yıllık 65 milyar dolarlık yabancı finansal kaynağı çekmeye çalışıyor. Mevcut mali yıla (21 Mart 2017-21 Mart 2018) karar verilen bütçede hükümete 55 milyar dolarlık yabancı finansal kaynak sağlama izni verilmiştir.

Gelecek yıla ait bütçede (Mart 2018 - Mart 2019), bir önceki yılın kullanılmayan bakiyesinin herhangi birinin ekleneceği 35 milyar dolarlık dış finansman için belirlendi. Şahraini'ye göre, bu mali yılda tamamlanan toplam yabancı finansman anlaşması miktarı 50 milyar doları aşmıştır. Bununla birlikte, bu rakamın büyük çoğunluğu mali olarak kapalı işlemlerden ziyade henüz kullanılmayan finansman anlaşmalarından kaynaklanmaktadır.

Üç başlı bir duruş

İran'daki ticaret ve projeleri finanse etmek için görünürde güçlü bir iştah olmakla birlikte bu faizin sert anlaşmalara dönüştürülmesi üç yönlü olup bunlar: ABD'nin ülkeye karşı durgun duruşu, var olan ABD yaptırımlarının sınırlamaları ve İranlı karşı taraflar ile ilgili KYC (Müşterini Tanı) riskini içermektedir.

Büyük engeller, ABD hükümetinin İran konusundaki Obama yönetiminden tavrını değiştiren Donald Trump'ın seçilmesiyle oluşturulmuştur. Trump, İran nükleer anlaşmasını kaldırma ve yaptırımları uzatma tehdidinde bulunduğu sürece Batılı şirketler ve bankalar ülkeye yatırım yapmayı bırakacak.

Schweitzer, "Mevcut ABD hükümeti nükleer anlaşma etrafında bir belirsizlik havası üretiyor. Dolayısıyla yeni gelen yatırımcılar İran'ın maruz kalabileceği miktarı artırmakta tereddüt ediyor ve ABD'nin ticaretinin zarar görebileceğinden korkuyor " şeklinde belirtmiştir. ABD, JCPOA anlaşması üzerinde çok katı denetim uyguluyor ve ihlalciler, büyük Avrupa bankalarının daha önce keşfettiği gibi ağır bulguları riske atıyor. Schweitzer'e göre, bu tutum son aylarda güncel anlaşmanın yeniden müzakeresi için güçlendi.

O halde halen devam etmekte olan yaptırımların dayattığı kısıtlamalar bulunmaktadır. İran'la ABD doları ticaretine hâlâ izin verilmemekte ve tüm işletmelerin başka para birimlerinde yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, bankaların kurumsal müşterileri bu işlemler için Euro hesapları tutabilirken, uluslararası kurumsal bir grupta İran'da kazanılan parayı yeniden yatırım yaparken meydan okumalar gelecektir. ABD vatandaşlarının, İran'da kazanılan fonların yönetiminde herhangi bir katılımdan kurtulmaları gerekmekte olup; bu fonlar, ABD'ye dokunan herhangi bir işletmeye - çok uluslu modern bir kurumun dağınık yapısına yönelik dengeli bir harekete - yatırım yapamazlar.

Ayrıca, İran'la başa çıkmada uyulması gereken kabuslar da bulunmaktadır; 2017 sonlarından bu yana, İran Devrim Muhafızları Birliğinin (IRGC) tamamı ABD'nin terörle mücadele önlemlerine tabi tutulmuştur. Yatırımcılar ve bankaları için meydan okuma, devrimden bu yana geçen yıllarda, IRGC, endüstriyel inşaat, medya, telekomünikasyon, denizcilik ve ötesine geçen ticari bir imparatorluk haline gelmiştir. İran, bireyler ve şirketler üzerinde gereken gayreti göstermek için zorlayıcı bir ortam olup; hangi bilgilere erişilebileceğinin güvenilirliği konusunda endişe uyandıran endemik yolsuzluklardan muzdarip olmuştur. Bu, yabancı finansçıların tam olarak kiminle iş yaptıklarını belirlemek için zor bir görev olduğunu kanıtlamaktadır.

Hollanda ECA Atradius'un finans mühendisi olan Stephan Naber, "Gerçek şu ki, daha önce yaptırım dönemi nedeniyle, bizim lisanslamamızı dayandırdığımız İranlı şirketler ve bankalar hakkındaki finansal bilgilerin mevcudiyeti ve kalitesi henüz standartlara uygun değildir. Sonuç olarak şu anda İran'la iş anlaşmalarının finansmanı için şirketler tarafından daha az ilgi görüyoruz. "demiştir.

Luketa, şaşırtıcı olan şey olarak ise; "İran bankalarına finansal koşullar teklif edildiğinde bile, İranlı müşterilerin görüşlerini ve arzulanan en iyi koşulları bir kez daha dile getirerek, avantajlarından yararlanmanın çok yavaş olduğunu gözlemlediklerini" ekliyor.

Olası Çözümler

Çatışmanın en belirgin nedensizliği, ABD Yönetimi'nin nükleer anlaşmanın geleceğini netleştirmesi ve İran'la iş yaparken Avrupa bankaları ve şirketleri için engeller koyması olabilir -muhtemelen en iyi ihtimalle, Trump görevde kalır.

Ancak bankaların ve şirketlerin kendilerini sağlayabilmeleri için bazı önlemler bulunmaktadır. OeKB yönetim kurulu üyesi Helmut Bernkopf, şunları söylemiştir: ''Avrupa bankaları ve şirketleri için ilgili uluslararası yönetmeliklere uyumlu olarak İran'daki ticari faaliyetlerinin,  ABD yaptırımlarına tabi tutulmasına yönelik güvenlik önlemleri almak çok önemlidir.”

Ayrıca en güncel KYC / KYCC süreçleri de dahil olmak üzere yeterli uygunluk prosedürlerinin uygulanmasını içeren muhabir bankacılık ilişkilerinin yeniden kurulması gerekir. İranlı bankalar, uluslararası standartlara uyum sağlamak ve müşterilerinin kredi itibarı konusunda güvenilir bilgi vermek zorundadır. Bernkopf: ''Kara para aklamanın ve terörizmin önlenmesi için mücadele ile ilgili net düzenlemeler, bankalar için önemli uluslararası standartlardır.'', ''İran bankacılık sistemi için, FATF (Mali Eylem Görev Gücü) Eylem Planını tamamlamak önemlidir." şeklinde ifade etmiştir.

Avrupa'daki ECA'lar, ülkedeki doğrudan kredi kapasitesini genişleterek piyasayı katalize etmeye de başlayabilir. Atradius dahil bazıları zaten bu yönde ilerliyor. Naber,  “Küçük İran işlemleri için 5 milyon Euro’ya kadar doğrudan kredi olanağı teklifimiz açıktır ve yakın tarihte ilk risklerimizi sigortalayacağız.'' demiştir.

Bir de şiddetli başka bir çözüm bulunmaktadır. Shahraini: ''Görünen o ki bankacılık sorunları devam ederse, Avrupalıların İran'la çalışmak için ABD ile çıkarları olmayan bu sayede yaptırımlardan muaf özel bankalar kurmaktan başka çaresi kalmayabilir.'' demiştir.

2018'e Bakış

Dolayısıyla 2018'e bakarken, İran'ın ticaret ve proje finans piyasası olma konusundaki umutlarının belirgin biçimde gergin geçeceği tahmin edilmektedir. Oresman karşıdaki yaptırımlar konusunda,  ''2018 yılı, İran'da iş yapmak isteyenler üzerinde önemli etkilere sahip başka bir karmaşık yıl olacak.''

Asıl soru; ABD'nin şu anki nükleer anlaşmadan uzaklaşıp uzaklaşmayacağı ve Trump tarafından önceden tehdit edilen yeni tek taraflı nükleer yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağıdır. Ayrıca AB ile eşgüdümü içinde hareket eden ABD'nin,  balistik füzelerin geliştirilmesi ve terör örgütlerine destek veya insan hakları ihlalleri gibi nükleer olmayan faaliyetler için İran'a yeni yaptırımlar önerme şansı da bulunmaktadır. Oresman: '' 2018'de ABD-İran ilişkisinde daha fazla gerginlik bekleniyor ve en azından bazı kuruluşlar için yaptırımlar artabilir.'','' AB yaptırımlarının da artması mümkün.'' demiştir.

İran ticaret ve proje finans piyasasında özellikle, Doğu'dan gelen kurumların yavaş hareket eden bu pazarda lider rol alması bekleniyor.  Luketa, ''Çin, bence İran ile artan bağlarından istifade edecek, petrol, doğalgaz ve altyapı sektöründe ana tedarikçi olacak.'' demiştir. Bununla birlikte ulaşım ve enerji kilit rol olarak kalacak diyen Luketa,  İtalya gibi başlıca Avrupa ithalatçılarının, özelllikle ECA'larının himayesinde mali destek sağlamanın bir yolunu bulacağına inanıyor.

İş dünyasında, daha küçük Avrupalı tedarikçiler için bazı fırsatlar olmalıdır diyen Luketa;  “İranlılar, geçmiş ödeme yükümlülüklerini izin verildiği ölçüde karşıladılar bu nedenle kredi riski güçlü kalmaktadır. Avrupa'daki orta ölçekli işletmelerle tamamlanmış bir miktar küçük işlem görmeliyiz.'' demektedir. Bununla birlikte bu tür işletmeler büyük ihtimalle kurumsal ya da saf proje finansmanı yerine İran bankaları tarafından yürütülecek.

Genel olarak, Batı hükümetlerinin ve siyasi liderlerin, İran'la gelecek ticaret ilişkisi konusundaki netliklerinin 2018 yılında da devam etmesi ve dolayısıyla, piyasaya girişi veya büyümeyi düşünen finansçılara dikkat edilmesi gerekiyor. Schweitzer , ''ABD'nin tutumu değişmedikçe, büyük bankalar da değişmeyecek ve İran'la uğraşacak.'' demiştir. Ne yazık ki bu, Trump'ın geçtiğimiz günlerde tweetlediği türden bir rejim değişikliği değil.

 

Çeviren;
Av. İpek Öztaş 

 

Kaynak: https://www.txfnews.com

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN