Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

BİRLEŞİK KRALLIK YÜKSEK MAHKEMESİ`NİN KRİPTO PARA BORSALARINDAN MÜŞTERİ KİMLİK BİLGİLERİNİN TALEP EDİLMESİNE DAİR GÜNCEL BİR KARARI

BİRLEŞİK KRALLIK YÜKSEK MAHKEMESİ`NİN KRİPTO PARA BORSALARINDAN MÜŞTERİ KİMLİK BİLGİLERİNİN TALEP EDİLMESİNE DAİR GÜNCEL BİR KARARI

I. GİRİŞ

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Birleşik Krallık dışında gerçekleşen kripto para mübadelesinde, çalınan paranın takibinin yapılabilmesi için rakip işletmenin müşteri bilgilerini açıklamasına hükmetmiştir. Bu karar ile birlikte, Yüksek Mahkeme`nin kripto dolandırıcılığından dolayı kaybettikleri malvarlıklarını geri almak isteyen dolandırıcılık mağdurlarını desteklemek için geniş yetkilerini kullanmaya istekli olduğunu bir kez daha görülmüştür.

II. DAVANIN KONUSU

Davacı, Birleşik Krallık`ta mukim bir kripto borsası olan LMN`dir. LMN`ye ait 10,7 milyon dolar değerinde kripto para, kripto para hırsızlığı sonucunda çalınmıştır. Davalılar Bitflyer Holdings Inc., Binance Holdings Ltd ve Coinbase Inc`in de bulunduğu yedi adet kripto para borsaları ve bunlar ile ilişkili gerçek tüzel kişilerdir.  Davalı şirketler, Japonya, Cayman Adaları, Singapur, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Seyşeller`de mukimdir.

Zimmete geçirilen parasını kurtarmak isteyen davacı LMN, Mahkeme`den, Mahkeme`nin yargı alanı dışında kalan davalı yabancı kripto para borsaları olan şirketlerden bilgi edinilmesi için karar vermesini (Norwich Pharmacal Order ve Bankers Trust Order) talep etmektedir.  

Kripto parayı kendi adına tutmakta olan davacı LMN, geleneksel bankacılığa benzer şekilde her müşteriden aldığı tutarı müşteriye ödemekle mükelleftir. Davacının kripto para karşılıklarının belirli bir yüzdesine, internet üzerinden sıcak cüzdanlar (hot wallet) aracılığıyla erişilebilmektedir.

Bilgisayar korsanları, LMN`nin sistemlerine erişim sağladıktan sonra, ondan milyonlarca dolar değerinde kripto parayı kendi hesaplarına aktarmışlardır. Bunun üzerine, LMN, bir uzmana bilgisayar korsanları tarafından aktarılan kripto paraları takip etmesi talimatını vermiştir.  Ancak, takip bir mübadele adresine (exchange address) ulaştığında, uzman bundan sonra kripto paralara ne olduğunu keşfedememiştir. Bunun nedeni, mübadele adreslerinin, kripto para borsasının kendisine ait olduğu ve işlettiği adresler olmasıdır. Bu tür adreslerin belirli bir müşteriyle ilişkili olduğu kabul edilirken, kripto paranın ilgili müşterinin hesabına fiilen yatırılması, (şirket içi bir muhasebe uygulaması aracılığı ile) zincir dışı (off-chain) gerçekleşmektedir. Bir mübadele adresine alınan kripto para, genellikle birden çok müşterinin isteklerine hizmet vermek için kullanılan bir 'çok amaçlı cüzdanda (omnibus wallet) kripto borsası tarafından birleştirilmektedir.

Uzmanın çalışmaları sonucunda, mübadele adresi olan 26 alıcı tespit edilmiştir.

LMN, tüm bu adresler mübadele adresleri olduğundan, işlemlerin arkasındaki kişiler hakkında kripto borsalardan bilgi almadan kripto paraları takip etmeyi sürdürmenin mümkün olmadığı ileri sürülmüştür. LMN`nin temel iddiası, işlemler davalılardan biri veya davalılar ile ilişkili bir şirket tarafından işletilen kripto borsalarda yürütüldüğünden, bu kripto borsaların Müşterinizi Tanıyın (Know Your Customer veya KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (Anti Money Laundering veya AML) bilgilerini topladığı ve bu nedenle bu bilgileri temin edebileceği yönündedir. Bu kapsamda davalılardan bilgi edinilmesine ilişkin talepte bulunmuştur.

III. MAHKEMENİN KARARI VE DEĞERLENDİRME

Mahkeme, davalı kripto borsalarının, davacı LMN`ye Müşterinizi Tanıyın bilgileri dahil müşteri bilgilerini ayrıntılı bir biçimde sağlamasına hükmetmiştir.

Öncelikle, Mahkeme tarafından Norwich Pharmacal ve Bankers Trust kapsamında bir bilgi edinilmesi ilişkin karar verilmesi için şartların karşılandığı sonucuna varılmıştır.

Bu karar doğrultusunda, kripto borsalarına LMN`ye aşağıdaki bilgileri sağlayacaktır:

“Hedef Kripto Para`nın tutulduğu müşteri hesaplarına ilişkin olarak:

(a) hesap adı,

(b) hesap(lar)la ilgili olarak sağlanan tüm KYC bilgi ve belgeleri,

 (c) davalıların hesap sahibinin kimliğini tespit edilmesini sağlayacağını düşündüğü e-posta adresleri, ikamet adresleri, telefon numaraları ve banka hesabı detayları gibi bilgi ve belgeler (…)”

İşbu karar, İngiliz mahkemelerinin kripto dolandırıcılığı mağdurlarına çalınan kripto paraları geri alma konusunda yardım etmeye istekli olduğunu bir kez daha göstermektedir. İngiliz Usul Hukuku`nun esnekliği ile kripto para hırsızlığı mağdurları için tanıdığı olanaklar ilgi uyandırıcıdır.

Çeviren ve Hazırlayan: Av. Erse Kahraman

 

Kaynak:

https://www.lexfutura.ch/was-uns-gerade-beschaeftigt/artikel/the-london-high-court-has-ordered-crypto-exchanges-based-outside-the-uk-to-disclose-customer-information-to-a-rival-operator-to-help-track-stolen-funds/ 

Kararın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: https://www.lexisnexis.com/uk/lexispsl/bankingandfinance/document/316762/6700-8MG3-CGX8-00W3-00000-00/LMN-v-Bitflyer-Holdings-Inc-%28a-company-registered-in-Japan%29-and-others

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN