Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AYM, İŞÇİLİK ALACAKLARINDA ARABULUCULUK SON TUTANAKTAKİ EKSİKLİK NEDENİYLE DAVANIN REDDEDİLMESİNİ HAK İHLALİ SAYDI

AYM, İŞÇİLİK ALACAKLARINDA ARABULUCULUK SON TUTANAKTAKİ EKSİKLİK NEDENİYLE DAVANIN REDDEDİLMESİNİ HAK İHLALİ SAYDI

Anayasa Mahkemesi, 18 Mayıs 2026 tarihli ve 2023/33449 başvuru numaralı kararında, işçilik alacakları yönünden zorunlu arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediği gerekçesiyle davanın usulden reddedilmesini mahkemeye erişim hakkının ihlali olarak değerlendirdi. Mahkeme, arabuluculuk sürecindeki eksikliklerin başvurucuya aşırı külfet yükleyecek biçimde yorumlanamayacağına dikkat çekti.

Dava Konusu Olay

Başvurucu, işçi olarak çalıştığı işyerindeki iş akdinin askerlik nedeniyle feshedilmesinin ardından kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacaklarının ödenmesi talebiyle işverenine karşı dava açtı. Afyonkarahisar İş Mahkemesi, davayı kabul ederek başvurucu lehine kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti ödenmesine karar verdi.

İşverenin istinaf başvurusu üzerine Konya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi, işçilik alacaklarına ilişkin uyuşmazlıkta zorunlu arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediği gerekçesiyle davanın usulden reddine kesin olarak karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesinin kararına göre, arabuluculuk son tutanağında uyuşmazlığın işçi-işveren ilişkisinden kaynaklandığı belirtilmiş olmakla birlikte, talep edilen alacak kalemleri yeterince açık biçimde gösterilmemişti. Bu nedenle mahkeme, dava şartı olan arabuluculuğa usulüne uygun şekilde başvurulmadığı sonucuna ulaştı.

Başvurucu, arabuluculuk sürecinde kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti taleplerinin işverenle yapılan görüşmelerde gündeme geldiğini, ancak son tutanakta bu hususların açıkça belirtilmemesinin kendi kusurundan kaynaklanmadığını ileri sürdü. Ayrıca, uyuşmazlığın esasının incelenmemesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ve yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesinin Değerlendirmesi

Anayasa Mahkemesi, incelemesinde öncelikle mahkemeye erişim hakkının, Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının önemli bir unsuru olduğunu vurguladı. Mahkemeye erişim hakkına yönelik sınırlamaların meşru bir amaca dayanması ve ölçülülük ilkesine uygun olması gerektiğini belirtti.

Kararda, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca işçi veya işveren alacağı ve tazminatı talepleriyle açılan davalarda arabulucuya başvurulmasının dava şartı olduğu hatırlatıldı. Bununla birlikte, arabuluculuk sürecinin amacının taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümünü kolaylaştırmak olduğu, sürece ilişkin şekli eksikliklerin bu amacı aşacak şekilde yorumlanmaması gerektiği ifade edildi.

Somut olayda başvurucu, kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti taleplerini içeren bir uyuşmazlık nedeniyle arabulucuya başvurmuştu. Arabuluculuk görüşmelerinin anlaşamama ile sonuçlandığı ve uyuşmazlığın işçi-işveren ilişkisinden kaynaklandığının tutanakta belirtildiği görülmekteydi. Buna rağmen, alacak kalemlerinin tutanakta açıkça gösterilmediği gerekçesiyle davanın esasının incelenmemesi, başvurucunun mahkemeye erişimini zorlaştıran bir müdahale olarak değerlendirildi.

Anayasa Mahkemesi, arabuluculuk son tutanağının düzenlenme biçimi ve içeriği konusunda başvurucunun sorumluluğunun somutlaştırılmadığına dikkat çekti. Arabuluculuk sürecindeki eksikliklerin başvurucuya yüklenerek davanın usulden reddedilmesinin, izlenen meşru amaçla karşılaştırıldığında ölçüsüz bir külfet oluşturduğu sonucuna ulaştı.

Sonuç

Anayasa Mahkemesi, mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Karar, zorunlu arabuluculuk dava şartının uygulanmasında şekli eksikliklerin tek başına uyuşmazlığın esasının incelenmesini engelleyecek biçimde değerlendirilmemesi gerektiğini ortaya koyması bakımından önem taşıyor. Özellikle arabuluculuk son tutanağının içeriğine ilişkin eksikliklerin, tarafın mahkemeye erişim hakkı üzerindeki etkisinin ve bu eksiklikten kimin sorumlu olduğunun somut olayın koşulları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/10/20261020-16.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN