Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AYM CEZA İNFAZ KURUMUNDA TUTUKLU OLARAK BULUNAN KİŞİNİN AVUKATI İLE TELEFONDA GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMEMESİNİN HABERLEŞME HÜRRİYETİNİ İHLAL ETTİĞİ SEBEBİYLE MANEVİ TAZMİNATA HÜKMETTİ

AYM CEZA İNFAZ KURUMUNDA TUTUKLU OLARAK BULUNAN KİŞİNİN AVUKATI İLE TELEFONDA GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMEMESİNİN HABERLEŞME HÜRRİYETİNİ İHLAL ETTİĞİ SEBEBİYLE MANEVİ TAZMİNATA HÜKMETTİ

Anayasa Mahkemesi’nin 2019/11652 başvuru numaralı, 20.07.2023 karar tarihli kararı 16.11.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Başvuruya konu olay ceza infaz kurumunda avukatı ile telefonda görüşme isteği reddedilen başvurucunun haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Mahkeme “Başvurucunun dilekçesiyle birlikte sunduğu belgelerin telefonla görüşmek istediği kişiyle arasında olan avukatlık/müdafilik ilişkisini tevsik edici mahiyet arz ettiği söylenmelidir. Bununla birlikte görüşülmek istenen avukat adına düzenlenmiş ayrı bir vekaletname bulunmadığı gerekçesiyle görüşmenin engellenmesinin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluk ve ölçülülük ilkesine elverişli olduğundan bahsedilemez. Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.” şeklinde hüküm kurmuştur.

“Anayasa’nın 22. maddesinde, herkesin haberleşme  özgürlüğüne sahip olduğu ve haberleşmenin gizliliğinin esas olduğu hüküm altına alınmıştır. Anayasa’nın koruma alanı, haberleşme özgürlüğünün yanı sıra içeriği ve biçimi ne olursa olsun haberleşmenin gizliliğini de güvence altına almaktadır. Posta, elektronik posta, telefon, faks ve internet aracılığıyla yapılan haberleşme faaliyetlerinin haberleşme özgürlüğü ve haberleşmenin gizliliği kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Hükümlü ve tutukluların haberleşme hürriyeti ve aile hayatına saygı hakkının sınırlanması, Anayasa’nın 19. maddesi gereğince hukuka uygun olarak ceza infaz kurumunda tutulmanın kaçınılmaz ve doğal bir sonucudur. Diğer yandan avukat/müdafii ile telefon vasıtasıyla haberleşme hakkının kullanımında ilgili mevzuat uyarınca ceza infaz kurumlarının belirli bir usulü gözeterek tutuklu kişilerden görüşeceği kişinin avukatı olduğunu belgelendirilmesini isteyebileceği kabul edilmelidir. Bununla birlikte görüşme talep edilen kişiyle tutuklu arasındaki avukatlık/müdafilik ilişkisini belirli ölçüde tevsik eden belgelerin dışında ceza infaz kurumunun özellikle görüşme talebinin acil bir duruma ilişkin olduğu hallerde tutuklu tarafından temini zor olan belgeleri istemesi anılan hakkın kullanımını imkansız yahut gecikme nedeniyle anlamsız hale getirebilecektir.”

Anayasa Mahkemesi yukarıda anılan gerekçelerle tutuklunun avukatı ile telefonda konuşma talebinin reddedilmesi halinde haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar vererek bu sebeple başvurucu adına manevi tazminata hükmetmiştir.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231116-4.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN