Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AYM, BİR TELEVİZYON PROGRAMINDA İLAÇ ŞİRKETLERİNİN TİCARİ KAYGILARLA HAREKET ETTİĞİ SÖYLEMİNDE BULUNAN KONUŞMACIYA PARA CEZASI VERİLMESİNİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRILIK OLARAK DEĞERLENDİRMİŞTİR

AYM, BİR TELEVİZYON PROGRAMINDA İLAÇ ŞİRKETLERİNİN TİCARİ KAYGILARLA HAREKET ETTİĞİ SÖYLEMİNDE BULUNAN KONUŞMACIYA PARA CEZASI VERİLMESİNİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRILIK OLARAK DEĞERLENDİRMİŞTİR

Anayasa Mahkemesi 2020/4999 başvuru numaralı Mutia Canan Karatay başvurusunda, başvurucunun bir televizyon programında yaptığı tıbbi içerikli açıklamalarından dolayı hakkında disiplin para cezası verilmesinin ifade özgürlüğü ihlali oluşturduğuna 30/03/2023 tarihinde karar vermiştir.

Başvurunun konusu katıldığı bir televizyon programında başvurucu Mutia Canan Karatay’ın genel olarak beslenmenin önemi, depresyonla beslenme arasındaki ilişki konularına değindikten sonra ilaç şirketlerinin ticari kaygılarla hareket ettiğine, antidepresanlarla mutlu olunmayacağına ancak sağlıklı beslenme ile mutlu olunabileceğine dair mesajlar vermesi sonucunda hakkında disiplin soruşturması başlatılması ve 1325 TL para cezası verilmesi, bu cezaya karşı açılan iptal davasının ise Ankara  13. İdare Mahkemesi’nin 19/12/2019 tarihli kararıyla  kesin olarak reddedilmesidir.

Başvurucu; kendisinin hem doktor hem akademisyen sıfatı bulunduğunu, bilimsel araştırmalara göre depresyon dahil tüm kronik hastalıkların yanlış beslenmede kaynaklandığını, reklama ihtiyacının olmadığını, halkın sağlığını korumak için bildiklerini kamuya aktardığını, bir hekim olarak araştırma ve bilgilerini kamuyla paylaşmasının hem görevi hem sorumluluğu olduğunu, bu tarz açıklamaların ifade hürriyeti kapsamında kaldığını ileri sürmüştür.

Anayasa Mahkemesi başvuruyu ifade özgürlüğü kapsamında incelemiştir. Bu incelemede; Bilimsel olarak nitelenen alanda bile olsa bir düşünce açıklamasında bulunmak için uzmanlığı kanıtlama şartının getirilmesi ifade özgürlüğünü anlamsız kılacak derecede kısıtladığını, kaldı ki başvurucunun bir kardiyoloji ve iç hastalıklar uzmanı olduğu gibi Türkiye’nin bilinen akademisyen ve bilim insanlarından olduğunu belirtmiştir.

İfade özgürlüğü büyük ölçüde eleştiri özgürlüğünün güvence altına alınmasını hedeflemektedir. Bu nedenle birey ve toplum hayatı için hayati meselelerin tartışılması bağlamında açıklanan ifadelerin -bilhassa herhangi bir özel kişiye yönelik olmadığında- sert olmasına ve polemik içermesine daha fazla tolerans gösterilmeli, sert olması ifade açıklamalarına yapılan müdahalelerin gerekçesi olarak kullanılmamalıdır.

Açıklanan nedenlerle Anayasa Mahkemesi Anayasa’nın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün İHLAL EDİLDİĞİNE karar vermiştir.

 

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/06/20230601-13.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN