Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AYM, 14.06.2023 TARİHLİ İLAMIYLA BASIN MESLEĞİNDE ÇALIŞANLARINA KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ İÇİN MESLEKTE EN AZ BEŞ SENE ÇALIŞMIŞ OLMASINA İLİŞKİN HÜKMÜN İPTALİNE KARAR VERDİ

AYM, 14.06.2023 TARİHLİ İLAMIYLA BASIN MESLEĞİNDE ÇALIŞANLARINA KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ İÇİN MESLEKTE EN AZ BEŞ SENE ÇALIŞMIŞ OLMASINA İLİŞKİN HÜKMÜN İPTALİNE KARAR VERDİ

Anayasa Mahkemesi tarafından, basın çalışanlarının kıdem tazminatı hakkı kazanabilmesi için meslekte en az beş yıl çalışmış olmaları şartına ilişkin hüküm iptal edildi. Buna dair 04.01.1961 tarihli ve 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki kanunun ve 212 sayılı Kanun’un 1. Maddesiyle değiştirilen 6. Maddesinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi 2021/62 E., 2023/89 K. sayılı kararı 14.06.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yürürlüğe girdi.

Ankara 21. İş Mahkemesi tarafından basın çalışanlarına kıdem tazminatı ödenmesi ve bu hakkın doğması için en az beş yıl çalışmış olmalarının arandığı ve bir yıl içerisinde altı ayın altında çalışmış olanların da çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmamasını düzenleyen kanun maddesi hakkında yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunulan hükümler Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

İlgili anayasa mahkemesinin kararında, iptal talebine konu maddenin aynı konuda olan Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanan diğer iş kanunları ile kanunlarla karşılaştırıldığı zaman söz konusu kıdem tazminatına ilişkin düzenlemenin basın çalışanlarını yeterince güvenceye almadığı ve basın çalışanlarının aleyhine bir düzenleme olduğu açıkça tespit edilmiştir. Kararın gerekçesinde önceki düzenlemenin “nesnel ve makul” bir nedene dayanmadığı belirtilerek itiraza konu olan düzenlemenin mülkiyet hakkı yönünden eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilerek hükmün iptaline karar verilmiştir. Aynı zamanda itiraza konu olan hükmün Anayasa’nın 2., 5., 10., 11., 13., ve 48. maddelerine de aykırı olduğu itiraz eden taraf tarafından iddia edilmiştir. Bu husus mahkeme tarafından incelenmiştir ve aykırılığın Anayasa’nın 10. ve 35. Maddelerine olduğu tespit edilmiş diğer maddelere ilişkin aykırılık bulunmamıştır.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/06/20230614-6.pdf 

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN