Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KARARI

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KARARI

Gazeteci Ali Kıdık’ın airporthaber.com adlı internet sitesinde yer alan köşe yazılarıyla bazı haberlere erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade ve basın özgürlüklerini ihlal ettiği iddiasıyla yaptığı Anayasa Mahkemesi’ne birey başvuru hakkında karar verildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, "airporthaber.com" internet sitesinin sahibi ve genel yayın yönetmeni Ali Kıdık, 2014'te Türk Hava Kurumu (THK) Başkanlığını yürüten O.Y. hakkında beş ayrı yazı kaleme aldı.

 "THK'yı batırırsan, 20 tırnağımla yakana yapışırım.", "Bu belge şok edecek", "Ye babam ye, ne zaman doyacaksınız?' ve "THK uçurumun eşiğinde" başlıklı söz konusu yazılarda kısaca "THK'nın kötü yönetildiği, kurumu zarara uğratacak politikalar izlendiği ve bazı kişilere haksız kazanç sağlandığı" iddiaları yer aldı.

Bu yazılar üzerine, dönemin kurum başkanı O.Y, "kişilik haklarının ihlal edildiği" gerekçesiyle, internet sayfalarına erişimin engellenmesi talebinde bulundu.

Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi, "Bir kişiye 'hırsız', 'soyguncu' şeklinde nitelendirilmelerde bulunulmasının, haber olarak değerlendirilemeyeceği ve kişilik hakkı ihlali olduğu" gerekçesiyle, Airporthaber'de yer alan yazılara erişimi durdurdu.

Kararlara yaptığı itirazların, Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesince reddedilmesi üzerine  konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Anayasa Mahkemesi,  başvurucunun Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvenceye alınan ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine ve  ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Kararda "İnternete erişimin engellenmesi tedbiri, en son başvurulacak çare olmalıdır. İnternet ortamında bulunan zararlı içeriklerle, diğer başka usullerle mücadele etmek mümkünse ya da erişimin engellenmesi ile korunan menfaate karşılık daha büyük bir zarar doğmuşsa, böyle bir durumda erişimin engellenmesi kararı, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlalini teşkil edecektir" ifadesi kullanıldı.   

       

Kaynak: Resmi Gazete

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN