Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ANAYASA MAHKEMESİ, SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEN ÇALIŞANIN BİREYSEL BAŞVURUSUNU AÇIKÇA DAYANAKTAN YOKSUN BULDU

ANAYASA MAHKEMESİ, SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEN ÇALIŞANIN BİREYSEL BAŞVURUSUNU AÇIKÇA DAYANAKTAN YOKSUN BULDU

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (Hastane) veri kayıt işletmeni olarak çalışan Pınar İçel’in, 15 Temmuz sonrası yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeni ile iş sözleşmesi feshedildi.  Pınar İçel’in iş sözleşmesinin feshedilmesi üzerine açtığı, feshin geçersizliğinin tespiti ve işe iade talepli davası ilk derece mahkemesince kabul edildi ve Pınar İçel’in işe iade edilmesine karar verildi.  İlk derece mahkemesinin işe iade kararına karşı işverence yapılan istinaf başvurusu ise İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince esastan reddedildi. Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını temyiz incelemesi ise Yargıtay 22. Hukuk Dairesince gerçekleştirilerek, 19/6/2017 tarihli kararla istinaf ve ilk derece mahkemesi kararlarının bozularak ortadan kaldırılmasına ve işe iade davasının reddine kesin olarak karar verildi.

Pınar İçel işe iade davasını reddine ilişkin Yargıtay’ın kesin kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Pınar İçel’in başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, başvuruyu açıkça dayanaktan yoksun buldu.   

Henüz yayımlanmamış olan Anayasa Mahkemesi’nin 10/05/2018 tarihli kararında, Yargıtay’ın işverence işçinin FETÖ/PDY bağlantısından şüphe edildiğinden güvenin yıkılması veya ağır biçimde zedelenmesi dolayısıyla işverenden katlanması beklenemeyecek bir şüpheden dolayı iş sözleşmesinin feshedilmesinin haklı olduğuna dair kararına karşı yapılan başvurunun, mahkemenin bariz takdir hatası veya açık bir keyfilik oluşturan bir hususun bulunmadığı gözetilerek, kanun yolu şikayeti niteliğinde olduğuna ve açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildi.

Anayasa Mahkemesi kararına konu olayda başvurucu Pınar İçel’İn  Twitter isimli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekildedir: " ... Kendileri yazdılar kendileri oynadılar ... bir darbe düşünün başbakanı vekilleri tv Zerde canlı yayında ... olan yine gariban asker ve polise oldu birbirlerini vurdular bizde seyrettik. .. kim için oldu bunlar bir kişinin mutlak iktidarı icin.o kadar şehit verildi ama hiç biri için ülke genelinde sela okunmadi.bugün okunan selalar ise Cumhuriyet'in vefati içindi ... Darbe oyunu bitti şimdi sırada olanlar, demokrasi kahramanı ilan edilmek sonrasında başkanlık için gereken referandum ... iyi uykular Türkiye'm ... "

Söz konusu paylaşım nedeni ile iş sözleşmesinin feshedilmesinin haklı olduğuna dair Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin kararında ise kararın ilgili bölümünde ise  “sosyal medya paylaşımının dosyada belgelendiği dikkate alındığında, işverence işçinin PDY-Fetö ile bağlantısından şüphe edildiğinden, güvenin yıkılması veya ağır biçimde zedelenmesi nedeniyle işverenden katlanması beklenemeyecek bir şüpheden dolayı iş sözleşmesinin feshedildiği kanaatine varılmaktadır. Zira en azından artık iş ilişkisinin sürdürülmesinin davalı-işveren açısından önemli veya makul ölçüler içerisinde beklenemeyeceği, bu durumda 4857 sayılı Kanun 'un 19. maddesi gerekçesi ve 158 sayılı İLO sözleşmesinin 7. maddesi uyarınca işverenden savunma almasının beklenemeyeceği ve işveren feshinin haklı nedene dayandığı kabul edilmelidir. Davacı vekili de, 16.12.2016 tarihli beyan dilekçesinde söz konusu paylaşımın ne devlet büyüklerine ne dt herhangi birine karşı hakaret içermediğini ifade etmiş ise de, yukarıdaki tespitler doğrultusunda bu savunmaya katılmak mümkün olmamıştır ... " değerlendirilmesinde bulunuldu.

 

Kaynak: anayasa.gov.tr

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN