Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ANAYASA MAHKEMESİ BASİT YARGILAMA USULÜNÜN 01.01.2020 TARİHİNDEN ÖNCE KESİNLEŞMİŞ OLAN DAVALARA UYGULANMASINI ÖNLEYEN HÜKMÜ İPTAL ETTİ

ANAYASA MAHKEMESİ BASİT YARGILAMA USULÜNÜN 01.01.2020 TARİHİNDEN ÖNCE KESİNLEŞMİŞ OLAN DAVALARA UYGULANMASINI ÖNLEYEN HÜKMÜ İPTAL ETTİ

Anayasa Mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na 17/10/2019 tarihli ve 7188 sayılı Kanun’un 31. maddesiyle eklenen, “01/01/2020 tarihi itibarıyla kovuşturma evresine geçilmiş, hükme bağlanmış veya kesinleşmiş dosyalarda seri muhakeme usulü uygulanmaz.” hükmünde yer alan, “kovuşturma evresine geçilmiş…” ibaresinin aynı bentte yer alan “…basit yargılama usulü…” yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna 25.06.2020 tarihinde karar verdi.

Mahkeme kararın gerekçesinde, lehe ceza kanunun geçmişe uygulanmasının hukuk devletiyle bağlantı olduğundan, adalet ve hakkaniyet ilkelerinin gereği ile Anayasa’nın 38. maddesi kapsamında anayasal bir zorunluluk olduğundan bahsederek bazı yargılama usulü kurallarının kovuşturulan fiiller için öngörülen ceza miktarlarını etkileyebileceğini ve ceza miktarını etkileyen yargılama kurallarının da failin lehine olan düzenlemelerin geçmişe uygulanmamasının Anayasa’nın 38. maddesine aykırı olacağı tespitinde bulunmuştur.

Mahkeme tespitlerinin akabinde, itiraz konusu kural, belirli bir tarihten önce kovuşturma aşamasına geçilmiş dosyalarda basit yargılama usulünün uygulanmayacağını öngördüğünden ve ceza miktarı üzerinde, basit yargılamanın usulünün uygulanması neticesinde mahkumiyet kararı verildiği takdirde verilecek sonuç cezada dörtte bir oranında fail lehine indirim etkisi olduğundan, kuralın belirli bir tarihten sonra kovuşturma aşamasına geçilmiş dosyalarla sınırlı olarak uygulanmasının Anayasa’nın 38. maddesini ihlal ettiğine kanaat getirmiştir.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/08/20200819-6.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN