Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ANAYASA MAHKEMESİ 19.01.2023 T., 2019/33156 B.N. KARARIYLA KİŞİNİN KAMUDAKİ GÖREVİNE İADE EDİLİRKEN DAHA ÖNCEKİ YÖNETİCİLİK GÖREVİNE ATANMAMASININ ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKININ İHLALİ NİTELİĞİNDE OLDUĞUNA KARAR VERDİ

ANAYASA MAHKEMESİ 19.01.2023 T., 2019/33156 B.N. KARARIYLA KİŞİNİN KAMUDAKİ GÖREVİNE İADE EDİLİRKEN DAHA ÖNCEKİ YÖNETİCİLİK GÖREVİNE ATANMAMASININ ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKININ İHLALİ NİTELİĞİNDE OLDUĞUNA KARAR VERDİ

Anayasa Mahkemesi tarafından 2019/33156 numaralı Cengiz Çetin başvurusu 19.01.2023 tarihinde sonuçlandırıldı, mahkeme tarafından kamudaki görevine iade edilirken daha önceki yöneticilik görevine atamanın yapılmamasından kaynaklı ilgili başvuruya ilişkin ihlal kararı verildi.

Başvurunun konusu 22/11/2016 tarihli ve 677 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanılarak kamu görevinden çıkarılan ve ardından Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından kamu görevine iadesine karar verilen başvurucunun;   7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'un 10. maddesi uyarınca Komisyon tarafından kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerin atamalarında yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanlarının dikkate alınacağının düzenlendiği gerekçesiyle görevden alınmasından önceki yöneticilik görevine iade edilmeyip normal memur olarak atamasının yapılmasına ilişkindir. Başvurucu müdürlük unvanı ile sosyal, mali ve özlük haklarının iadesini talep etmiştir.

Anayasa Mahkemesi tarafından öncelikle somut başvuruda başvurucunun mesleki hayatına yönelik müdahalenin başvurucunun özel hayatına ciddi şekilde etki ettiği ve bu etkinin belirli bir ağırlık düzeyine ulaştığı değerlendirildiğinden başvurunun özel hayata saygı hakkı kapsamında incelenmesine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anayasa Mahkemesi 24/12/2019 tarihli ve E.2018/159, K.2019/93 sayılı kararı ile daha öncesinde; Komisyon tarafından başvurunun kabulüne karar verildiğinde kamu görevinden çıkarma işleminin sebep unsurunun tamamen ortadan kalkmış olmasına rağmen Komisyon kararı sonrasında yeniden kamu görevine dönen kişilerin atanmasında yöneticilik görevlerinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanlarının dikkate alınmasını öngören kuralın bu kişilerin üyelik, mensubiyet, aidiyet, iltisak veya irtibatlarına dair şüphelerin tam olarak ortadan kalkmadığı izlenimini oluşturduğu, bu durumun kişilerin meslek hayatlarında kişisel gelişimlerinin, üçüncü kişilerle olan ilişkilerinin ve itibarlarının olumsuz şekilde etkilenmesine sebebiyet verebileceği gerekçeleriyle 7075 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 25/7/2018 tarihli ve 7145 sayılı Kanun’un 22. maddesiyle değiştirilen (1) numaralı fıkrasının üçüncü cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermişti.

Bu kapsamda somut olaya ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından; daha önceden iptal kararıyla, OHAL Komisyonu kararıyla görevine iade edilenlerin eski görevine dönmesinin kategorik olarak yasaklanmasını içeren söz konusu yasal düzenlemenin Anayasa'nın 13. maddesi ve özel hayata saygı hakkını düzenleyen 20. maddesine aykırı olduğunun tespit edilmesine karşın yöneticilik görevine iade edilmesine dair başvurucuya özgü hukuki ve fiilî koşulların değerlendirilmesi söz konusu olmaksızın sadece ilgili kanun maddesine dayanılarak gerçekleştirilen müdahalenin doğrudan dayanağını oluşturan düzenlemenin kanunilik şartını sağlamadığı anlaşıldığından söz konusu müdahale açısından başvurucunun Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verilmiş ve derece mahkemeleri açısından da ihlali gideremedikleri için bu ihlalin aynı zamanda mahkeme kararından kaynaklandığı tespiti yapılmıştır.

Kaynak: https://kararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/BB/2019/33156

    

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN