Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AMAZON ABD MAHKEMESİNDE TÜKETİCİLERİN FİYAT DÜZENLEMESİ DAVASINI REDDETME GİRİŞİMİNİ KAYBEDİYOR

AMAZON ABD MAHKEMESİNDE TÜKETİCİLERİN FİYAT DÜZENLEMESİ DAVASINI REDDETME GİRİŞİMİNİ KAYBEDİYOR

Bir federal mahkeme hâkimi, Seattle'da olası bir tüketici sınıf davasının Amazon.com (AMZN.O) şirketini, platformundaki birçok malın fiyatlarını yapay olarak yükselten bir fiyat düzenleme düzenine karşı suçlamalarla yüzleşmek zorunda bırakacağını belirtti.

ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı John Chun, 24 sayfalık bir kararda, Amazon'un fiyatlandırma politikalarını sorgulayan davacıların bu iddialarını ilerletmeleri için yer olduğuna karar vermiştir. Davacıların avukatı Steve Berman, "karardan çok memnun olduklarını" belirtti ve davayı yürütmeyi dört gözle beklediklerini söyledi. Bu dava, tüketici koruma yasalarını veya rekabet hükümlerini ihlal ettiği iddia edilen Amazon'a karşı başvurulan birçok özel ve devlet sivil davası arasında yer alıyor. Karar, ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun Amazon'a karşı bir dava açmayı değerlendirmesiyle birlikte geliyor.

Tüketicilerin Temmuz 2022'de açtığı dava, Amazon'un mal tedarikçileri ile yaptığı "minimum marj anlaşmalarını" sorguladı. Davacılar, bu anlaşmaların başka bir yerde daha düşük fiyatla aynı ürünü satan Amazon dışı perakendecilere engel olduğunu iddia etti. Amazon’un avukatları, davanın düşmesi için harekete geçerken, tüketicilerin şirketin toptan tedarikçileriyle yaptığı anlaşmalar nedeniyle dava açma gücüne sahip olmadığını savundu. Ayrıca, anlaşmaları "yasal ve rekabetçi fiyat müzakereleri" olarak savundular.

Bu iddialarının üzerine Chun, tüketicilerin, iddia edildiği gibi şirketin tedarikçi anlaşmalarının etkilediği fiyatları olan Amazon ürünleri satın aldıkları için dava açmalarına izin verildiğini belirledi. Davacıların şikayetinin, "eğer kanıtlanırsa tüketicilerin satın aldığı ürünlerin fiyatlarında azalan tüketici seçenekleri ve artan fiyatlara neden olan davranışları yeterince iddia ettiğini" ifade etmiştir.  Davacılar, ABD rekabet hukuku kapsamında ülke çapında toplu tazminat davası statüsü ve üçlü tazminat talep ediyor.

Dava, Christopher Brown et al v. Amazon.com Inc, ABD Bölge Mahkemesi, Washington Batı Bölgesi, No. 2:22-cv-00965-JHC'dir.

Kaynak: https://www.reuters.com/legal/litigation/amazon-loses-bid-dismiss- consumers-price-fixing-lawsuit-us-court-2023-09-07/

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN