Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AİHM İÇTİHAT VERİTABANI HUDOC TÜRKÇE YAYINA BAŞLADI

AİHM İÇTİHAT VERİTABANI HUDOC TÜRKÇE YAYINA BAŞLADI

ADALET BAKANLIĞI'NDAN

AİHM’in İçtihat Veritabanı HUDOC Bakanlığımız ve AİHM Sekretaryası İşbirliği İle Avrupa Konseyi Resmi Dilleri Haricinde İlk Kez Türkçe Olarak Hizmet Vermeye Başlamıştır

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihad veritabanı olan HUDOC, hâlihazırda Mahkeme’nin resmi dilleri olan İngilizce ve Fransızca dillerinde hizmet verirken; Adalet Bakanlığı UHDİGM İnsan Hakları Daire Başkanlığı ve AİHM Sekretaryası işbirliği ile hazırlanan HUDOC’un Türkçe versiyonu kullanıcıların istifadesine sunulmuştur.

Bilindiği üzere HUDOC’ta Mahkeme kararlarının yanı sıra Mahkeme’ye ilişkin tematik notlar ile içtihatlarla ilgili bilgi notları da bulunmaktadır.

HUDOC’un bahse konu Türkçe arayüzü, Adalet Bakanımız Sayın Sadullah ERGİN’in katılımlarıyla 14 Kasım 2013 tarihinde Mahkeme’de düzenlenen resepsiyon ile kullanıma açılmıştır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Dean Spielmann, Mahkeme’nin içtihat veritabanı HUDOC’un Türkçe versiyonunun kullanıma sunulmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Mahkemenin; karar ve yayınların pek çoğunun tercüme edilmesi de dâhil olmak üzere, Adalet Bakanlığı’nın, içtihatları yayma faaliyetleri konusunda sağladığı destekten etkilendiğini, tüm bunların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ulusal düzeyde daha etkin bir şekilde uygulanmasına büyük katkı sağladığını ve diğer Devletlere örnek teşkil edebileceğini ifade etmiştir.

HUDOC içtihad veritabanı üzerinden Mahkeme’nin vermiş olduğu tüm kararlara erişim mümkün olup, özellikle içtihad veritabanının kullanımının kolay ve çok fonksiyonel olması sebebiyle kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Ülkemizdeki uygulayıcıların ve hukuk alanında çalışma yapanların HUDOC içtihad veritabanından daha fazla yararlanabilmeleri için HUDOC anasayfasında yer alan tüm terimler, arama yapılırken kullanılan tüm anahtar kelimeler, yardım sayfası ve kullanıcı kılavuzu İnsan Hakları Daire Başkanlığınca Türkçe’ye çevrilmiş ve bugün itibariyle Türkçe’ye çevrilmiş 2653 karar da sisteme yüklenmiştir.

HUDOC’un Türkçe arayüzünün kullanımı ile söz konusu kararların yanı sıra diğer ülkeler hakkında verilmiş olmakla birlikte içtihat niteliğinde olan önemli kararlara, Sözleşmede korunan haklar ile ilgili AİHM’in ilgili birimlerince hazırlanan ve yine İnsan Hakları Daire Başkanlığınca Türkçe'ye tercümeleri yapılan tematik notlar ile mahkeme içtihatları ile ilgili bilgi notlarına da ulaşılabilmektedir.

AİHM tarafından sonraki dönemlerde verilecek olan Türkiye hakkındaki güncel kararlar ile yine içtihat niteliğine haiz olan güncel diğer ülke kararlarının yayımına İnsan Hakları Daire Başkanlığının resmi internet adresinde devam edilecek olup, halihazırda Başkanlığın internet adresinden ulaşılabilen ve yeni tercümelerle sürekli güncellenen karar arşivine ise sadece HUDOC Türkçe arayüzü üzerinden erişilebilecektir.

Hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile avukatların yanı sıra insan hakları konularında çalışmalar yapan akademisyen ve ilgili hukukçular ihtiyaç duydukları bilgi kaynağına HUDOC Türkçe arayüzü üzerinden kolaylıkla ulaşabilecektir. Böylece AİHM kararlarını geniş kitlelere ulaştırma, en kolay ve hızlı biçimde kullanıcılarının istifadesine sunma amacıyla hazırlanan HUDOC Türkçe arayüzü ile, AİHM tarafından ortaya konulan insan hakları standartlarından uygulamacıların en üst seviyede haberdar olabilmelerinin önü açılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HUDOC Türkçe arayüzü için tıklayınız…

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN