Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AHLAKİ DURUMDAN İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİNİN ÖZEL HAYATINA SAYGI HAKKINA İLİŞKİN AYM'DEN KARAR

AHLAKİ DURUMDAN İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİNİN ÖZEL HAYATINA SAYGI HAKKINA İLİŞKİN AYM'DEN KARAR

AHLAKİ DURUMDAN İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİNİN ÖZEL HAYATINA SAYGI HAKKINA İLİŞKİN AYM’DEN KARAR!

Anayasa Mahkemesi 09.12.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, 2017/14907 başvuruda, özel bir şirket bünyesinde çalışan başvurucunun ahlaki durumunun gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedilmesinin özel hayata saygı hakkını ihlal edip etmediğini incelemiştir.

Somut olayda, başvurucunun V.B. isimli şirket çalışanıyla ilişkisi olmuş, akabinde her ne kadar yürütülen ceza soruşturmasında V.B. isimli şirket çalışanın eşinin ihbar etmediği anlaşılsa da, V.B. isimli şirket çalışanının eşi olduğunu iddia eden kişi tarafından başvurucu canlı bomba olarak ihbar edilmiş ve akabinde İlçe Emniyet Müdürlüğü şirkette incelemede bulunmuştur. İncelemenin şirkette korkuya ve üretim kaybına neden olması ile başvurucunun bir başka çalışanla ilişkiye girmesi vurgulanarak başvurucunun iş akdi feshedilmiştir.

Anayasa Mahkemesi, işçinin aynı işyerinde çalışan başka bir çalışanla ilişki yaşamasının salt fesih nedeni olarak gösterilmesinin demokratik toplum ilkelerine aykırı olduğuna, fesih öncesinde yaşanılan ilişkinin işin işleyişine etkisi olup olmadığının işveren tarafından detaylıca değerlendirilmesine ve işin işleyişine etki ettiğine kanaat getirilmesi halinde bu durumun iş işleyişine etki ettiğinin ve iş ilişkisinin sürdürülmesinin beklenemeyeceğinin işverence somut olarak ortaya konulması gerektiğine kanaat getirmiştir.

Akabinde somut olayı değerlendiren Mahkeme, başvurucu ve V.B arasındaki ilişkinin işin işleyişine olumsuz etkisinin ve iş ilişkisinin sürdürülüp sürdürülemeyeceğinin ilk derece mahkemesi tarafından yeterli ölçüde değerlendirilip ortaya konulmadığı gerekçesiyle ihlal kararı vermiştir.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201209-6.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN