Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

2020 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

2020 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

2020 yılının Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Türkiye Barolar Birliği Resmi İnternet sitesi üzerinden yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi beklenen Asgari Ücret Tarifesi ile avukatlar enflasyona karşı korunmuş olup; maktu ücretlerde genel olarak yüzde 25’lik artış gerçekleştirilmiş olup; nisbi ücretlerde ise 2004’den bu yana sabit olan %12’lik ilk dilim %15’e yükseltilmiştir.

Yeni getirilen düzenleme ile; (1) İhtiyari dava arkadaşlığının bir türü olan seri davalar ister ayrı dava konusu yapılsın ister bir davada birleştirilsin toplamda on dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam avukatlık ücretine, toplamda elli dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %50'si oranında avukatlık ücretine, toplamda yüz dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %40'ı oranında avukatlık ücretine, toplamda yüzden fazla açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %25'i oranında avukatlık ücretine hükmedilir. Duruşmalı işlerde bu şekilde avukatlık ücretine hükmedilmesi için dosyaya ilişkin tüm duruşmaların aynı gün aynı mahkemede yapılması gerekir." şeklinde düzenleme yapılarak seri davalar konusunda da anlaşma sağlanmıştır.

Ayrıca, bu düzenlemeyle birlikte, 2015’ten bu yana uygulanan ilk dilim parasal miktarı 35 bin TL’den 40 bin TL’ye çıkarılmıştır. Söz konusu düzenleme ile birlikte her dilimde de iyileştirmeler yapılmış olup;  Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen davalarda 2.725,00 TL olan Asgari Ücret 3.400 TL’ye yükseltilmiştir.

Ağır Ceza Mahkemelerinde Bakılan Davalardan Kaynaklı Avukatlık Asgari Ücretleri 5.40,00 TL’den 6.810 TL’ye çıkarılmıştır. İdare ve Vergi Mahkemelerindeki davalardaki 1.362,00 TL olan Maktu Asgari Ücret ise 1.700 TL’ye çıkarılmış olup; söz konusu Tarife,  Resmî Gazete’de yayımlanınca yürürlüğe girecektir.

 

Kaynak: barobirlik.org.tr

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN