Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

DÜŞÜK İNTERNET HIZI NEDENİYLE CAYMA BEDELİ ÖDEMEKSİZİN FESİH HAKKI GELDİ

DÜŞÜK İNTERNET HIZI NEDENİYLE CAYMA BEDELİ ÖDEMEKSİZİN FESİH HAKKI GELDİ

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 18 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Konuya ilişkin Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından açıklama yaptı. “Düzenlemenin, haberleşme hizmetlerinde vatandaşlarımızın haklarını daha güçlü koruduğunu ve ‘Dijital Türkiye’ hedefleri adına birçok yeniliği içerdiğini kaydeden Sayan, ‘Vatandaşlarımız elektronik haberleşme aboneliklerini; e- imza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgileri ile e-Devlet kapısı üzerinden başlatılabilecekler. Ayrıca gerçek zamanlı dijital görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abone olabilecekler” bilgisini paylaştı.

Yayımlanan bu yönetmeliğe göre, adrese dayalı internet hız ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde tespit edilen kriterlerin sağlanamaması halinde; abone tarafından cihazın kalan bedeli hariç herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü abonelik feshedilebilecek.

Her geçen gün daha hızlı ve stabil internet altyapılarına sahip olsak da halen pek çok tüketici, hizmet sağlayıcıları tarafından vaat edilen internet hızının sunulmamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. Kullanıcılar bu sebeple sözleşmeyi feshetmek istediklerinde ise “cayma bedeli” ile karşı karşıya kalıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte; taahhüde aykırı internet hızı alan aboneler cezasız bir şekilde aboneliğini feshedebilecek. Yönetmeliğin getirdiği bir başka düzenleme ise; abone onayı gerektiren işlemlerin tek onay altında birleştirilemeyeceği ve ayrı ayrı onay alınacağına ilişkin.

"Bu kampanyaya üye olursanız, … kampanyasını da onaylamış sayılırsınız" gibi cümlelerle yapılan kampanyaların devrinin bittiği müjdesini veren Sayan, “Düzenleme ile abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek. Artık verilen tüm onaylar çevirim içi görüntülenebilecek. Müşteri hizmetleri, kısa mesaj, mobil uygulama, SIM vb. yöntemler aracılığıyla verilen onaylar, işletmecilerin çevrim içi işlem merkezinden 7 gün 24 saat kontrol edilebilecek. Çağrı merkezi tarafından yapılan aramalarda, müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacak” dedi.         

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/dusuk-internet-hizina-fesih-hakki-haberi-646188https://webrazzi.com/2022/01/18/dusuk-internet-hizina-icin-ucretsiz-fesih-hakki-geldi

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN